Daniel Duță, Ps. Lect.Univ. Dr în Psihologie

Când ești mic visezi să mergi în picioare.

Când mergi în picioare visezi să mergi cu mașina.

Când ești elev visezi să fii professor.

Când ești cu părinții visezi să fii independent și să ai familia ta.

Dar, pentru aceasta – trebuie să te căsătorești.  Oh, casatoria! (…)

Insa –  ai casă? Mașină? Serviciu? Esti pregatit sa cresti copii?

Căsătoria pare un risc astazi.  O nebunie!

În ultimii 10 ani românii au ajuns sa fie mai putin interesati de ideea de a forma o familie. Institutului National De Statistica a prezentat in 2014 o scadere a numarului casatoriilor cu 18%!

In iunie 2016 EUROSTAT-ul – organism ce furnizeaza informatii statistice la nivelul Uniunii europene  – evidentia clar

o disolutie a ideii de mariaj: din 1965, pana in prezent, rata căsătoriilor pe batranul noastru continent a scăzut cu aproape 50%!  

Dacă mergem la începutul istoriei, vedem ca mersul a inceput in … doi!

Închide ochii, așa a făcut primul bărbat de pe pământ. Matematica riscului are nuanțele ei.

Te urci pe sanie în vârful muntelui. Îți dai drumul cu viteză! Evident apar pericole. Frânezi, dar nu îți place că ai viteza mica. Intervine monotonia, plictiseala, comunicarea devine paralelă, nu te mai atrage nimic. Tu – blazat, absent. Ea – neingrijita, glaciala. Vrei să te dai jos de pe sanie și sa te urci pe altă sanie, doar ca sa .. ce? Sa esuezi din nou, ca-n prima căsătorie?

Și, dacă îndrăznești să te urci din nou pe sanie, sa mai parcurgi o etapă – alt risc: te poti trezești, peste-un deceniu/doua/trei că te ridici din pat, cu greu, din camere diferite, iar “acasa” e un banal cuvant sinonim cu… “toxic”, si ca doar acoperisul e cel ce va mai tine impreuna!…

Pe buna dreptate, esti infricosat: la prima căsătorie 55% din căsătorii eșuează, la a doua 65%, la treia 75%.

La ce bun sa te casatoresti?! Pare sa nu existe viata dupa…casatorie!

Lasa-ma sa-ti spun  4  motive pentru care merită să te căsătoresti: 

1. Pentru ca oamenii care iubesc și sunt iubiți devin mai puternici. In doi nici un versant nu e prea abrupt.  De unul singur nu poți ridica greutăți mari. În doi greutățile sunt mai ușoare.  Patru ochi văd mai bine decât doi ochi. Consistența opiniei a două persoane creează orizonturi pe care nu le-ai putea determina singur.  Ce e mai placut ca cineva sa adauge energie la pasiunea si preocuparile tale?

2. Pentru… partasie! Cel dintai sentiment pe care l-a avut Adam la vederea Evei nu a fost unul romantic, ci unul de usurare! Primise un prieten! În căsătorie, poti avea și tu bucuria unui prieten, care, desi vede ce dezastru esti uneori, și stie ce dispozitie schimbatoare ai, tot te vrea in viata lui!

3. Pentru formare. Pustnicii n-au parte de toate marile lectii ale vietii.  Pentru ca succesul vine cand cei doi parteneri se disponibilizeaza unul altuia. Oare dragostea pe care o dam mai departe nu este singura pe care o pastram pt noi insine? Minunea chimiei la această reacție este nematematică: iubirea când o împarți, nu se înjumătățește, ea se dublează!

4. Pentru iubire. Fiintele omenesti traiesc pt a iubi si nu sunt complete daca nu fac acest lucru. Iubirea si ursilor le suceste capul. Gustul iubirii inseamna si implinirea nevoile sexuale, asa cum a planuit Dumnezeu.

Am zis „Dumnezeu”? Casatoriile cele mai reusite sunt de fapt acelea intre un barbat,  o femeie si…Dumnezeu!

Stii ceva? Mai exista si casatorii fericite. Eu cred in casatorie. Si tu crezi. Viața merită să o trăiești…la pătrat!  Aceasta este opinia mea, Daniel Duta, pentru Opinia Production.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.