„Noi – ungurii – …nu vrem să devenim o rasă mixtă!” Afirmația cu puternică tentă nazistă îi aparține prim-ministrului Viktor Orban, liderul suveran al Fidesz, partid politic ungar cu înclinații de extremă-dreapta. Susținerea cu pricina face parte dintr-o cuvântare mai amplă a sa cu privire la mixtul rasial, ce încearcă să justifice unele acțiuni politice ale partidului pe care-l conduce!
Bineînțeles – aceste declarații au stârnit o nouă furtună în peisajul politic și așa agitat al acestor zile! Victor Orban și-a început viața politică înainte de căderea comunismului, în 30 martie 1988, odată cu inființarea Fidesz, care se opunea sistemului politic de atunci! Absolvent al Facultății de Drept din Budapesta, cu Master în studii politice și bursă de studii de la fundația Soroș pentru continuarea studiilor politice la Oxford, Orban este omul care ține prim-planul politicii ungare în ultimii 30 de ani!
Reușește în mod constant să fie vizibil pe scena politică europeană și poate că aceasta îi este și intenția. Nostalgia imperială de influență central-europeană nu a fost erodată, deși au trecut 100 de ani de atunci. Până la urmă, reclama negativă este tot o promovare în prim-planul decidenților politici actuali! Aceasta reprezintă – ce-i drept – o abilitate politică remarcabilă pentru liderul uneia dintre țările mici ale UE! Politica de respingere a imigrării populațiilor „cu alte valori”, precum cele aparținând civilizației islamice, care inundă Europa, a fost o rampă perfectă pentru ascensiunea lui Orban.
Apelând abil la istoria Europei, el spune: „nu vrem să devenim o rasă mixtă: de aceea am luptat la Nándorfehérvár (sec. XVI); de aceea i-am oprit pe turci la Viena” Chiar dacă așa au stat lucrurile, el pierde voit din vedere atât faptul că civilizația maură de atunci era cu sute de ani înaintea civilizației europene, cât și realitatea că orice ciocnire între civilizații are și efecte ei pozitive ! Cu inteligență și abilitate politică, el leagă elementele discursului său creștin-naționalist cu iz nazist de noțiuni sensibile, dar corecte : „ nu vrem să le spunem noi (occidentalilor) cum ar trebui să trăiască, le cerem doar să accepte că în țara noastră tatăl este bărbat și mama este femeie și să ne lase copiii în pace !”
Dar tocmai aici este fractura discursului său! Cerând din partea Occidentului toleranță în domeniul familiei, el devine intolerant absolut în domeniul unei societăți multirasiale, indiferent de condițiile care generează fluxul migraționist : „În bazinul carpatic nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna.”
Nostalgie imperială austro-ungară ? Nu trebuie decât să așteptăm alinierea stelelor, nu-i așa? Adică nu vrem mixt de rase din motive de superioritate rasială, dar vrem amestec de popoare cu noi deasupra ?! Celebrul Caragiale ar spune: „Curat murdar, coane Fănică” Pentru că ce este curat sau moral în a invoca suport popular și politic apelând la valori creștine traditionale, dar dând deoparte tocmai principiile creștine fundamentale? N-a fost fiecare persoană creată după chipul lui Dumnezeu, care „a făcut ca toți oamenii, ieșiți dintr-unul singur, să locuiască pe toată fața pământului”? (Faptele Apostolilor 17:26)
Și ridicând în slăvi superioritatea propriei rase nu înseamnă că limităm calitatea lui Dumnezeu de Tată prin negarea fraternității dintre toate ființele umane? Cu gândurile absorbite de imaginile greu de rememorat ale Auschwitz-ului, legăm din nou caii într-un grajd în flăcări, d-le Orban…?
TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE RASISM
Nr 1. Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său…; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. (Geneza 1:27) # Ce este aceasta? Este primul enunț al unui adevăr istoric: toţi oamenii şi, în consecinţă, toate naţiunile își au originea în Adam și Eva, strămoşii umanității, creați de Dumnezeu. # Puteau cei doi să aducă la existență – din ei înșiși – și rase „superioare” și rase „inferioare”? Nu e loc pentru conceptul acesta nici măcar în …teorie!
Nr 2. Dacă un străin vine să locuiască împreună cu voi în ţara voastră, să nu-l asupriţi. Să vă purtaţi cu străinul care locuieşte între voi ca şi cu un băştinaş din mijlocul vostru; să-l iubiţi ca pe voi înşivă… (Levitic 19:33-34) # De ce? Pentru că străinul este tot din rasa ta, e ca fratele tau, doar că poate arată altfel, vorbește altă limbă și are ceva obieiuri diferite. # Este singur, necăjit, sau chinuit, și are nevoie de ajutor și încurajare. Iar tu, ca frate al lui, ai putea să-l tratezi cu aceeaşi consideraţie cu care îi tratezi pe cei din propria familie.
Nr 3. Domnul a zis lui Samuel: „… Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” (1 Samuel 16:7) # Chiar dacă tentința obișnuită este să ne vedem deseori superiori prin comparație cu alții, în special când vine vorba de intelect, frumusețe fizică sau resurse, de fapt doar „inima” este factorul călăuzitor în a hotărî superioritatea cuiva. # Frumusetea exterioarã sau culoarea pielii spre exemplu nu pot face ca inima sã fie plãcutã înaintea lui Dumnezeu. Superioritatea care se manifestã în caracter și valoarea lãuntricã sunt singurele zone unde putem vorbi de…superioritate!
Nr 4. „Dumnezeu a făcut dintr-un singur om toate națiunile oamenilor, ca să locuiască pe toată faţa pământului.” (Faptele 17:26) # Aceste cuvintele ale lui Pavel în fața atenienilor erau greu de suportat de catre aceștia. Pentru ei, o distincţie dintre greci şi barbari era esenţială: unii erau în mod natural destinați să fie sclavii celorlalți! # Teologia lui Pavel, bazată pe Geneza, nu lăsa loc ideii de rase „superioare”. Care Geneza interzicea oricărei rase sau naţiuni – ebraică, elenă, latină sau teutonică – să pretindă că ea era crema sau floarea umanităţii.
Nr 5. Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus. (Galateni 3:28) # Aceasta declarație reprezintă cea mai evoluată înțelegere a lucrurilor în creștinismul acelor vremuri: creştinismul subordonează rolul neamului şi naţionalităţii principiului frăţiei tuturor oamenilor. Înlătură deosebirile de rasă, de naţionalitate şi chiar de poziţie socială. # Creștinismul anunța astfel, că nu dorea să fie religia vreunei națiuni specifice. Pentru că Hristos, în fața crucii, facuse din nou egale toate rasele: albă, neagră, galbenă sau roșie.
Nr 6. Fraţii mei, să nu ţineţi credinţa Domnului nostru Isus Hristos… căutând la faţa omului (Iacov 2:1) # Din perspectiva veșniciei, cei mai privilegiați nu vor fi bogații nemți, americani sau elvețieni. # Din perspectiva veşniciei, chiar şi cel mai bogat dintre oameni este sărac în comparaţie cu cel neprihănit. # Din nou, nu rasa, bogăția sau frumusețea fac diferența. Poate smerenia, slujirea, bunătatea, compasiunea…
Nr 7. Dacă zice cineva: „Eu iubesc pe Dumnezeu”, și urăște pe fratele său, este un mincinos; căci, cine nu iubește pe fratele său, pe care-l vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?(1 Ioan 4:20) # Pretenţiile verbale de genul „iubesc pe Dumnezeu” sunt ușor de plasat. Însă numai testul iubirii cuiva faţă de semeni va da la iveală autenticitatea dragostei faţă de Dumnezeu. # Sigur, unele rase sunt mai usor de iubit pentru ca au în ele insele valori care le face demne de iubit în mod natural. Cu altele – este mai greu… Dar mai exista si un alt fel de a iubi care nu caută anumite valori în rasa în sine. Dimpotriva, creeaza valori in acesta! Bonus de final: Alexandru Macedon il intreaba surprins pe Diogene, care cerceta niste oase din fața lui: “La ce te uiți?” “Ma uit surprins ca nu fac nici o deosebire intre oasele tatalui meu(grec) si ale slujitorului lui(african)”.
Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro
Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație
GIPHY App Key not set. Please check settings