in

MUGUR ISĂRESCU. CINE MAI VREA UN ÎMPRUMUT BANCAR? BIBLIA DESPRE ÎMPRUMUTURI ȘI INVESTIȚII

În contextul creșterii înfiorătoare a ROBOR, dacă ești mai tânăr și ai decis să-ți cumperi un apartament, pe 30 de ani, prin Programul Prima Casă, declarația Guvernatorului BNR Mugur Isărescu te-ar putea interesa. „În definitiv”, spune acesta, „nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă”.

Pentru a nu fi interpretat nefavorabil, s-a justificat rapid: Acesta nu este cinism; este…realism! Ai avut opțiunea SĂ IEI sau SĂ NU IEI credit cu dobândă variabilă, nu?

Într-o țară fără educație financiară, ofertele de creditare bancară au stimulat imaginația multor oameni de a avea mai multe bunuri materiale și de a cheltui cu mult mai mult decât își puteau permite! Niciun consilier bancar nu le-a vorbit clienților săi despre posibilele sincope ale indicatorilor bancari, care puteau transforma un credit cuminte într-un dezastru personal!

Suntem într-o perioadă de mare incertitudine politică, economică, energetică, financiară…! Criza prezentă ne-a luat, din nou, pe nepregătite! Și asta pentru că nu am învățat nimic din criza precedentă!

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marți, 15 noiembrie 2022, la 7,98%! Este cel mai mic nivel din data de 10 octombrie 2022! Aceasta ar fi o veste bună, dacă nu am avea în vederea exploziva creștere din anul acesta, de la 4,36%, din martie!

Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicele ROBOR la 3 luni a fost 0,68%, pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016. O valoare mică a indicelui ROBOR este corelată cu o rată mai mică pentru creditele contractate în lei.

Poate că mulți dintre noi nici nu suntem prea interesați de acești indici bancari! Putem să trăim și fără ei!

Așa este dacă… nu ai un împrumut bancar cu dobândă variabilă!

De fapt, nu este nimic nou! Băncile au stimulat creditarea în franci elvețieni, euro sau dolari, yeni japonezi sau cine știe ce alte valute exotice cu promisiunea unei stabilități monetare pe termen lung! Nimeni n-a spus că, dacă vrei neapărat să iei un credit, cel mai bine este să-l iei în moneda cu care ești plătit! Așa au fost prinși descoperiți oamenii de criza din 2008! Unii nu și-au revenit nici acum – încă își calculează ratele unor credite pe care ar fi trebuit, în condiții normale, să le încheie de mult timp!

La urma urmei, spune distinsul domn Isărescu, nu i-a forțat nimeni: a fost pur și simplu o alegere personală!

Este ca și cum ai pune o armă puternică, mortală, în mâna unui om neinstruit fără să-l avertizezi de riscurile care decurg din folosirea ei! Și nu este o comparație exagerată! Datoria este o adevărată armă! Dramele personale ale datornicilor sunt încă mărturii ale unui deceniu de haiducie bancară!

Să luăm un exemplu: Ai pornit în 2018, plin de încredere în promisiunile guvernamentale și bancare, prin programul Prima Casa, un credit de 200.000 lei, cu o rată inițială de 991,68 lei, și ai ajuns după 4 ani la o rată lunară de 1765,55 lei, iar ce urmează nu sună deloc bine! Și asta doar din cauza ROBOR-ului! Și mai sunt doar… 26 de ani până la închiderea creditului! 

Ce se întâmplă nu e doar cinic, e … luciferic! Dar cine a spus că Lucifer n-are și el uneori dreptate?

Bătrânii aveau o vorbă înțeleaptă: „Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma”! Poate au învățat-o din Biblie, care spune:„ Până când se va împovăra (omul) cu datorii?” (Habacuc 2:6.7). Poate ar trebui să gândim și noi mai mult. Aici sunt lecțiile Bibliei și aici sunt și soluțiile la consecințele alegerilor noastre! Și asta pentru că lui Dumnezeu îi pasă și ne vrea tot binele!       

Acum, degeaba trimiți invective către guvernator. Știai de mult regula pieței: „cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut” (Proverbele 22:7). Sau nu…?  Asumă-ți și învață!

Continuă să citești și materialul următor. Vei descoperi cât de interesant tratează Biblia subiectul împrumutului!

TOPT 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE ÎMPRUMUTURI ȘI INVESTIȚII

Nr 1. Să nu datorați nimănui nimic (Romani 13:8)

Nr 2. „Cel ce ia cu împrumut este robul celui ce-i dă cu împrumut”(Proverbe22:7)

Nr 3. Nu fi printre cei ce pun chezasii, printre cei ce dau zalog pentru datorii. Caci daca n-ai cu ce sa platesti, pentru ce ai voi sa ti se ia patul de sub tine? Proverbe 22:26-27

Nr 4. … dati cu imprumut, fara sa nadajduiti ceva in schimb. LUCA 6. 35 INVESTIȚII Nr 5. Ecl 11:1.2 Aruncă-ţi pâinea pe ape, şi după multă vreme o vei găsi iarăşi! Împarte-o în şapte şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste pământ. – Ai tot auzit de punerea ouălelor în coșuri diferite. Dacă scapi un coș, ouăle din el se sparg. Dar sigur nu se sparg cele din celelalte coșuri. Despre asta e vorba și-n viața de afaceri. – Adică despre o diversificare a activităţile tale comerciale. Despre a nu te limita la un singur domeniu. O investire a capitalului tău – mult / puțin – în mai multe iniţiative simultan. – Sigur, să ai plasamente comerciale sau afaceri uneori speculative – sună cam…samsar! Însă statutul de sclav la bancă te încântă mai mult?

Nr 6. Cine se uită după vânt, nu va semăna, şi cine se uită după nori, nu va secera (Ecl 11:3.4) – Spre exemplu – agricultorii. Dintotdeauna au trebuit să tină seama de vreme pentru a alege timpul cel mai potrivit pentru semănat, cultivat sau pentru cules roadele. Dar dacă nu vor face altceva decat să stea și să aștepte condiții perfecte, ca abia atunci să încerce să treacă la lucru, nu vor realiza niciodată nimic. – În viață, trebuie asumate și anumite riscuri. Pur și simplu pentru că nu putem cunoaşte toate răspunsurile înainte de a începe un proiect! – Ultimul lucru:

Nr 7. Dimineata seamana-ti samanta, si pana seara nu lasa mana sa ti se odihneasca, fiindca nu stii ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau daca amandoua sunt deopotriva de bune. Ecl 11:6 – De sus ni s-a dat privilegiul şi capacitatea de a face alegeri. Lenea nu este binevenită. Nu vom ajunge niciodată la succes din întâmplare. Trebuie să avem un plan și să acționăm pe baza lui. Trebuie să lucrăm de dimineață până seara ca să ne atingem țintele. Chiar daca nu stim care din proiecte vor reusi, nu trebuie sa incetam sa incercam. – Deci, nu disperăm. Rescriem scenariul vieții. Pornim la treabă. Scăpăm și de rate. Viața nu-i chiar așa de rea.

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings