O șicană neașteptată pentru americanul Jeff Bezos – poate cel mai bogat om al planetei, 200 miliarde $ net. Aproape 80.000 de oameni și-au pus deja semnatura pe o petiție online în care cer omului de afaceri – care va întreprinde pe 20 iulie 2021 un zbor costisitor de turism spațial – să rămână acolo, în spaţiu, pentru totdeauna!
Semnatarii sunt uniți sub același laitmotiv: miliardarii n-au ce căuta nici pe Pământ, darămite în spaţiu! Pământul va fi un loc mai bun fără ei! Iar cerul – nu face să fie contaminat cu rapacitatea și lăcomia lor! Poate cei mai vocali protestatari sunt chiar unii dintre foștii lui angajați, la compania unde Jeff Bezos este fondator și CEO – Amazon.com. Nu este el cel care, pentru munca normată și grea, dar în numele ideii de ”loc de muncă progresiv” îi plăteşte pe muncitori cu doar 15$/oră, interzicându-le totodată minimul drept de înscriere în sindicate?
Cum s-a ajuns aici? Să o luăm cu începutul.
În 1964, o tânără săracă de doar 17 ani aduce pe lume în Albuquerque, New Mexico, un copilaș nevinovat. Mariajul cu tatăl copilului este un eșec. Următoarea căsătorie, cu un imigrant pe nume Bezos, avea să fie mai bună, iar micuțul din prima căsătorie primește acum numele devenit celebru: Jeff Bezos. Câte 3 luni în fiecare vară, de la 4 la 16 ani, Jeff lucrează la ferma bunicului său, un ins special și solitar. De la el învață elemente de bază ale încrederii în sine, dar și importanța asumării de sarcini.
La 16 ani obține primul job într-un restaurant fast-food. Deși încadrat ca bucătar, ca orice nou venit spală podeaua sau curăță prin colțuri. Plata? ”Satisfăcătoarea” sumă de 2,69$ pe oră! Exprimă interes în procesul de automatizare și învață elemente de bază ale serviciului pentru clienți, plus importanța de a rămâne concentrat pe o sarcină unică!
Cotat de mulți apropiați ca un puști foarte inteligent, silitor și serios, colegii îi pun rapid sintagma ”tocilarul”!
E acceptat la prestigioasa Universitate Princeton. Începe studiile în fizică, dar se transferă la inginerie electronică și informatică. Deși acceptă o multime de joburi specifice studenților – absolvă totuși cu summa cum laude!
La 26 de ani se angajează în domeniul financiar. Lucrează pentru un anume David Shaw, pe segmentul fonduri speculative. Ajunge curând vicepreședinte. Mai degrabă decât să prețuiască apartamentul din New York sau slujba bine plătită, pare că Jeff preferă să aprecieze lecțiile de afaceri implicite: recrutarea de personal, profilul angajatilor sau orice element care să-l ajute să dezvolte un business pentru el însuși…!
Anii ’90-92 au fost perioada de creștere explozivă a internetului. Traficul înflorea și cu 2300% pe an! N-ar putea fructifica această situație? De ce n-ar folosi oportunitatea să …vândă cărți – spre exemplu?
Odată încolțit gândul, lucrurile cunosc o escaladare de neoprit.
Renunță la job. Soția – cu care se căsătorise între timp – îl susține necondiționat. Scrie planul de afaceri pentru compania de vânzări online într-o clipeală! Iar apoi, ca într-un iureș, inveșteste 300.000 $ în afacerea ce avea să devină cunoscută internațional! Era de fapt marea parte a economiilor de-o viață a părinților lui, cărora le spune că sunt șanse 70% să piardă tot!
Răspunsul cumparătorilor îl șochează. În primele 30 de zile primește comenzi din 95 de state ale lumii!
De la magazin de cărți online, conceptul se extinde la ideea de market online.
Succesul e evident. După cum spunea chiar Jeff, acesta se datora obsesivei concentrări strict pe solicitările clientului!
Dacă la listarea pe bursă prețul acțiunii era 1,73 $, după un timp ajunge la 113 $, apoi cade la
5,51$! Călătoria în lumea afacerilor nu e deloc ușoară: urcuș, coborâș, succes, eșec, din nou succes…
Departe de a fi fatale, crizele au fost prolifice. De la 1 milion $ în 1997 câștigurile au luat-o razna: 182 miliarde în anul pandemiei sau 192,4 miliarde în februarie 2021! La fel și plaja preocupărilor: de la cărți la …rachete cosmice!
Să rămână Jeff Bezos în spațiu pentru totdeauna?
„Nu-i critica pe alții; ei sunt doar ce ai fi putut fi tu în circumstanțe asemănătoare lor”. Enunțul aparține lui Abraham Lincoln, dar Jeff Bezos l-ar găsi cu siguranță agreabil pentru situația prezentă. Sau – cum apare această idee în altă parte: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu judecata cu care judecati, veti fi judecati” (Matei 7: 1-2).
Cu bune sau mai puțin bune, viața lui Jeff arată ca NU conteaza de unde vii, nici cât pierzi, și poate nici chiar cât câștigi – dacă poti fi o inspirație măcar pentru unii!
Cât despre visul de a se plimba printre astre – explicabil! Întâi, pentru că avea 5 ani când americanii au ajuns pe Lună. De ce n-ar fi dorit și el? Al doilea, nu este acesta visul ascuns al fiecăruia dintre noi? Nu Dumnezeu a pus în inima oamenilor „chiar si gandul vesniciei” (Ecl 3:11) și dorința de a ajunge la cer? Doar că nu cu …racheta!
Abonează-te la canalul YouTube Opinia Production. Lasă un comentariu. Și urmarește producțiile noastre săptămânale.
Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro
Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație
GIPHY App Key not set. Please check settings