in

HRANA CA ARMĂ. BIBLIA & SIGURANȚA ALIMENTARĂ

A-ți cultiva propria hrană e ca și cum ți-ai tipări proprii bani!

Sună interesant, ciudat chiar, dar… nu este foarte departe de adevăr!

Hrana a fost întotdeauna, puterea și slăbiciunea, în același timp, a națiunilor și liderilor lor dar, în mod special, a puterilor care și-au dorit controlul absolut! Și aceasta începând cu dependența Romei imperiale de grîul egiptean, până la China și India de astăzi, giganții cu picioare de lut, care fac eforturi enorme financiare, politice și logistice să asigure necesarul alimentar pentru aproape jumătate din locuitorii planetei.

Din Roma a ajuns la noi faimosul dicton – „dacă vrei să-i stăpânești dă-le oamenilor pâine și circ!” Nu așa au făcut împărații lor – Nero, Caligula, Domițian și nu numai ei?

De când au descoperit „puterea pâinii” în dominația națiunilor, regimuri statale dictatoriale anacronice, precum al actualei Coree de Nord, al Chinei comuniste din timpul lui Mao, al Rusiei lui Stalin sau al României de odinioară, sau oricare alt regim ce-ar mai putea veni în viitor – la unison vizează controlul aprovizionării cu …alimente! Pentru că până la urmă, hrana este o armă, nu-i așa? Crezi că din întâmplare dictatorii lumii arată atâta preocupare și control pentru resursele de hrană ale națiunilor lor?

Este suficient să-ți amintești un singur cuvânt: Holodomor! Conform datelor istorice, a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean, realizat de conducerea PCUS  și de guvernul URSS între anii 1932-1933, prin organizarea unei foamete artificiale. Foametea ucraineană, Holodomorul, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor, din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la aproximativ 10 milioane.  

Au fost dezbateri întinse pe zeci de ani dacă această foamete a fost din cauze naturale obiective sau a fost un atentat la dorința de independență a ucrainienilor. Poate că ar fi fost luate în considerare și cauzele naturale – seceta, sau situația gravă de după primul război mondial – dacă foametea, declanșată în mod deliberat, nu ar fi fost ultima pârghie, folosită de puterea de la Moscova, pentru înfrângerea voinței de libertate a ucrainienilor.

Acesta este probabil genul de experiență cu potențial de a  genera un aflux tot mai mare de oameni care părăsesc marile orașe, căutând locuri mai izolate, la țară, case cu teren cultivabil, unde fiecare să-și producă o parte din necesarul de hrană! 

Mai de curând pandemia din 2019 a accentuat fenomenul – oamenii devenind tot mai conștienți că nu este bine să devină dependenți, în mod absolut, de ofertele publice de alimente!

Aceasta ca să nu mai aducem în discuție faptul că fiecare familie dorește hrană mai curată, mai fără chimicale și fără pesticide! Și… de ce nu, dacă lucrul acesta este posibil?    

Poate că și pentru tine, o producție proprie de fructe sau verdețuri ți-ar fi…binevenită și utilă!

Dar mai este o dimensiune pe care doar puțini o cunosc. Siguranța alimentară are inclusiv dimensiuni spirituale și morale!

Cele mai întunecate perspective descrise în cartea Apocalipsei vizează mai întâi un timp în care „nimeni să nu poată cumpăra sau vinde”(Apoc 13:17) (alimente)! Iar în al doilea rând perspectiva în care „negustorii pământului ..plâng.. pentru ca nimeni nu le mai cumpara marfa”(Apoc.18:11), mai ales cea de strictă necesitate.

Iată de ce siguranța alimentară, în mod evident, are uriașul potențialul de a deveni o problemă cu implicații …mondiale!

Materialul TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE SIGURANȚA ALIMENTARĂ te invită la… reflecție!

Nr. 1 ,,Cumpără-ne, împreună cu pământurile noastre, în schimbul pâinii și vom fi ai domnului nostru.” Geneza 47:19

În schimbul pâinii, oamenii sunt dispuși să-și ofere chiar și libertatea!

Nr. 2 ,,Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că Mă căutați nu pentru că ați văzut semne, ci pentru că ați mâncat din pâinile acelea și v-ați săturat.” Ioan 6:26

De regulă, la baza acțiunilor oamenilor stă interesul primar, fizic, teluric.

Nr. 3 ,,După aceea… împăratul Siriei… s-a suit și a împresurat Samaria. În Samaria a fost o mare foamete…” 2 Împărați 6:24-25

Asediul și înfometarea sunt tactici vechi de cucerire și subjugare. 

Nr. 4 „Cine ne va da carne să mâncăm? Ne aducem aminte de peștii pe care-i mâncam în Egipt și care nu ne costau nimic, de castraveți, de pepeni, de praz, de ceapă și de usturoi.” Numeri 11:4-5

Din păcate, mulți disprețuiesc libertatea dacă aceasta nu le asigură și abundența.

Nr. 5 ,,Și a făcut ca toți… să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, și nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei.” Apocalipsa 13:16-17

Va veni un timp când nu banii vor procura hrana, ci compromisul spiritual.

Nr. 6 ,,Cel ce umblă în neprihănire… acela va locui în locurile înalte; stânci întărite vor fi locul lui de scăpare; i se va da pâine, și apa nu-i va lipsi.” Isaia 33:15-16

Când vor da de greu, Dumnezeu le va asigura celor credincioși cele necesare vieții.

Nr. 7 ,,Cine-și lucrează ogorul va avea belșug de pâine.” Proverbe 12:11

Trebuie să ne pregătim pentru a avea o sursă de hrană independentă de alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings