in

AMISH. OAMENI DIFERIȚI. BIBLIA & TOLERANȚA

„Credința noastră și stilul nostru de viață vor fi pierdute dacă acceptăm tehnologia și electricitatea!”
Sună anacronic dar acesta este conceptual de viață al comunității numită Amish!
Amish n-au mașini; se deplasează cu… căruțe, nu folosesc computere; muncesc manual; poartă haine prea simple; generează singuri electricitate; nu se uită la televizor; nu au telefoane; fetele împletesc ciorapi, băieții merg la coasă.. Cu toții merg la biserică!


Ce este adevărat și ce nu este cu privire la această comunitate distinctă care se regăsește pe teritoriul mai multor state americane? Sunt aproximativ 280 000 de amishi care trăiesc în peste 200 de mici așezări din SUA și Canada, în mod special în statele Pennsylvania, Ohio, Indiana, Iowa, Illinois și Kansas!


Amishii au o istorie ce începe înainte de anii 1500, cu rădăcinile în mișcarea anabaptistă ce respingea unele concepte tradiționale – spre de exemplu botezul pruncilor! Ei militau pentru o decizie matură în alegerea credinței – ceea ce este un concept autentic din punct de vedere biblic. Separându-se de mennoniți în1693, amishii își au rădăcinile în Elveția, Alsacia, Germania și Olanda. Au început să emigreze în SUA începând cu anul 1717. Astăzi nu se mai regăsește nicio comunitate de amishi pe teritoriul Europei!


Priviți ca o comunitate de ciudați, religioși neadaptați la timpul lor, limitați social, se uită faptul că ei reprezintă o colectivitate de oameni amabili, harnici, corecți, devotați, buni meștesugari care oferă servicii de înaltă calitate, produse agricole ecologice foarte căutate!
Puțini știu că ei au fost cei care au militat pentru prima dată pentru ceea ce astăzi este unul dintre fundamentele democrației americane și anume, separația dintre biserică și stat, un concept de neimaginat în secolul al XVI-lea! Acesta este și motivul neimplicării lor în politică. Migrația lor către America s-a datorat persecuțiilor religioase și obligativității serviciului militar – ei fiind pacifiști prin esență!


Biblia este singura autoritate de credință și viață pe care o recunosc și pun accent pe valori, de multe ori pierdute de societate, ca umilința, bunătatea și familia!
Practicile Amish se bazează pe câteva mari concepte – repulsia față de Hochmut (mândrie) și marea prețuire pe care o au față de Demut (umilință) și Gelassenheit (calm). Astfel, atitudinile lor definesc reticența față de spiritul de competiție, afirmare socială agresivă sau autoprețuire dusă la extremul aroganței!


De aceea ei sunt văzuți a fi retarzi, în special prin contrastul strident cu individualismul glorificat și prețuit față de societatea și cultură americană.
În același timp contrastează spiritul lor tolerant cu o intoleranță tot mai mare a societății americane față de comunitatea lor!


Peliculele moderne i-au portretizat ca fiind rupți de realitate, o comunitate învechită, cu concepte retrograde speculând experiențele de viață ale unor membrii amish, puțini la număr, care au evadat din această comunitate! Deși au fost subiectul glumelor de diferite facturi și a nenumărate învinuiri fără o consistență reală, amishii își duc mai departe istoria cu modestie și tenacitate în același timp.
Principiul biblic al acceptării ar solicita mai multă bunătate față de comunitatea care-și duce viața într-un echilibru spiritual propriu și inedit. Iar referința nu este doar pentru Amish. Acceptarea este referința și principiul ce trebuie manifestat față de orice comunitate religioasă – creștină, necreștină sau chiar atee! Nu despre aceasta era referința apostolului Pavel – „Îngăduiţi-vă unul pe altul…”? (Coloseni 3:13)?


Tu cum vezi lucrurile? Care este poziția ta față de cei care sunt și trăiesc diferit de ceea ce trăiești tu?


Dacă vrei să afli mai multe, citește materialul TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE TOLERANȚĂ RELIGIOASĂ. Chiar merită!

Nr. 1 ,,Ucenicii Săi, Iacov și Ioan, când au văzut lucrul acesta, au zis: „Doamne, vrei să poruncim să se coboare foc din cer și să-i mistuie, cum a făcut Ilie?” Luca 9:54

Intoleranța este slăbiciunea oamenilor mândri, a celor care vor să se impună asupra altora.

Nr. 2 ,,Ioan I-a zis: „Învățătorule, noi am văzut pe un om scoțând draci în Numele Tău; și l-am oprit, pentru că nu venea după noi.” „Nu-l opriți”, a răspuns Isus.” Marcu 9:38-39

A fi tolerant înseamnă să renunți la control și să admiți că sunt și alții care fac lucruri bune.

Nr. 3 „Tu ești născut cu totul în păcat”, i-au răspuns ei, „și vrei să ne înveți pe noi?” Și l-au dat afară.” Ioan 9:34

Toleranța presupune să nu te crezi superior, ci să fii dispus să înveți de la alții sau măcar să-i asculți.

Nr. 4 „Tatăl nostru”, I-au răspuns ei, „este Avraam”. Isus le-a zis: „Dacă ați fi copii ai lui Avraam, ați face faptele lui Avraam. Dar acum căutați să Mă omorâți pe Mine, un Om care v-am spus adevărul.” Ioan 8:39

Argumentul originii ,,superioare” (sau al vechimii) nu poate scuza intoleranța religioasă.

Nr. 5 ,,Dacă nu iubește cineva pe Domnul nostru Isus Hristos, să fie anatema (,,blestemat” / ,,dat nimicirii”)!”

Toleranța religioasă nu înseamnă eludarea adevărului. În final, cine nu-L acceptă pe Isus va fi dat nimicirii.

Nr. 6 ,,Dar Saul sufla încă amenințarea și uciderea împotriva ucenicilor Domnului. El a căzut la pământ și a auzit un glas care-i zicea: „Saule, Saule, pentru ce Mă prigonești?” Fapte 9:1,4

Surpriză: când ești intolerant în numele lui Dumnezeu tu nu aperi cauza Lui, ci o subminezi!

Nr. 7 ,,Îngăduiți-vă unii pe alții, și dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul.” Coloseni 3:13

Dacă ești convins că ai motive să fii intolerant, amintește-ți că atunci intervine iertarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings