in

ROLLS ROYCE – MAȘINĂ DE GUNOI? BIBLIA DESPRE PREJUDECĂȚI

Rolls Royce, etalonul luxului britanic, a fost mașina de gunoi a Indiei în anul 1920! Povestea reală este legată de Sir Jai Singh Prabhakar! Probabil că puțini ați auzit despre el!

Ei bine, Maharaja Jai Singh Prabhakar a fost un conducător al statului princiar Alwar din subcontinentul Indian! S-a remarcat ca fiind un om cu o minte strălucită, un erudit și, mai ales, un bărbat fermecător. A fost educat la prestigiosul Mayo College unde a fost foarte apreciat ca un orator desăvârșit folosind o limbă britanică academică. A ajutat comunitatea agricolă indiană cu construirea unui număr impresionant de baraje de irigații. Dar nu pentru asta a rămas în istorie!

În 1920, Maharajahul din Alwar, un conducător fabulos de bogat, a vizitat Londra și, într-o zi, a decis să se plimbe prin oraș „incognito”, purtând haine obișnuite.

Trecând pe lângă un showroom Rolls Royce, Jai Singh a decis să intre. A întrebat personalul despre specificațiile mașinilor Rolls Royce și despre prețurile lor. Vânzătorii, văzând doar un bărbat indian, i-au ignorat cererea, mai mult chiar, într-un mod nepoliticos l-au dat pe ușă afară când au auzit de un posibil test drive.

Acest tratament l-a înfuriat. Jai Singh s-a întors la hotelul său și a cerut să se organizeze o vizită oficială a regelui indian la showroom-ul Rolls Royce. Când a apărut în ținuta sa oficială, îmbrăcat în haine și bijuterii strălucitoare, Maharajahul a fost întâmpinat cu un covor roșu, cu toți angajații stând de ambele părți ale acestuia și prezentând-i omagiile.

Fără să amintească de vizita precedentă, Jai Singh a petrecut mai mult de două ore în showroom, încercând toate cele șase modele expuse. În cele din urmă, a cumpărat toate mașinile și le-a plătit pe toate pe loc, cu bani lichizi, achitând și costurile de livrare. Apoi a mai comandat încă patru!

Când s-a întors în India, Jai Singh Prabhakar a dat ordin companiei municipale din New Delhi să folosească absolut toate mașinile pentru colectarea gunoiului. Astfel, în fiecare zi, zece modele Rolls Royce nou-nouțe măturau străzile din New Delhi și cărau gunoiul.

Rolls Royce, producătorul numărul unu de automobile din lume în anii 1920, a fost umilit de lipsa de respect a Maharajahul. Pe de altă parte, reputația companiei a avut de suferit din cauza acestei situații.

„Heeeii, ai aceeași mașină ca cea folosită în India pentru a căra gunoiul” a devenit o frază asociată cu Rolls Royce.

Când însă, șefii companiei au aflat toată poveste, regele a primit o telegramă, cu scuze, din partea Rolls Royce, pentru modul în care angajații s-au comportat cu el și, în cele din urmă, directorii companiei auto l-au rugat cu respect, să nu mai folosească vehiculele pentru transportul gunoaielor. Împreună cu telegrama i-au trimis cadou încă șase mașini.  

Satisfăcut că faimoasa aroganță britanică a primi o lecție, Jai Singh le-a îndeplinit cererea.

Interesantă istorie, nu?

Dacă angajații companiei ar fi citit în Biblie, ar fi descoperit că omul nu trebuie judecat după înfățișare – lecția cea mai importantă pe care ne-o oferă Dumnezeu este că „ Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” 1 Samuel 16:7

Ți s-a întâmplat și ție să judeci sau să fii judecat greșit, din cauza unor prejudecăți sau idei preconcepute?

Dacă te interesează mai mult despre subiect, analizează și materialul următor:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE PREJUDECATĂ

Nr. 1 Dumnezeu nu face favoritisme, în fața Lui toți oamenii sunt egali.

,,Căci înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere fața omului.” Romani 2:11

Nr. 2 Este specific uman să judecăm după aparențe, dar putem corecta acest obicei.

„Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” 1 Samuel 16:7

Nr. 3 Prejudecata este o minciună gândită despre alții în mod gratuit. 

,,Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu, și altul vameș. Fariseul stătea în picioare și a început să se roage în sine astfel: „Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni… sau chiar ca vameșul acesta” Luca 18:10-11

Nr. 4 Prejudecata aduce confort omului temător, suspicios și nerăbdător.  

,,Avraam a răspuns: „Îmi ziceam că, fără îndoială, nu-i nicio frică de Dumnezeu în țara aceasta și că au să mă omoare din pricina nevestei mele.” Geneza 20:11

Nr. 5 Etichetarea ne împiedică să-i cunoaștem cu adevărat pe care ne sunt familiari.    

,,Nu este Acesta tâmplarul, feciorul Mariei… ? Și găseau o pricină de poticnire în El.” Isus le-a zis: „Un proroc nu este disprețuit decât în patria Lui, între rudele Lui și în casa Lui.” Marcu 6:3-4

Nr. 6 Prejudecățile despre Dumnezeu pot fi înlăturate analizând viața lui Isus Hristos.

„Doamne, am știut că ești om aspru…” Matei 25:24 (cf. ,,Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl.” Ioan 14:9)

Nr. 7 Prejudecata apare de multe ori atunci când ne imaginăm că ceilalți sunt ca noi.

,,Ți-ai închipuit că Eu sunt ca tine.” Psalmi 50:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings