in

MATEUSZ MORAWIECKI. POLONIA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ

Mateusz Morawiecki este premierul polonez în exercițiu. Hotărârile guvernului populist pe care îl conduce stârnesc îngrijorări în rândul compatrioților și al vecinilor europeni – mai ales de când a apărut ideea ieșirii țării sale din Uniunea Europeană.  

Reformele guvernului Morawiecki – naţionalist de dreapta – au intrat în conflict deschis cu Comisia Europeană.

Curtea Constituţională poloneză contestă întâietatea dreptului european în faţa celui naţional. De ce și-ar permite Uniunea să dicteze de exemplu felul în care sunt numiți judecătorii într-o țară liberă și suverană a Europei!?

Comisia Europeană a reacţionat agresiv, prin Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate: „dacă eşti membru al unui club trebuie să te conformezi regulilor clubului! Iar cea mai importantă regulă a clubului este că legislaţia europeană are supremaţie faţă de cea naţională!”  

Care Comisie Europeană a mers mai departe, suspendând pentru moment procedurile de aprobare a Planului de relansare economică şi rezilienţă, nepermițând Poloniei accesul la cele 36 miliarde de euro alocabili lor în vederea redresării țării din criza coronavirusului.

Gestul este privit la Varșovia ca un veritabil „șantaj european”. Săgețile declarațiilor zboară din toate părțile în toate părțile. Chestiunea poate părea un motiv suficient de serios pentru ieșirea Poloniei din Uniunea Europeană!

Odinioară a fost Brexit-ul. Acum Polxit-ul. Cine urmează..?

O Europă divizată reînvie temeri …profetice!

Europa este acel continent …aparte! A generat poate cele mai frumoase pagini din istoria omenirii pe linia frumosului, culturii sau progresului.

În acelasi timp aici s-au scris nepermis de multe pagini negre: inchizitia, cruciadele, colonialismul, secularizarea credintei, războaiele mondiale, fascismul, Holocaustul. 

După încercări temerare de unire a Europei, fie prin legături maritale între principii ei, fie prin constrângeri de toate felurile – ideea de unire a Europei n-a reușit să apună niciodată!

Să o năruie acum un mărunt naționalist precum Mateusz Morawiecki?

Indiferent cum se numesc sau ce prevalență au ei – de la Mateus  z Morawiecki, Victor Orban, Boris Johnson la Adolf Hitler, Napoleon Bonaparte,  Carol al V-lea, Ludowic al XIV-lea – mai devreme sau mai târziu, cu toții au asistat sau vor asista la năruirea visului de unire a națiunilor Europei.

Și nu datorită ambițiilor ariviste sau greșelilor de strategie ale potentaților lumii, ci datorită unui antic stăvilar profetic ce n-a putut fi niciodată frânt sau deturnat în arcul timpului.

Destinul continentului poate fi citit limpede de către omul modern în cartea profetului Daniel: „Tu imparate te uitai, si iata ca ai vazut un chip mare, de o stralucire nemaipomenita. Statea in picioare inaintea ta si infatisarea lui era infricosatoare. Capul chipului acestuia era de aur curat; pieptul si bratele ii erau de argint, pantecele si coapsele ii erau de arama, fluierele picioarelor, de fier, picioarele, parte de fier si parte de lut. Tu te uitai la el, si s-a dezlipit o piatra fara ajutorul vreunei maini, a izbit picioarele de fier si de lut ale chipului si le-a facut bucati. Atunci fierul, lutul, arama, argintul si aurul s-au sfaramat impreuna si s-au facut ca pleava din arie vara, le-a luat vantul, si nici urma nu s-a mai gasit din ele. Dar piatra care sfaramase chipul, s-a facut un munte mare, si a implut tot pamantul.” Daniel 2,31-35

Traducerea înscrisului profetic se bazează întâi pe observarea unor fapte istorice concrete:

1. un șir de împărății ce trebuiau să se succeadă: Babilon, Medo-Persia, Grecia, Roma + eterna Europă divizată!

2. așa cum fierul nu se poate uni cu lutul, în mod similar națiunile Europei nu vor reuși vreodată performanța unirii lor autentice!

Enunțul profetic are o partea crucială în final: va urma instaurarea unei împărății a cărei natură este cu totul diferită de cea a precedentelor – Împărăția lui Dumnezeu!

Europenii și restul lumii au observat: Uniunile Europene de-a lungul vremurilor au avut doar existență TRANZITORIE.

Deranjează? N-ar trebui. Mai ales că se știe: uneori se împiedică un plan bun pentru unul cu mult mai bun!

Așa că …succes Mateusz Morawiecki! Rezultatul rămâne…același!