in

SALMAN RUSHDIE. AMESTECAREA CORANULUI CU VERSETELE SATANICE. BIBLIA DESPRE VIOLENȚĂ

New York, August 2022. Scriitorul britanic Salman Rushdie, autorul cărții Versete satanice, este înjunghiat de mai multe ori în fața unei audiențe de către un bărbat cu fața acoperită.

Versetele satanice – carte scrisă de Rushdie în 1988 – fusese considerată de fundamentaliștii islamici o blasfemie la adresa religiei lor.

Născut pe 19 iunie 1947, Rushdie este scriitor și eseist britanic de descendență indiană, provenit dintr-o familie de musulmani practicanți! A crescut într-o atmosferă tolerantă, atât din punct de vedere religios, cât și din punct de vedere cultural! Educația sa timpurie a fost caracterizată de un amestec de elemente indiene și britanice, ceea ce avea să se reflecte în scrierile de mai târziu. Stilul său narativ, un amestec de mit, fantezie și realitate contemporană, a condus la o operă de o mare luciditate, dar și îmbibată de sarcasm!

Înțelegerea stilului literar și a vieții personale este necesară pentru a putea înțelege cartea care l-a facut celebru, dar care i-a atras și o condamnare la moarte pentru pretinsa blasfemie la adresa islamului – Versete satanice!

După publicarea cărții, în luna septembrie 1988, lumea islamică a intrat într-o puternică agitație, alimentată mai ales de fondatorul Republicii Islamice Iran, Ruhollah Khomeini! Acesta a cerut executarea rapidă a scriitorului și a viitorilor editori ai cărții, în așa fel încât „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”!

Dincolo de doza de realitate, probabil Rushdie nu s-a gândit prea mult că sarcasmul nu își găsește locul chiar în fiecare domeniu al vieții! Este suficient să ne aducem aminte doar de masacrul din Paris, de la sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, generat de caricaturizarea profetului Mahomed!

Un tăvălug de evenimente a pornit imediat! India, țara în care trăiește o puternică și fundamentalistă minoritate musulmană a interzis cartea pe 5 octombrie! A urmat imediat Africa de Sud, iar Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladeș, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar s-au alăturat în a face același lucru în următoarele săptămâni! Era de așteptat, toate aceste țări fiind majoritar musulmane! Dar  evenimentele nu s-au oprit aici!

Pe 14 ianuarie 1989, cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, Anglia, în timpul unei mari manifestații de protest a musulmanilor englezi! Iar pe 14 februarie 1989, la postul de radio național iranian, Khomeini citea o declarație religiosă de condamnare la moarte a „ereticului” care urma să devină obligatorie pentru orice musulman șiit! Vânătoarea fusese declanșată!

Într-o lume precum cea islamică, în care nimeni nu glumește cu religia, cartea lui Rushdie a devenit un pretext pentru o multiplicare a violenței și așa destul de răspândită până atunci!

Înțelegând gravitatea situației, Rushdie revine și tipărește  în 1990 o nouă carte în care încearcă să schimbe curentul de opinie, exprimându-și acum respectul pentru islam! Doar că răul fusese deja făcut! O recompensă de 2,8 milioane de dolari pusă pe capul lui avea să întregescă tabloul!

Protejat de serviciile de securitate britanice și de FBI, este uimitor cum Rushdie a reușit să scape cu viață până pe 12 august 2022, când a fost grav înjunghiat pe scena din New York!  

În toată povestea, cine este victima și cine este călăul? Lipsa de tact în a vorbi în numele libertății de exprimare sau fanatismul care conduce la crimă? Până la urmă, avem de-a face, de ambele părți, cu o incapacitate de a înțelege ce evenimente pe termen lung pot declanșa declarațiile sau acțiunile pripite, iraționale și extreme! Poate ar trebui să înțelegem fenomenul în complexitatea lui!

Poate și pentru Rushdie se spusese odinioară: „urmăriți ce este bine…, trăiți în pace cu toți oamenii”(Romani 12 :17,18). Iar pentru Khomeini, că Dumnezeu dorește „milă…, nu jertfă!” (Matei 9:13).

Discursurile concepute pentru a ataca violent convingerile religioase ale cuiva sau „doar” a le ironiza pot purta în sine însemne … satanice! La fel și formulele „ne respecți sau mori!”

Cei care s-au bucurat de apariția cărții lui Rushdie poate ar trebui să fie mai prudenți, iar cei care s-au bucurat de condamnarea lui la moarte poate ar trebui să reflecte mai mult la principiu divin al toleranței!

Și unii, și alții în „apărarea” propriei imagini despre Dumnezeu, niciunii nu s-au gândit să-L întrebe pe adevăratul Dumnezeu ce părerea are despre atitudinea lor. Dreptatea nu se apără printr-o… nedreptate!

Credința este lucrul pentru care merită să lupți, dar tirania religioasă n-a obținut vreodată punctaj în ochii lui Dumnezeu! Află perspectiva biblică citind și materialul următor:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE VIOLENȚĂ

Nr 1. Cain a zis fratelui său Abel: „Haidem să ieșim la câmp.” Dar pe când erau la câmp, Cain s-a ridicat împotriva fratelui său Abel și l-a omorât. (Geneza4:8) Cain l-a urât si l-a ucis pe fratele său nu pentru că Abel săvârsise vreo faptă rea, ci pentru că faptele lui erau prea rele, iar ale fratelui său – prea bune. Și n-a putut suporta… Practic, povestea lor zguduitoare s-a tot multiplicat și, de-atunci, a tot aruncat în aer funcționalitatea relațiilor dintre urmașii lor. Adică… dintre noi.

Nr 2. Nu te întovărăşi cu cel iute la mânie…, ca să nu-ţi însuşeşti căile lui şi să întinzi astfel o cursă sufletului tău.” (Prov22:24,25) Asocierea cu un om înclinat spre accese de furie e riscantă: mânia şi răzbunarea lui s-ar putea să dea naştere la o reacţie asemănătoare în prietenii lui. Pe lângă aceasta, există și posibilitatea de a suferi, în mod direct, tu însuți de pe urma furiei lui!

Nr 3. Aţi auzit că s-a zis: „Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte.” Dar Eu (Hristos) vă spun: să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt (Matei 5:38-39) A doua lovitura este „cheia”! Totul porneşte de la presupunerea că lovirea este justificată, dacă e un răspuns la o altă lovitură. A doua lovitură e „dreaptă”! Această logică este ispititoare nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi şi chiar pentru relaţiile dintre popoare. O lovitură militară sau un război este considerat „drept”, dacă vine ca un răspuns pentru o provocare din partea opusă. Desigur, dacă ar fi întrebată şi cealaltă parte, şi ea ar susţine că a fost provocată. Cicluri repetate de agresiune pot continua ani de-a rândul, provocând multă suferinţă. Doar dragostea şi iertarea pot întrerupe ciclul nesfțrșit al agresiunii şi al ripostei.

Nr 4. Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea şi Prorocii (Matei7:12) Paradigma e introdusă de Isus iar oamenii au denumit-o „Regula de Aur”, o regulă care aduce uriașe beneficii reciproce! Nu cere un zâmbet de la cineva ; oferă-l pe-al tău. Fă altora bine inainte ca ei sa-ti facă ție. Și nu limita actiunile tale la cei ce merită! Și, mai ales, nu te gândi să le faci vreodată ceva rău! Desigur, daca s-ar aplica regula de aur, atunci ar inceta și violența…

Nr 5. Isus i-a zis (colericului Petru): „Pune-ți sabia la locul ei, căci toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri. (Matei26:52) Pentru că nu e virtute în ce se face prin forța sabiei. Pentru că violența generează violenșă. Iar sabia este arma celui slab. Iar biruințele câștigate prin forță sau prin alte metode viclene sunt, în cel mai bun caz, trecătoare şi, până la urmă, au ca rezultat final o pagubă mai mare decât pot să contrabalanseze câștigurile imediate.

Nr 6. …nu vă răzbunați singuri…dacă îi este foame vrăjmașului tău, dă-i să mănânce; dacă vei face astfel, vei grămădi cărbuni aprinși pe capul lui… (Romani12:19.20) De ce trebuie să moară și capra vecinului? Chiar dacă reflexul umanului din tine te îndeamnă să plătești cu aceeași monedă, lasă-l să plece, în pace, pe cel ce te-a rănit. Si cere putere de la Dumnezeu să poți să-i dăruiești dragoste. Poate știi și tu: răzbunătorul trebuie sa sape 2 morminte…!

Nr 7. Nu întoarceți rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; dimpotrivă, binecuvântați..! (1Petru3:9) Dumnezeu ne-a chemat să fim creştini nu doar pentru a beneficia noi înşine de binecuvântări, ci şi pentru a-i putea ajuta şi pe alţii! Într-un univers desăvârşit, singura preocupare a fiinţelor inteligente va fi fericirea altora.

Story de final: Schopenhauer descrie amuzat problema porcilor spinoși. Acestia se inghesuie in zilele reci de iarna unii intr-altii pentru a se incalzi si pentru a scapa de moarte prin inghet. Totusi, ajung curand sa-si simta reciproc spinii. Situația îi indepartează iarasi unii de altii. Acel du-te vino între cele două suferințe va continua până vor găsi distanța de mijloc a conviețuirii, la care se vor suporta cel mai bine. Așa că stop împunsăturilor, stop violenței! Nu sunt obligatorii..!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings