Serviciile secrete –  CIA, Mosad, MI 6, KGB-ul/FSB-ul recurg uneori la crime pentru a orienta lucrurile in directia dorita. Argumentul lor: urmarirea binelui suprem al natiunilor. 

Churchill nu si-a instiintat compatriotii despre atacul germanilor. Justificarea sa: germanii sa nu priceapa ca spionajul coroanei le interceptase deja planurile. Desi pierderile suferite de britanici aveau sa fie masive, aceasta avea sa opreasca pierderi ulteriore mult mai mari.

Bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, autorizate de Truman, au avut ratiuni asemanatoare: descurajarea expansiunii agresive a Japoniei. 

Intre un rau mai mare si unul mai mic… ce alegi? Raspunzi probabil: raul mai mic, normal!

Conceptul este cunoscut ca morala de a doua instanta. 

In prezent, etica situationala s-a implementat aproape pretutindeni. Ea sugereaza ca nu exista nicio norma morala absoluta; faci tot ce e mai bine pentru tine in situatia data. Peliculele Hollywood-ului urmeaza neabatut o sablonizare: ucizi pe unii pentru a-i salva pe altii. Chiar daca astfel se ignora morala de primă instanţă, acea zona categorica a eticii unde albul e alb şi negrul e negru, cand crima e crimă şi fapta bună e faptă bună..!

Folosirea controlata a metodelor rele pare a prezenta avantaje intotdeauna si in orice domeniu.

Ignatio de Loyola, persoana cu vadit profil religios, creaza in Biserica, si in folosul Bisericii – camp de manevra fara restrictii pentru dictonul machiavelic Scopul scuza mijloacele. In numele …binelui absolut.

In favoarea lui…Dumnezeu! Oare?

Doar ca lucrurile nu sunt simple.

Culmea, cand Carter a interzis asasinatele executate pretutindeni în lume de CIA, în perioada următoare, atentatele teroriste, loviturile de stat şi actele criminale s-au înmulţit la nivel mondial!  

O mama este din nou insarcinata. Dar are TBC, iar conceptia provine de la un tata infectat cu sifilis. Cei doi soti vin sa te consulte daca in aceste conditii ar fi recomandat sa recurga la avort. Ce le spui? Daca esti dintre cei ce recomanda intreruperea sarcinii, felicitari! Tocmai l-ai condamnat la moarte pe Beethoven!

Ce trasaturi ar trebui sa aiba o persoana incat sa se poata erija in instanta suprema ce hotaraste ce e bine si ce e rau pentru altii? 

In Franta – un satuc, Le Chambon. Spre deosebire de alte sate frantuzesti ale anilor 40, locuitorii de acolo nu i-au predat pe evrei nazistilor. Intrebandu-se ce fel de oameni trebuie sa fie acestia, sa-si riste vietile pentru asemenea fapte, Philip Hallie, etician, creator al conceptului cruzimii institutionale, a decis sa viziteze satul. A luat interviuri. Si a ramas surprins sa constate ca acesti oameni nu aveau nimic extraordinar in ceea ce priveste curajul. Nu erau deloc genul de … eroi. Sigurul lucru (!) care putea explica comportamentul lor, in opinia lui Haille, era faptul ca ei participau in fiecare duminica la serviciile de inchinare tinute in micuta biserica din sat, ascultand predicile biblice ale pastorului Trochme. De-a lungul timpului, ei pur si simplu s-au obisnuit sa recunoasca BINELE si sa-l practice! Atunci cand au aparut nazistii in satul lor, ei au facut ceea ce stiau ca era drept.

Morala de instanta intai..? Morala de instanta a doua..? 

Exista un singur model pe care umanitatea il urmeaza invariabil: in situatii de criza, oamenii reactioneaza in acord cu felul in care le este obisnuita…inima! 

Deciziile lui Churchil sunt ale lui Churchil, ale lui Truman sunt ale lui Truman, iar ale noastre pot tine cont probabil de faptul ca intre un rau mai mare si un rau mai mic se poate alege…BINELE! Chiar daca, de cele mai multe ori, cel mai drept lucru este si cel mai greu.

Adrian Zaharia, pentru Opinia Production.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.