„Plec de pe social media. Este foarte dăunător pentru starea mea mentală!”
Declarația nu aparține vreunui bătrânel frustrat ajuns întâmplător pe Instagram, sătul că după vreun scroll viguros n-a găsit decât fete insistente exersând shuffle sau selfie-uri cu băieți atent-sprâncenați, cu câte-o mașină scumpă-n background – deseori aparținând altcuiva! Nuu..! Ci, straniu, este a lui Tom Holland, actualul superstar Spiderman, 26 ani (!), 25 milioane dolari venit net, care-și anunță curajos cei 68 milioane de follower-și Insta că experiența Social Media a devenit, în ce-l privește, „destabilizatoare”. Ca atare, va face un pas în spate și-și va șterge chiar și aplicația!
Holland nu este singura, ci ultima vedetă, dintr-o listă care se lungește tot mai mult, care a discutat despre modul în care îi este afe ctată viața de rețelele de socializare ca Twitter sau Instagram! „Nu, nu, nu: Consider că Instagram și Twitter sunt suprastimulante, sunt copleșitoare. Mă las prins și intru în spirală atunci când citesc lucruri despre mine online și, în cele din urmă, este foarte dăunător pentru starea mea mentală. Așa că am decis să fac un pas înapoi și să șterg aplicația.” A profitat de ocazie și, în videoclipul postat pentru cei 68 de milioane de urmăritori, Holland a promovat o organizație caritabilă dedicată încurajării sănătății mentale în rândul adolescenților și tinerilor, în mare măsură, dependenți de social media!
Vorbind de lista celebrităților care au renunțat definitiv sau pentru anumite perioade de timp, trebuie remarcate motivele cu care au argumentat retragerea lor din lumea virtuală! Actrița și cântăreața Selena Gomez a remarcat în urmă cu câțiva ani că social media a fost „teribilă” pentru generația ei, îndemnând oamenii să își stabilească limite de timp pentru activitatea online. Alte vedete, precum Ed Sheeran, Camila Cabello și Demi Lovato, și nu doar ei, s-au retras din social media pentru anumite perioade.
„Să fim sinceri, pe toți ne-au furat rețelele sociale când suntem în timpul liber, chiar la locul de muncă sau în vacanță. Când e o chestie pe care o poți controla, e OK. Dar problema începe când te uiți mai mult la ecranul telefonului decât la persoana prezentă lângă tine!” Acest lucru a devenit un strigăt de ajutor din ce în ce mai puternic, pentru a rupe vraja unei lumi care nu există decât într-o realitate virtuală! Specialiștii în domeniu au început să încurajeze tot mai mult așa-numitul Detox Social Media – un sistem de eliberare de dependența de canalele sociale (diagnosticată medical ca suferință pshică cu efecte grave asupra funcțiilor cognitive și emoționale ale creierului). Nu mai vorbim de efectele sociale în lumea reală – însingurare, înstrăinare, depresie!
Pentru a înțelege gravitatea fenomenului, ar trebui să observăm timpul necesar pentru o primă etapă de eliberare de o astfel de dependență! Fiind un fenomen relativ nou, iar studiile fiind încă rare, majoritatea experților sunt de acord că este nevoie de aproximativ trei luni pentru ca nivelurile de dopamină, care produc o supraexcitare a sistemului nervos, să revină la normal. S-ar putea să dureze mai mult, în funcție de cât de mult timp și de cât de intens s-a instalat dependența. Poate șase luni. Poate chiar un an!
De aceea, este remarcabilă apariția publică a mesajului lui Tom Holland, care până la urmă, dincolo de urmărirea propriei sănătăți mentale este și un formator de opinie!
Dorința lui clar exprimată, de stabilizare a propriei sănătăți mintale, dar și a aceleia a adolescenților cărora li se adresează, este atât de mult în ton cu viziunea despre viață a înțeleptului Solomon: „Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii!” (Proverbele 4:23), încât te întrebi dacă nu cumva Tom s-a apucat de citit… Biblia! Oricum, un lucru pare logic și limpede pentru orice trăitor al erei SMARTPHONE: cel care ajunge să-și controleze năzuințele si sentimentele poate ajunge foaaarte departe în viață!
Mulțumim și succes, Spiderman!
TOP 7 LUCRURI DON BIBLIE DESPRE SOCIAL MEDIA
Nr 1 Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun 1 Tesaloniceni 5:21-28 – Este necesară o cercetare atentă pentru a putea face deosebire între lucrurile care ne dau impresia că evolăm. S-ar putea să fie exact invers! -Deși în aparență se declară neutră dpdv moral, social media este de multe ori asociată unor oameni cu intenții cel puțin defectuoase, dacă nu chiar rele de-a dreptul, ale căror efecte vor ajunge să se resimtă, mai devreme sau mai târziu.
Nr 2 Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate folosesc 1 Corinteni 6.12 – Când un lucru îți ocupă o parte considerabilă din atenție și din timpul tău, corect ar fi sa te asiguri că o și merită. Nu de alta dar, de atâtea ori, social media reușește instantaneu să ne să coboare standardele chiar pe domenii în care eram siguri că le avem sub control. – Mintea este inundată cu fluxuri de banalități și inutilități sugerate de algoritmi și motoare programate aparent spre aleatoriu; în realitate însă, spectaculos de bine țintite spre consumatorul din tine, căruia trebuie să i se vândă ceva, orice!
Nr 3 Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele Efeseni 5:16 – Dacă observi cu atenție, întreaga istoria este formata din ocazii pierdute si ocazii valorificate. – Ceea ce se numește viitor vine atât de repede, încât nu ai timp să te gândești să te pregătești… În alergarea lor după iluzoriul și neînțelesul viitor, oamenii nu ajung de fapt niciunde, si mai trebuie să și plătească pentru ce au facut. Și altora si lor. Pentru că au pierdut un mare capital: timpul.
Nr 4 Fiecare este robul lucrului de care este biruit 2 Petru 2:19 – În vremurile vechi problema numărul unu a oamenilor religioși a fost idolatria; închinarea la idoli din lemn sau din piatră. Cu ce diferă situația astăzi, în fața ecranului de cuarț al telefonului inteligent…? – Un tip perspicace nu-şi va îngădui astfel, să-și piardă libertatea. Ci va exercita stăpânirea de sine.
Nr 5. Cine își face mulți prieteni va ajunge la ruină Proverbele 18.24/ 1. Corinteni 15.33 – Ca utilizatorii ai rețelelor sociale – avem mulți „prieteni” online… Prea mulți, oricum…. Iar când numărul lor trece de un anumit prag, ei devin …fani! Fanii noștri! Iar noi – idoli! Idolii lor… – Prieteni? Sau fani? Sau interminabile liste de fake friends, cu care ne anesteziem imaginația cum că am fi și noi… cineva? Viața are obiceiul să arate destul de repede că adevaratii prieteni sunt numarati. Și că în realitate nu se numără niciodată cu miile, sutele de mii sau milioanele…
Nr 6 Dacă ochiul tău cel drept te face să te poticneşti, scoate-l şi aruncă-l de la tine. . Matei 5.29 – Este doar o figură de stil folosită de Isus Hristos nu pentru mutilarea trupului, ci pentru disciplina alegerilor! Despre demnitatea de a refuza să priveşti inutilități…, despre acţiunea fermă a voinţei pentru a te feri să devii un alt looser blazat și depresiv
Nr 7 Gândiți-vă la cele de sus, nu la cele de pe pământ. Coloseni 3.1-4 – Autorul acestei idei, apostolul Pavel, sigur nu avea în vedere noi clipuri cu salturi cu parașuta sau fotografii ale norilor din preajma piscurilor celor mai înalți munți. Ci avea în vedere lumea celui mai bun Prieten din lume, singurul căruia îi dăduse cu adevărat follow, Isus! – În plus, contrar opiniei populare, îndreptarea gândurilor spre lucrurile de sus ne inspiră să fim mai folositori aici, pe…pământ!
Story: Nicolae Grigorescu, pictorul, avea 15 ani când meșterul care zugrăvea biserica din Zamfira l-a luat să-i picteze îngeri pe catapeteasmă! Prin curte – Măriuca popii, o fată cu ochi mari, albaștri, frumoasă… de tot! Ultima pictură, serafimul din creștetul turlei, a uimit pe meșter: „Bravo, Nicolae! E cel mai frumos inger pe care l-ai facut tu, leit Mariuca popii!» Fara sa vrea, facuse chipul de care tot sufletul lui era atât de îndrăgostit…
Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro
Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație
GIPHY App Key not set. Please check settings