Mi-ați furat visele și copilăria cu cuvintele voastre goale! … Oamenii suferă! Oamenii mor! Ecosisteme întregi se prăbușesc! Suntem la începutul unei extincții în masă! Și toate subiectele voastre sunt – bani și basme despre o creștere la nesfârșit a economiei! Cum îndrăzniți??
Probabil o cunoașteți. Greta Thunberg. Tânăra voce suedeză susținătoare a mesajului referitor la problema climatică.
Deși în principiu sunt de acord cu ea, mulți se întreabă: Fetițo, bine bine, dar de ce ești atât de disperată!? În mai 2018, Greta câștiga un concurs de eseuri pe tematica climatului. Ulterior, avea să participe la fel de fel de discuții cu activiști de mediu. Ca formă de protest, avea să vină cu ideea unei greve școlare.
Inițial, părinții ei s-au opus. Tenace, s-a așezat în fața Parlamentului din Stockholm. Distribuia fluturași publicitari cu avertismente despre gravitatea crizei. Iar apoi posta totul pe Twitter și pe Instagram.
Postările ei devin virale! Curând și-au făcut apariția jurnaliștii și televiziunile. Astfel, totul a devenit foarte cunoscut. Susține că este complet independentă; că își scrie singură discursurile; că nu obține câștiguri din ceea ce face; că se reprezintă doar pe sine. Călătorește cu permisiunea școlii, iar părinții – convinși între timp de ideile ei – îi plătesc cheltuielile de călătorie.
Este diagnosticată cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă și mutism selectiv. Oameni ca ea percep aproape orice în termeni negru sau alb. Vorbește numai atunci când consideră că este nevoie.
Poate de aceea, unii au numit-o retardată. Iar alții – teroristă! Mișcarea ei s-a născut din frustrarea de a face ceva, orice(!), pentru rezolvarea crizei climatice.
Dilema Gretei: oamenii, deși recunosc în schimbarea climatului un pericol global, totuși își continuă viața ca și cum nimic nu ar fi în neregulă!
Dacă subiectul este atât de vital pentru supraviețuirea umanității, de ce atunci umanitatea nu își schimbă comportamentul? Poate chiar are dreptate!
Emisiile gazelor de seră continuă să crească într-un ritm alarmant. Nu doar pentru că gazul metan se eliberează din permafrostul arctic odată cu topirea ghețarilor. Aceste două perspective scripturistice ar merita atenția oricărui activist de mediu.
Prima conține referințe despre o nouă casă a omenirii. Spunea Isus: după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi. (Ioan 14:1-3) A doua conține informații ce expun caracterul nobil al locuitorilor acelei lumi, adică naturi umane fără înclinații… piromanice. Spunea și Pavel: Îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare (Coloseni 3:12)
Deci, dacă ar exista o soluție la criza climatică, perspectivele Bibliei n-ar avea cum să lipsească din ecuație!
Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro
Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație
GIPHY App Key not set. Please check settings