in

ADAM – PRIMUL DONATOR. BIBLIA DESPRE CUPLURI

Pentru un motiv destul de evident, motocicliștii agresivi și fără mult noroc sunt considerați numai buni să fie principalii…donatori de organe! Nu mai este cazul. Cel puțin în Elveția, care a votat în decembrie 2021, în cadrul unui referendum validat de 60% dintre alegători că fiecare persoană devine – după moarte – un potențial donator de organe!   

Excepții se vor face doar în dreptul celor ce se opun în mod explicit. Autoritățile sanitare consideră acum că cei care nu și-au exprimat clar dorința și-ar fi dat de fapt acordul implicit! Franz Immer, directorul Swisstransplant interpretează acest lucru sensibil în cheia samariteanului milos: „Publicul a arătat că este pregătit să dea o șansă persoanelor aflate pe listele de așteptare”. Prelevarea se va face doar de la persoana ce moare în unitatea de terapie intensivă a spitalului. Moartea pacientului trebuie confirmată de doi medici. Iar rudele au totuși – în anumite condiții – dreptul de a se opune. 

Mai noul pachet legislativ al progresistei țări a cantoanelor n-a simplificat lucrurile pentru toată lumea. Pentru a nu-și dona organele, mulți invocă motive serioase.

În afară de respectul sacrosant cu care unele culturi tratează trupurile celor dragi trecuți în neființă, o problemă majoră este complicata definiție a morții cerebrale. Cine poate garanta că pacientul cu acest diagnostic nu și-ar fi mai putut recăpăta vreodată cunoștința? Iar dacă între timp organele i-au fost prelevate, aceasta n-a constituit totuși o…crimă?

Un alt mare nod gordian îl reprezintă existența infamei piețe negre a traficului inechitabil, care aduce beneficii cu prioritate tot celor bogați. Permiterea practicii vânzării de organe nu implică de fapt ideea că persoanele au un preț – chestiune de altfel incompatibilă cu demnitatea umană?

În ciuda unei reticențe generalizate din partea oamenilor, cu multele lor variații în punctele de vedere specifice, în mod neașteptat, majoritatea religiilor importante din lume susțin, permit și sprijină transplantul și donarea. Donarea este privită în general ca un act de dragoste și caritate.

Legendele hinduse au exemplele lor numeroase de donare și transplant, așa că acest concept este încorporat adânc în psihicul hindus. În 1995, Consiliul pentru legea musulmană (Sharia) din Marea Britanie a emis o fatwa, un edict religios, prin care donarea de organe este permisă. Vaticanul sprijină de asemenea donarea de organe pentru toți catolicii și o consideră un act de înaltă compasiune altruistă.

Ca întemeietor al celei mai progresiste religii, Isus Hristos a petrecut o mare parte din lucrarea reabilitând corpurile bolnave ale oamenilor generației Sale.

Nu par să existe interdicții biblice privind donarea de organe, deoarece aceste daruri acordate de donatori pentru a îmbunătăți, promova și prelungi viața pot fi puse oricând în  ton cu altruistele idei biblice: „Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când stă în puterea ta să faci lucrul acesta.” (Proverbele 3:27)

Adevăr pentru unii sau simplă poveste pentru alții, o mențiune absolut curioasă a Bibliei nu poate fi trecută cu vederea: „Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el.”…Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a închis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie și a adus-o la om…” (Geneza 2:18-23)

Să însemne aceasta ca Adam a fost primul donator de organe din istoria omenirii? Sau că Dumnezeu a fost de fapt primul prelevator…?

Rămâi cu Opinia Production. Și oferă-ne OPINIA ta.

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings