in

Un papă american cu un nume misterios: Leon al 14-lea

Pentru prima dată, un cardinal american a fost ales papă!
„Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost. Este o onoare să realizez că este primul papă american!” s-a grăbit să observe Donald Trump. „Ce emoție și ce mare onoare pentru țara noastră…”!
Chestiunea este văzută de mulți ca parte a strategiei Vaticanului de a se alinia mai strâns cu cea mai puternică națiune a lumii. Pentru aceștia, romano-catolicismul tocmai și-a oferit pârghii superioare pe scena marii politici internaționale, în vederea implementării vechilor lui vederi tradiționale.
Nici n-a părut a fi prea greu.
Americanii înșiși semnalizaseră cu entuziasm – încă de dinaintea conclavului(!) din mai 2025 – dispoziția lor de a crea o nemaiîntâlnită uniune dintre biserică și stat: „…voi sunteți la Casa Albă, unde ar trebui să fiți, și reprezentați țara noastră, iar noi aducem religia înapoi în țara noastră” (Donald Trump).
„Voi” – adică creștini, catolici și protestanți, laolaltă…?
„Noi” – adică politicieni, indiferent de eșichierul politic…?
Pentru cei atenți să nu rostogolească incertitudini teologice, unirea celui mai influent sistem religios (catolicismul) cu cea mai puternică națiune în ce privește economia, armata și diplomația (Statele Unite ale Americii) este un semnal profetic incontestabil în direcția formării a ceea ce Apocalipsa numește „icoana fiarei”. Adică acea mega organizație politico-religioasă în care brațul civil este pus nediscreționar în slujba religiei de fronton. Rezultatul previzibil: pierderea libertăţii religioase şi persecutarea minorităţilor disidente. Pentru cei suspicioși sau chiar alergici la interpretările consacrate ale Apocalipsei – ca cea de mai sus – accesăm împreună informații mai …accesibile. De pildă – numele ales de actualul papă: Leon al 14-lea. De ce și-a ales cardinalul Prevost acest nume?
Fără a mai fi un mister, conform tradiției, după ce fumul alb îl anunță ca fiind noul papă, acesta este invitat să-și încunoștințeze biserica cu privire la agenda pontificatului tocmai prin… nume! Alegerea numelui noului papă arată practic intențiile sale viitoare. Și întrucâtva le…prezice!
Au existat 13 alți papi „Leon” înainte de Prevost, dar cele mai relevante contribuții au fost găsite la Leon Întâi, Leon al 3-lea, Leon al 10-lea și Leon al 13-lea.
Leon Întâi (440-461). Responsabil pentru consolidarea autorității și supremației papalității. Era convins că Petru și succesorii săi (capii Bisericii) sunt „piatra” pe care urma să fie construită biserica.
Din cauza aceasta, să-și fi ales cardinalul Prevost numele Leon? Dorește el să statornicească mai adânc autoritatea papală astăzi..?
Leon al 3-lea (795-816). Încoronează pe Charlemagne al francilor ca împărat, și pune astfel bazele unei foarte puternice și nocive uniuni biserică-stat -cunoscută ca Sfântul Imperiu Roman- pentru următoarea 1000 de ani!
Dorește alesul american restabilirea în modernitate a profilului marelui imperiu de tip Ev Mediu..?
Leon al 10-lea (1513-1521). Papă în timpul Reformei Protestante. El l-a excomunicat pe „ereticul” Martin Luther. El a încercat să pună capăt dorinței oamenilor de a citi Biblia și să-i îndepărteze pe toți cei ce contestau autoritatea papală!
Intenționează Leon al 14-lea să salute astfel de abordări astăzi?
Leon al 13-lea (1878-1903). Primul papă care a abordat în mod sistematic luptele clasei muncitoare din epoca industrială, condamnând exploatarea lucrătorilor. Iar ca soluție propunea obligația încetării muncii în zilele de …duminică – adică fix în sabatele instituite de Biserica Catolică!
Să devină obligativitatea zilei duminicii un deziderat ardent al Papei Leon al 14-lea..?
Fie că este vorba de Leon Întâi (autoritatea papală); Leon al 3-lea (consolidarea uniunii biserică stat); Leon al 10-lea (opozantul reformei protestante); sau Leon al 13-lea, (promotorul repausului duminical în numele clasei muncitoare), cardinalul Prevost și-a ales și el numele LEON probabil pentru implementarea unuia, câtorva sau tuturor acestor tematici și vederi tradiționale specifice.
Dacă îți este totuși greu de crezut, te poți întoarce la interpretarea clasică a Apocalipsei 13…
…Pe care o găsești și pe opiniaproduction.studii-biblice/Papalitatea

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings