in

SATOSHI NAKAMOTO. CINE A CREAT BITCOIN? BIBLIA DESPRE BANI

Satoshi Nakamoto este numele care apare pe internet în asociere cu aparitia Bitcoin. Apărută de cca un deceniu, Bitcoin este o monedă digitală modernă asigurată împotriva contrafacerii prin criptare și proiectată de Nakamoto în scopul facilitării unui schimb valutar alternativ. Pe principii similare, de atunci au mai apărut în lume alte 6000 de  criptomonede!

 Mulți oameni tineri și inteligenți sunt atrași spre bitcoin într-o frenezie nu tocmai greu de explicat. Cum altfel? O monedă cumpărată azi cu o sumă anumită și care poate genera o creștere exponențială a valorii ei în doar câteva săptămâni este greu de trecut cu vederea…!

Întreaga inginerie financiară se descrie pe sine ca fiind un sistem de tranzacții electronice descentralizat și aproximativ anonim care nu necesită supervizarea din partea autorităților de genul guvern, bancă sau rezervă federală. Este vorba de schimburi de bani digitali om/om (peer-to-peer) fără intermediari, cu plată comisionară substanțial mai mică comparativ cu cea a sistemelor bancare tradiționale. Bitcoin nu aparține unei țări. Nu e reglementat. Nu depinde de un regim statal anume. În zonele unde oamenii nu au acces la bani, Bitcoin e un real ajutor. Unele orașe au deja bancomate în stradă pentru a schimba Bitcoin în banii țării respective!

Dacă dorești să participi în afacere îți trebuie obligatoriu conectare la internet, cont și parolă aferentă (key). Cu aceasta vei accesa oricând și oriunde banii tai din „portofelul digital”. Notează-o atent: dacă ai uitat-o nu-ți vei mai putea recupera banii vreodată!

Siguranţa transferurilor este garantată de „mineri”, care grupează noile tranzacţii în blocuri informative (blockchain). Tranzacţiile verificate sunt trimise mai apoi registrului public (public ledger). Munca pe computer a „minerului” este răsplătită de sistem cu monede virtuale nou generate. Acestea nu sunt echivalentul unei valori concrete din afara sistemului informatic. Se găsesc exclusiv în digital, iar cei ce le utilizează le setează de fapt valoarea! Cu cât mai mulți oameni utilizeaza valuta și „minează” dupa ea, cu atât mai scumpă devine!

Primul „miner” a fost Nakamoto însuși. În perioada timpurie „a minat” aproximativ 1 milion de bitcoini. Apoi Nakamoto a dispărut, predând întregul proiect unui programator. La data apariției acestui videoclip valoarea de piață per bitcoin este de 56.973$!

Nimeni n-a aflat cine este cu adevărat „japonezul cu criptomoneda” sa. Și nici măcar dacă este sau nu japonez! O teorie spune că originatorul Bitcoin este în fapt un adevărat conglomerat de companii asiatice în luptă cu suveranul dolar, iar Satoshi Nakamoto este doar un acronim al acestora.

Daca vrei să minezi bitcoin ai nevoie de calculatoare multe și plăci grafice puternice. Și de consum de uriaș de energie electrică!

Dacă e prea greu să fii „miner”, poti alege să fii simplu „trader”. Cumperi azi criptomonedă și aștepți să-i crească valoarea mâine, când o vinzi să obții profit. Sau riști și reinvestești tot, ca să faci si mai mult profit!

Înainte de-a plonja în aventura cripto – câteva observații:

# este Bitcoin cu adevarat un instrument de întinerire pentru sistemul financiar actual sau doar o insidioasă promisiune de a face bani mulți și nemunciți peste noapte?

# este Bitcoin o unealtă financiară serioasă sau doar un elaborat accelerator de lăcomie de speță joasă cu care lansatorul criptomonedei exploatează voit naivii entuziaști într-un soi de bussiness similar jucatului la pariuri?

# promisiunea anonimatului nu ușurează până la banalizare munca celor dispuși a se implica – departe de ochii autorităților – în activități ilegale precum vanzarea-cumpărarea de arme, droguri sau traficul de carne vie?

# ce nivel trebuie să aibă etica celui ce participă conștient în afaceri de tip piramidal? Cu toții înțeleg că într-o zi totul se va sfârși rău pentru cei ce nu se vor fi trezit la timp dintr-o afacere speculativă în care au investit probabil economiile familiei și în care valoarea intrinsecă a lucrurilor a  deviat atât de mult…!

Decizia de a tranzacționa sau nu pe piața cripto trebuie să aparțină fiecăruia.

Deși atemporal, următorului sfat nou-testamental nu i se poate nega actualitatea în chestiunea Bitcoin: „Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui”(Luca 12:15).

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings