Tu ce ești dispus să sacrifici pentru adevăr? Este întrebarea cu care Maria Ressa confruntă societatea globală, întrată într-un derapaj evident. „Într-o dictatură, într-o societate fundamentată pe un personaj dominant, nimic nu e mai periculos decât să spui adevărul – să prezinți faptele sprijinite de dovezi.”
Maria Ressa este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lume! Dar lupta ei împotriva corupției și cultului personalității a început cu câteva decenii în urmă, în Filipine! Cartea Mariei Ressa, „Cum să înfrunți un dictator – lupta pentru viitorul nostru” demască o strategie globală care alimentează frica, furia, ura împotriva celuilalt! Ea afirmă că libertățile și democrațiile sunt mai fragile decât cred cei mai mulți oameni! Iar prezentul nu face decât să confirme teza luptei ei pentru adevăr!
”Când te gândești la un supererou, probabil că nu-ți imaginezi o femeie de 1,57 m înălțime, cu un stilou în mână” – scrie Amal Clooney, avocată specializată în drepturile omului, despre jurnalista filipineză Maria Ressa! A fost numită Person of theYear (Personalitatea anului) de revista TIME 2018 și a câștigat UNESCO World Press Freedom Prize în 2021. Printre numeroase premii primite se numără prestigiosul Golden Pen of Freedom Award, acordat de World Association of Newspapers and News Publishers; Knight International Journalism Award, acordat de International Center for Journalists; Shorenstein Journalism Award, acordat de Universitatea Stanford.
Laureată a premiului Nobel pentru pace în 2021, Ressa a fost condamnată la peste 100 de ani de închisoare pentru curajul ei de a se opune minciunii și teroarei dictatorului Rodrigo Duarte! Trăind ani de zile și în SUA, investigațiile ei au scos la iveală o încrengătură globală între regimurile autoritare și giganții tehnologiei, o rețea globală de interese care se supraordonează drepturilor fundamentale umane! Maria Ressa a fost amenințată, condamnată, vizată de o campanie violentă online de discreditare!
A descoperit în propria experiență ce înseamnă să se facă gol în jurul ei, ca nimeni să nu se ridice în susținerea adevărului, că vadă cum oamenii, de frică, din lașitate, din comoditate, preferă să tacă, să închidă ochii, să acopere abuzul sau crima!
„Ce ești dispus să sacrifici pentru adevăr?” – a repetat obsesiv într-o societate care se ascunde tot mai mult într-o complicitate bolnavă care fraternizează cu răul?
„Cum se ajunge aici?” – a întrebat ea! A descoperit că este un process lent, pas cu pas! Oamenii nu-și pierd dintr-odată discernământul, ci treptat, pe neobservate, prin deciziile de fiecare zi dacă se conformeza sau nu! Și aceasta, până când se ajunge în punctul în care este deja prea târziu! O lecție, spune ea, pe care omenirea nu a reușit să o învețe din dramele istoriei ei!
„Contribuția rețelelor de socializare la această fierbere lentă, la nașterea urii față de oricine are o opinie contrară, la dezinformare și la denaturarea faptelor și adevărului, este uriașă. Uluitoarea putere a social media joacă un rol esențial în demolarea tuturor lucrurilor și libertăților dragi mie”, avertizează jurnalista!
Ca să schimbăm decorul, cel mai cunoscut istoric american actual, Timothy Snyder, s-a confruntat cu un val de ură, promovat de social media americană, pentru curajul de a-l confrunta pe vicepreședintele SUA, JD Vance, într-o dispută cu lipsa de onestitate a lui Vance și în distorsionarea evidentă și voită a adevărului istoric care remodelează politica americană! Durerea istoricului Snyder, membru al colegiului profesoral al faimoasei Unversități Yale, a fost acela că „niciunul dintre colegii lui, în mod special cei de la facultatea de drept, nu au luat poziție pentru adevăr!” Au preferat să tacă, să închidă ochii în fața tăvălugului de neadevăr – doar pentru a-și conserva locul ca să „nu-ți asumi riscuri și să nu suporți costuri”.
Edmund Burke spunea: „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă nimic.”
”Ce ești dispus să sacrifici pentru adevăr?” – întreabă din nou, Maria Ressa! Unii au murit pentru adevăr dar, poate mai important și chiar mai greu, este să trăiești pentru adevăr! Tocmai trăirea advărului este lecția de viață promovată de Isus și de Biblie!
Isus spunea, cu 2000 de ani în urmă – Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi (liberi). Este libertatea pe care nu ți-o poate lua nimeni! Tu cum te raportezi la adevăr?
Dacă vrei să afli mai multe, urmărește opiniaproduction.ro/studii-biblice/adevarul
Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro
Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație
GIPHY App Key not set. Please check settings