Romania, 2017. La fiecare 8 ore un copil este abandonat. Chiar si asa, 95% dintre locuitorii acestei tari insistam sa ne declaram creștini.

In aceste conditii, ori creștinismul nu este ceea ce pretinde, ori noi nu l-am înțeles cum trebuie. Despre ce vorbim, de fapt? Un crestin este – cf dictionarului – persoana care profeseaza religia crestina (DEX). Adica cel  ce se raporteaza pios la setul de reguli cultice mostenite din strabuni – aride, restrictive, apasatoare, moralizante!

Perspectiva aceasta poate ar trebui sa inceteze, pentru ca de fapt creștinismul, despărțit de Persoana vie numita Isus Hristos este o mare… ILUZIE!

Poate vei fi inclinat sa spui ca Isus este doar un personaj istoric din Palestina primului secol – un om bun, care a castigat oarecare notorietate locala si a fost apoi executat de romani.

La sfârșitul anului 2014, în apropierea Crăciunului, ediția eletronica a cotidianului Washington Post a mers un pas mai departe atunci cand titra cu emfaza: „Sunt destul de multe dovezi raționale pentru a ne îndoi de existența istorică a lui Isus!”. Chiar?

De ce unele dintre cele mai strălucite minți ale lumii noastre au ales să își lege existența de numele de creștin?

Te rog, observa cu mine aceasta Personalitate, Isus Hristos.

 A fost numit Invatator, desi nu avea diplome. A fost numit Marele Medic, desi nu a prescris medicamente. N-a avut armata si totusi a cucerit lumea. Deși nu a scris nicio carte, a însuflețit milioane și milioane  de pagini. Socrate si Aristotel au predat patruzeci de ani, iar El, doar trei si jumatate. Dar aceşti cativa ani transcend prin influenţă mai mult decât toţi marii ganditori ai antichităţii la un loc.  Isus nu a pictat nici un tablou, dar picturile lui Rafael și  Michelangelo, Leonardo da Vinci şi-au primit inspiraţia din El.  Isus nu a scris nici o poezie, dar Milton, Dante şi alţi mari poeţi ai lumii au fost inspiraţi de El.  Isus nu a realizat nici ocompoziţie muzicală, dar Hayden, Handel, Beethoven, Bach şi Mendelssohn au atins perfecţiunea melodiei în imnurile, simfoniile şi oratoriile lor,  care le-au scris.  N-a fost oare fiecare sferă a măreţiei umane îmbogăţită de către Umilul Tâmplar din Nazaret?

Si inca n-am spus nimic daca nu amintesc aici unica Lui contribuţie pentru umanitate: iertarea, ispasirea, mântuirea. Exista un cantec vechi intitulat „The Hangman” (Calaul). In lirica lui, o tanara trebuia sa moara prin spanzurare, fiindca nu-si achitase o mare datorie. Ea ii cere calaului sa mai astepte putin, pentru ca il vede venind în depărtare pe tatal ei. De departe il intreaba daca are aur cu care sa plateasca datoria. Tata ii spune ca nu. Dupa aceea vin mama ei, sora ei, fratele ei, iubitul ei, dar niciunul nu are aur cu care  sa o salveze. Apoi vine Isus. Nici El nu are aur. Dar  El (!) accepta sa moara in locul ei. Filosofia nu poate împlini aceasta, nici arta, nici literatura, nici muzica, nici tehnologia.

Mai mult decat cel mai bun meşter în arta vindecării de vicii, in deprogramarea de prejudecăţi şi dependenţe, Isus Hristos rescrie destine. El anuleaza istoria noastra complet esuata si asaza in locul ei istoria Sa. Prin El, istoria inrobirii noastre si rusinea trecutului nu se mai ridica sa ne tachineze, să ne acuze, să ne chinuiasca. Poate c-ar trebui sa te intereseze mai de aproape subiectul, nu crezi?

Iti inteleg reticenta. Crestinismul zilelor noastre n-a copiat intentia Fauritorului lui. Insa credința nu este o acceptare oarbă a practicilor unei religii. Este o alegere bazată pe dovezi. Isus Hristos care l-a chemat pe Toma să atingă rănile din palmele Sale invită astăzi pe oricine s-a săturat să trăiască doar cu ideile altora – sa reitereze experienta „Gustați și vedeți ce bun este Domnul!”

Sper ca generatia mea, care este si a ta, să nu fi uitat esentialul: Crestinismul este o Persoana, nu un set de datini sau obiceiuri. Lumea întreagă ar fi mai strălucitoare datorită prezenţei Sale.

Acesta este opinia mea. Adrian Neagu, Ps. Dr. în Istorie, pentru Opinia Production.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.