in

SHANGHAI. TIMPUL DE A PĂRĂSI MARILE ORAȘE. BIBLIA DESPRE PĂRĂSIREA ORAȘELOR

Cu siguranță că unora dintre locuitorii Shanghai-ului le plac filmele horror. Cu certitudine nu tuturor! Însă cu toții au ajuns – în primăvara anului 2022 – să joace într-unul – colectiv. Shanghai este metropola port cu cea mai mare influență economică din China. Numai anul trecut a gestionat peste 20% din traficul de mărfuri al țării. Acum proviziile alimentare, fără acces la refrigerare, putrezesc blocate în containere de transport maritim, în timp ce locuitorii, înfometați, cerșesc de la geamurile blocurilor gigant după puțină mâncare.

Orașul a putut fi surprins în aceste zile în luptă cu cel mai mare focar epidemic. Stricta politică guvernamentală ”dinamică zero Covid” care vizează eliminarea lanțurilor de infecție a blocat pe cei 25 de milioane de locuitori în case. Cei testați pozitiv sunt imediat plasați în carantină instituționalizată. Lockdown-ul chinez a venit cu scene de necrezut în materie de drepturi fundamentale. Lucrători sanitari îmbrăcați în combinezoane albe pot fi văzuți pretutindeni, sigilând intrările în blocurile de locuințe. Patrulele polițienești instalează blocaje rutiere sau garduri din plasă de sârmă în jurul unor clădiri rezidențiale, numindu-le „zone sigilate”!

Alarme electronice plasate pe ușile apartamentelor previn eventuala fugă a celor infectați. Izolați sau evacuați cu forța pentru a le fi dezinfectate casele, oamenii se bat pentru mâncarea sau medicamentele distribuite greoi de către guvern. Furia, anxietatea și neputința lor se resimt pe scară largă. Familii sunt separate, iar animalelor de companie provenite din casele celor infectați – nu le mai este permisă nici viața…! Se vorbește deja de „noul experiment Shanghai”.

Nu desfășoară China de multă vreme mulțime de experimente sociale ce vizează controlul strict al populației, recompensată ulterior funcție de gradul de obediență al indivizilor ei? Cu cât supunerea este mai mare, cu atât recompensele sunt mai consistente! Speriați, nu puțini sugerează că așa va arăta viitorul la nivel global! Iar dacă lumea face pași rapizi spre un viitor precum cel desenat deja de China, n-ar trebui făcut rapid …ceva? Cum ar fi de exemplu „părăsirea marilor conglomerații urbane” și „refugierea în locuri izolate”?

Deprinderea unor tehnici bazale de supraviețuire, sau cel puțin crearea unor condiții care să asigure autonomia familiei? Pentru că, dacă orașul nu este bântuit de vreo epidemie virală, cu siguranță întreține promiscuitatea, violența, comportamentul neonest sau lipsa de respect pentru viață în ansamblu…! Și n-ar fi chiar departe de realitate observația că orașul desensibilizează sufletul sau atrofiază sentimentele de uimire și admirație în fața creației…

Fără a mai lua în calcul cât de mare este uneori provocarea de a crește copii într-un oraș…modern! Opinie. Apelurile – îndesite în ultima vreme – de a părăsi orașele mari, fix în momentele în care locuitorii acestora chiar au nevoie de ajutor, ar putea fi lejer socotite o fracturare a trăsăturilor de bază a umanității. A avea un loc numai al tău, în oraș sau în afara lui – este perfect legitim. Însă modelul de a da bir cu fugiții în fața suferințelor urbei nu s-a regăsit niciodată în felul de a fi sau de a proceda al marilor oameni.

Perfect conștienți de existența unor astfel de situații, autori de scripturi nu lasă neexplorat subiectul: Ieremia: „Urmăriți binele cetății …” (Ier. 29: 7); Ioan/Isus: „Nu Te rog să-i iei din lume….” (Ioan 17:18) A munci, a învăța, a participa la viața cultural-artistică, a utiliza mijloacele tehnologice, a pleda pentru drepturile celor abuzați, a socializa sau a ajuta semenii demonstrează o înțelegere înaltă a lucrurilor ce sunt drepte, frumoase și bune.

Nimeni nu spune că este simplu. Dar orașul este încă lumea noastră, a tuturor, nu…? Ești de altă părere? Rămâi cu Opinia Production. Te rugam abonează-te. Opinia Production este un storyteller care explorează lumea şi experiența umană din perspectivă creștină. Explorează și tu cu noi!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings