Investește în cărți, nu în gloanțe – Malala Yousafzai

2008. Pakistan. Talibanii încercau să-și pună în aplicare tradițiile prin violență și acte inumane. În numele lui Allah, au interzis televiziunea, muzica, educația fetelor, dreptul femeilor să meargă la cumpărături. Cadavrele polițiștilor decapitați erau expuse în piețele orașului. În 2009, aruncaseră în aer mai mult de o sută de școli de fete, în timp ce pe altele s-au mulțumit doar să le distrugă.

Sub un nume fals, pentru a nu fi prinsă de talibani, Malala început să descrie pe blog situația din țară: „mă plictisesc cu adevărat pentru că nu am cărți de citit…”

Împreună cu un  grup de alți activiști a putut să întîlnească reprezentantul special al președintelui american Barack Obama în Afganistan și Pakistan.  Malala a pledat ca Richard Holbrooke să intervină în sprijinul înbunătățirii situației din educație.

Curând, împreună cu tatăl ei a primit recunoaștere nu numai de la mass-media locală, ci și de la instituțiile internaționale.

Identitatea ei ca blogăr a fost dezvăluită. La 19 decembrie 2011, premierul Yousaf Raza Gillani i-a acordat Premiul Național al Păcii pentru Tineret!

Furia talibanilor era în creștere. Micuța de câțiva ani avusese necuviința să informeze lumea că fetele ar trebui să aibă dreptul de a merge la școală! Mai mult, îi critica pentru cruzime și făcea propuneri exact opuse regulilor lor!  Acest lucru era în afara standardelor lor așa zis religioase!

Duba cu care fetele se deplasau spre una dintre puținele școli rămase neatinse a fost oprită de indivizi înarmați. „Care dintre voi este Malala? Vorbiți, altfel vă vom împușca pe toate!” La întrebarea lor, toate colegele s-au uitat instinctiv la ea. Avea să i se spună mai târziu ce se întâmplase. Trei gloanțe fuseseră trase înspre ea! Unul îi trecuse prin cap..

După împușcare, Yousafzai a fost transportată cu un avion la un spital militar. După o operație de cinci ore, medicii au îndepărtat cu succes glonțul, care se oprise în umăr, lângă măduva spinării.  A urmat o cranioctomie decompresivă. Ministrul de interne, Rehman Malik, a primit permisiunea să ia măsuri pentru a ajunge în străinătate la tratament.

 Un nou avion a dus-o în Birmingham, Anglia, unde a fost tratată la Spitalul Queen Elizabeth. Guvernul pakistanez plătea toate cheltuielile.

Malala a ieșit din comă până la 17 octombrie 2012. A răspuns bine la tratament. După reconstruirea craniului și restabilirea auzului printr-un implant cohlear, a fost raportat că se află în stare stabilă. Avea chiar șanse mari să se recupereze complet, fără a rămâne cu leziuni cerebrale.

Tentativa de crimă nereușită a primit o acoperire masivă în mass-media la nivel mondial și a produs o revărsare de simpatie și furie.

Peste 2 milioane de persoane au semnat petiția despre campania privind dreptul la educație, care a condus la primul proiect de lege privind dreptul la educație din Pakistan.

Savanții islamici au denunțat public încercările talibanilor pakistanezi de a argumenta și justifica pe linie religioasă împușcarea Malalei.

Chiar și așa, Ehsanullah Ehsan, purtătorul de cuvânt al talibanilor, asuma faptul că Malala „este simbolul necredincioșilor și obscenității”,  că „oamenii care se propagă împotriva islamului și a forțelor islamice trebuie uciși”, iar „tradițiile Sharia dau dreptul ca inclusiv un copil să poată fi ucis – dacă propagă ceva împotriva Islamului! ”

„Tradițiile nu sunt trimise din cer, nu sunt trimise de la Dumnezeu!” – avea să remarce mai târziu Malala la un Summit-ul al fetelor în Londra. „Noi oamenii creăm culturile și noi avem dreptul să le schimbăm și ar trebui să le schimbăm uneori”.

În 2014 avea să primească The World Children s Prize in Sweden. Imediat a anunțat donarea a 50.000 de dolari pentru a ajuta la reconstrucția a 65 de școli din Gaza!

În mod repetat, Malala a cerut liderilor mondiali să investească în „cărți, nu gloanțe”.

„Teroriștii au crezut că îmi vor schimba scopurile și îmi vor opri ambițiile… Ceea ce eu vreau de fapt este educație pentru fiii și fiicele talibanilor, pentru toți teroriștii și extremiștii..”

„Să luam în mână cărțile și creioanele!  Acestea sunt armele noastre cele mai puternice”.

Malala este cea mai tânără persoană care a primit vreodată Premiul Nobel pentru Pace – pe  10 octombrie 2014.

Este adevărat, Malala: Dumnezeu nu este legat de tradițiile întunecate fabricate de oameni în numele Lui! Superstiția și legalismul năvalesc întotdeauna în inimile golite de mila si harul lui Dumnezeu.  De aceea uneori este nevoie de un copil, o carte și un creion! Ca lumea să poată fi schimbată în bine!

Opinia Production este o organizație media creștină cu sediul în România.
Scopul propus este popularizarea învățăturile Bibliei.
Abonează-te și tu, ca să evoluăm împreună în dimensiunea necesară spiritualității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.