in

PATRIARHUL KIRIL. MORI PENTRU RUSIA ȘI AJUNGI ÎN RAI? BIBLIA DESPRE RĂZBOI

25 Septembrie 2022! Liniile care transmiteau fluxul de știri s-au încins după rostirea declarației momentului: „Mergeți curajoși să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în Împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică!” Întrebările au început să circule rapid! Unde? Cine? Hezbolah, Isis, un nou jihad, vreun extremist sau vreo sectă sinucigașă? Nici vorbă! Totul se petrecuse la Moscova, în biserica patriarhală, la slujba de duminică, prin patriarhul Kirill! Da, ai auzit bine, deși nu te-ai fi așteptat.

Cuvintele îi aparțin venerabilului Șef al Bisericii Ortodoxe Ruse. El a continuat: „Biserica crede că dacă cineva, împins de datorie și de nevoia de a-și onora jurământul, rămâne loial vocației sale și moare în îndeplinirea datoriei sale militare, atunci el, fără îndoială, face o faptă egală cu sacrificiul! El se sacrifică pe sine pentru alții și, prin urmare, credem că acest sacrificiu îi spală toate păcatele pe care el le-a comis!”

Cei care cunosc istoria au făcut imediat o punte peste timp, până la începutul primei cruciade și la predica Papei Urban al II-lea, în noiembrie 1095, la Conciliul de la Clermont, în fața cavalerilor francezi, unde, aproape de final, a spus: „Porniți în această călătorie și veți obține iertarea păcatelor voastre și veți fi siguri de gloria Împărăției cerurilor”. Mulțimea entuziasmată a strigat: „Deus Vult” – Dumnezeu o vrea!

Timp de aproape un mileniu, creștinii ortodocși au condamnat, pe drept, pervertirea învățăturii creștine de către Papa Urban, la fel cum au condamnat și evenimentele istorice care au decurs din aceasta (în special cea de-a patra cruciadă, numită „latină”, care a distrus Bizanțul creștin). Și au avut dreptate: iertarea nu se obține prin intermediul armelor! Singura, dar marea diferență între declarația lui Kiril și cea a lui Urban este că patriarhul Kiril îi încurajează pe soldații ortodocși ruși să pornească războiul împotriva creștinilor ortodocși ucrainieni… adică un război fratricid!

Dacă Urban a introdus un mod eretic de a gândi relația dintre pietatea creștină și violență, Kiril l-a confirmat! Să mai dăm o filă de istorie pentru a înțelege! Cu siguranță, Putin nu este primul politician care încearcă să manipuleze biserica în scopuri proprii, iar Kirill nu este singurul cleric dispus să joace credința și rolul bisericii la un singur zar! Istoria europeană este plină de episoade similare. Și totuși avem și excepții! În anul 969, după cucerirea Alepului, împăratul Nikephoros al II-lea Phocas i-a cerut patriarhului de Constantinopol să-i recunoască drept martiri, adică sfinți, pe toți soldații bizantini care au murit luptând împotriva musulmanilor și să declare, astfel, iertarea tuturor păcatelor lor. Patriarhul Polyeuktos și sinodul său au refuzat să facă acest lucru pentru că, spuneau ei, ar fi încălcat aproape șase sute de ani de tradiție canonică, o tradiție care trata uciderea în război ca pe un păcat care necesita pocăință.

„Cum putem să-i declarăm martiri”, a întrebat sinodul, „pe cei despre care Sfântul Vasile susține că au mâinile pătate de sânge?”. Așa ar fi putut să fie și Kirill, în cartea de istorie a oamenilor mari ai credinței..! Reacțiile nu au întârziat să apară! Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creștinătății ortodoxe, i-a sugerat lui Kirill să-și sacrifice el, mai bine, tronul patriarhal! Ceea ce ar fi normal! Pe de altă parte, 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume au fost bulversați. Așa se obține mântuirea?!

Dacă s-ar ocupa mai puțin de politică și ceva mai mult de credință, dacă și-ar lua mai mult timp să deschidă Biblia, ar vedea că iertarea nu se obține prin moartea în războaie, ci doar prin jertfa lui Hristos! Poate că Putin percepe întreaga operațiune ca pe o restaurare a gloriei apuse a Rusiei. Dar cum se face că patriarhul Kirill vede a fi o virtute prin care câștigi favoarea lui Dumnezeu, ceva ce se realizează tocmai… călcând porunca aceluiași Dumnezeu, care spune „Să nu ucizi” ???

În fața perspectivei mărunte a câștigului obținut prin sabie, Isus reamintește: … „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18:36). Iar tu, dacă vrei să știi cu adevărat cum sunt oamenii, cât de mari sau cât de mici, urmărește-i în vremurile de criză sau… de război!

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE RĂZBOI

Nr 1. Veți auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci (Matei 24:6) – Institutul suedez SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) atrage atenția asupra unei escaladări fără precedent în ceea ce privește cheltuielile consorțiilor specializate pe zona militară. Sunt în discuție tehnologiile cu securitatea, armamentul convențional, armele chimice și biologice, focoasele nucleare și alte arme de distrugere în masă și, mai nou, echipamente de luptă în spațiul cosmic! Deși ia în calcul subiectul sfârșitului lumii, Biblia nu-l pune în conexiune cu vreun accident de natură militară. Ce liniștitor să știm că istoria, sau sfarșitul ei, nu este în mâna niciunui om!

Nr 2 … războiul va ţine până la sfârşit, şi împreună cu el, şi pustiirile. (Dan 9:26) Deși capabilă să descifreze misterele atomului sau multiple alte taine profunde ale universului, rasei umane îi este atât de dificil să oprească agresiunea împotriva ei însăși. – Acest minus – conform profeției – nu va fi eliminat niciodată, nici în noi și nici în copii noștri: războiul va ține până la sfârșit. – În loc de a ne lăsa cuprinși de disperare, Biblia ne descoperă, totuși, o veste bună! Va veni un timp când…

Nr 3. „Nu se va face niciun rău şi nicio pagubă pe tot muntele Meu cel sfânt…”(Isaia 11:9) – Cu siguranță, într-o altă lume! În lumea…aceea! Crearea de către Dumnezeu a unei lumi noi pare a fi singura soluție la problema violenței naturii umane în lumea atinsă de păcat! – Vezi? Biblia sugerează existenta unui timp fără…război! Pentru o înțelegere mai limpede a tabloului viitorului, urmărește-ne în proxima ocazie.

Nr 4. Isus i-a zis: „Pune-ți sabia la locul ei, căci toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri. (Mat 26,52) Atunci când, în mod greșit, creștinii ajung să facă sinonimă împărăția lui Hristos cu lumea aceasta, ei pot fi tentați să recurgă la forță pentru apărarea a ceea ce ei considera ca fiind interesele ei. Totuși, cei ce care recurg la forță, mai curând sau mai târziu, s-ar putea să fie la cheremul unor indivizi cruzi și fără scrupule. Superioritatea și puterea cuiva nu-i este conferită de dotări militare sau de know-how avansat, ci de.. iubire! Biruințele câștigate prin forță sau vicleșug, numit uneori strategie, sunt trecătoare și până la urmă se dovedesc a fi păguboase. Recomandarea întemeietorului creștinismului în fața perspectivei războiului de orice fel este:

Nr 5. „Iubiți pe vrăjmașii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc”(Matei 5:44, 45) Dragostea față de dușman înseamnă să-l înțelegi mai bine decât se înțelege el însuși. Observă și tu: cei care te urasc câstigă doar cand te fac și pe tine să-i urăști. Tocmai de aceea, a urî e un fel de a te pedepsi singur.

Nr 6. Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! (Matei 5:9) Cu ani în urma, la granița dintre Argentina și Chile, a fost instalată celebra statuie “Hristos al Anzilor”. Statuia s-a vrut un simbol al angajamentului dintre cele două țări: atât timp cât statuia va fi acolo, va fi pace între Chile si Argentina. După instalare, totuși, chilienii au protestat ofensați: statuia fusese așezată cu spatele spre Chile! Curând spiritele s-au încins, chiar la nivel înalt! Împăciuirea a venit, nesperat, din partea unui ziarist. Într-un editorial, care a mulțumit pe toată lumea, acesta a scris: „Poporul din Argentina, către care statuia era îndreptată cu fața, trebuie sa vegheze mai mult decât cel din Chile!” Diplomat sau războinic? Mai degrabă diplomat, pentru că…

Nr 7. …armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești…. (2 Corinteni 10:4) Armele unora par a fi dronele, submarinele, rachetele cu diferite raze de acțiune, dublate de strategii viclene și sabotaje interminabile. Scripturile vorbesc despre o anumită armură, anumite arme, despre un anumit arsenal și anumite fortificații, toate însă spirituale, pentru că, în majjoritatea situațiilor, conflictul este de natură spirituală….!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings