A fi sau a avea, aceasta este întrebarea. Ce descriu de fapt termenii „a fi” și „a avea”? Este în discuție „a avea noroc” sau „a fi norocos”? „A avea succes” sau „a fi om de succes”?

Numim „a fi” acel lucru pe care cineva nu-l poate lua vreodată de la tine fără decizia sau consimțământul tău conștient. Acest „a fi” locuiește în personalitatea ta, în caracterul tău, în conștiința ta, în ființa ta interioară. Îl poți controla. Este vorba despre valori precum bunătatea, bunătatea, bucuria, generozitatea, răbdarea, deschiderea, încrederea, corectitudinea, disciplina, loialitatea, sârguința, pacea și libertatea.

„A avea”, pe de altă parte, include ceea ce alții îți oferă, de exemplu titluri, bunuri, simpatii, dar și sănătatea ta, prietenii și chiar familia ta. Cuprinde tot ce poți pierde, pentru că „a avea” nu locuiește în ființa ta sau în tine. Este mai mult într-o relație, într-o interacțiune cu tine. „A avea” este ceea ce nu poți controla definitiv și durabil.

Nu există nici o altă carte, nicio altă sursă care să comunice mai puternic și mai clar ideea că „a fi” este peste „a avea” decât cartea sfântă a creștinilor, Biblia. Se întâlnește această idee în cele mai diverse locuri, inclusiv la mulți filozofi sau formatori de opinie și motivație. Dar îndrăznesc să spun că a venit inițial din Biblie: „a fi” vine întotdeauna înainte de „a avea”. Tu cum vezi lucrurile? Ești pentru „a fi” sau pe „a avea”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.