Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, își construiește în insula Hawaii un complex de 100 de milioane de dolari – (terenul mai adaugă la costuri încă 170 milioane de dolari) – care va avea un buncăr subteran, o trapă de evacuare și o ușă „rezistentă la explozie”, relatează Business Insider. Complexul va avea cel puțin 30 de dormitoare, surse independente de apă și electricitate și depozite de alimente pentru supraviețuire pe o lungă perioadă de timp!
Cofondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, a spus odată pentru publicația „New Yorker” că estimează că mai mult de jumătate dintre miliardarii din Silicon Valley au investit într-un fel de „asigurare de apocalipsă”, precum un buncăr subteran.
El însuși s-a pregătit pentru un astfel de scenariu cumpărând arme, muniție, alimente și… motociclete, fiind un împătimit al lor, ca să se „adăpostească în casă pentru o perioadă lungă de timp”, daca va fi necesar!
Atipicul apostol Pavel, autorul îndemnului „nu vă îngrijoraţi de nimic; ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu,…, cu mulţumiri!” (Filipeni 4:6) n-avea nici cea mai mică ideea de angoasele inimaginabile cu care urma să ne confruntăm astăzi: bombe atomice, căderea burselor sau oricare dintre epidemiile necruțătoare.
Dacă-ar fi anticipat măcar în parte „apocalipsa” în care trăim – ar fi mai făcut risipă de astfel de cuvintele încurajatoare..?
Mark Zuckerberg, Sam Altman sau Steve Huffman – proprietari și CEO la Meta, OpenAI sau Reddit – preferă pragmatismul în locul cuvintelor. Desigur, pentru a face față neprevăzutului!
Dar ce facem cu cei mulți, care nu își permit costurile enorme construirii unor astfel buncăre? Supraviețuirea să fie un privilegiu destinat doar unui eșantion elitist de populație?
Sigur, Pavel este omul care și-a primit informația „linișitoare – nu vă îngrijorați de nimic” direct de la Dumnezeu.
Dar mai este ea de …actualitate?
Dacă ne uităm la timpul istoric al apostolului Pavel, nu putem să spunem că lipseau temerile, îngrijorările, războaiele, bolile epidemice – el însuși fiind un întemnițat care își astepta sentința! Este adevărat că dimensiunea fricii și a îngrijorării a căpătat astăzi o dimensiune globală! Totuși, el vorbea adesea despre încredere și mulțumire în condiții asemănătoare celor de azi!
Ce este și cu ce ne ajută atitudinea de mulțumire?
Studiile afirmă că, prin exersarea conștientă a mulțumirii, în mintea noastră se scriere o nouă cale neuronală, iar obiceiurile vechi și înrădăcinate de a gândi negativ sau disfuncțional, sunt înlocuite, prin repetiție, cu noi moduri funcționale de a gândi. În același timp, a gândi în termeni de recunoștință, ne ”întoarce” spre noi, spre ceilalți, spre Divinitate, îndeplinindu-ne astfel o nevoie bazală – aceea de conectare. Astfel creierul nostru va produce hormonii stării de bine, precum dopamina, serotonina sau oxitocina.
De mii de ani, Scriptura este foarte clară: „Aduceți multumiri”!
Expertii in sanatate spun si ei acelasi lucru. Studiile au arătat că oamenii cu o atitudine mulțumitoare sunt mai energici, mai optimiști în ce privește viitorul și mai creativi!
Ca atitudine, mulțumirea face referire la o stare psihologică internă individului raportată la mulțimea situațiilor pe care le întâlnește în contextul vieții de zi cu zi.
S-a dovedit că această atitudine este benefică și pentru persoanele care au diverse suferințe, deoarece reduce simptomele negative, îndepărtează angoasele și fricile, ajută la echilibru emoțional și aduce un somn odihnitor, a afirmat Jeff Jennings, psiholog, profesor la universitatea Regent.
Studiul este foarte clar: oamenii mulțumitori fac față necazurilor mai bine, au parte de mai puține stări de stres post-traumatic, de depresie și de anxietate. S-a demonstrat că mulțumirea te ajută să lupți cu evenimentele negative din viata, a continuat Jeff Jennings.
Ca sentiment – o altă dimensiune, mulțumirea aduce o încărcătură emoțională pozitivă întregii ființe umane. Emoțiile sunt reacții afective de durată relativ scurtă, pe când sentimentele, fac parte dintr-un proces afectiv ce exprimă atitudinea omului față de realitatea înconjurătoare. Ca stare de spirit, ca dispoziție emoțională, sentimentele influențează personalitatea umană.
Poate că sumele uriașe de bani cheltuite de miliardarii lumii ar căpăta o altă direcție dacă ar citi, măcar o dată, cuvintele biblice ale lui Pavel!
Și atunci, cum ar trebui așteptat viitorul? În mulțumirea apostolului sau cu prudența miliardarilor?
Vezi, poate te interesează Top 7 Lucruri din Biblie despre…mulțumire!
Nr. 1 ,,…m-am deprins să fiu mulțumit cu starea în care mă găsesc.” Filipeni 4:11–12
Vrei liniște? Obișnuiește-te să fii mulțumit în orice situație.
Nr. 2 ,,Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu…” 1 Tesaloniceni 5:18
A fi mulțumit echivalează cu a fi fericit.
Nr. 3 ,,orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor…” Iacov 1:17
Mulțumirea apare atunci când recunoaștem degetul lui Dumnezeu în viața noastră.
Nr. 4 ,,Evlavia însoțită de mulțumire este un mare câștig, căci n-am adus nimic în lume și nu putem să luăm cu noi nimic din ea.” 1 Timotei 6: 6,7
Mulțumirea alungă teama de a pierde ceva ce oricum avem temporar.
Nr. 5 ,,Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, care ne poartă totdeauna cu carul Lui de biruință în Hristos…” 2 Corinteni 2:14
Faptul că putem mulțumi este o mare realizare!
Nr. 6 ,,Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulțumiri.” Filipeni 4:6
A fi mulțumți în prezent ne oferă încredere pentru viitor.
Nr. 7,,Lăudați pe Domnul, căci este bun, căci în veac ține îndurarea Lui!” Psalm 118:29
Dumnezeu e bun încontinuu, mulțumirea trebuie exprimată continuu.
GIPHY App Key not set. Please check settings