in

BHAGWANT MANN. A BĂUT DOAR UN PAHAR DE APĂ. BIBLIA DESPRE CREDINȚE POPULARE

Un râu „sfânt” trebuie să conțină apă „sfântă”, apă din care, dacă bei, nu poate să-ți fie decât foarte bine! Aceasta și-a dorit să dovedească și Bhagwant Mann, prim-ministrul regiunii Punjab, India, atunci când a băut demonstrativ un pahar plin ochi cu apă din râul „sfânt” Kali Bein, în Sultanpur Lodhi!

Evenimentul a avut loc în data de 17 iulie 2022, în timpul unei vizite care marca aniversarea a 22 de ani de la istorica acțiune de curățire a râului Kali Bein! 3.000 de voluntari se implicaseră timp de trei ani și jumătate, în fiecare zi, în curățirea râului Kali Bein, un râu considerat sfânt de indienii din regiunea Punjab! Acțiunea a început în anul 2000, fiind condusă de Sant Balbir Singh Seechewal, din guvernul regiunii Punjab, sub influența scrierilor Gurului Granth Sahib, un sfânt Indian care a trăit între anii 1564 și 1606 și care militase pentru conservarea sistemului natural al râului și pentru păstrarea apelor lui curate!  

Pentru mulți ani, apele râului ajunseseră extrem de poluate nu atât în urma deversărilor industriale din zona umedă Harike, cât mai ales din cauza scurgerilor toxice din pământurile cultivate, intens chimizate, de pe malurile râului! Astfel, râul aduna, pe parcursul a 160 de km, toate reziduurile și gunoaiele unei societăți prea puțin atente cu mediul în care trăiește!

Aceasta nu a știrbit cu nimic aura de sacralitate istorică a apelor râului!

Istoria apelor sfinte ale râului Kali Bein începe odată cu Guru Nanak Dev Ji, care a trait între anii 1469 – 1539, fondatorul Sikhismului, un curent religios care adună aproximativ 30 de milioane de adepți! Sikhismul este o religie monoteistă împletită cu elemente panteiste care promovează credința într-un Dumnezeu unic, universal!

Istoria spune că  Guru Nanak a obținut iluminare divină în urma scufundării în apele râului Kali Bein! Din momentul acela, pentru adepții acestei religii devine o obligație morală scufundarea în apele râului și consumarea ritualică a apelor sfinte ale râului pentru purificare și îndumnezeire!

Astfel, urmând sfânta tradiție, la aniversarea curățirii apelor râului, prim-ministrul provinciei a băut un pahar plin cu apă, în fața miniștrilor lui, exact în locul iluminării primului guru al religiei Sikhi!

Două zile mai târziu, prim-ministrul Bhagwant Mann a fost internat la Indraprastha Apollo Hospital din New Delhi! Surse din spital susțin că analizele medicale au evidențiat o puternică infecție stomacală, cel mai probabil „datorată” apelor sfinte ale râului Kali Bein! Staful prim-ministrului a încercat să limiteze cât mai mult răspândirea acestei informații, susținând că a fost vorba doar de o analiză  medicală de rutină!

Oare ce să fi gândit prim-ministrul Mann? Să fi fost o pură convingere religioasă sau doar o promovare politică în vederea noilor alegeri legislative ale regiunii? Să fi sperat că Dumnezeul unic sau măcar vreunul dintre milioanele de zei locali a fost pe fază ca să decontamineze apa în care uneori chiar plutesc gunoaie și cadavre de animale sau poate chiar mai rău…? Pentru că, nu-i așa, dacă ai „credință în Dumnezeu” vei primi exact lucrurile pe care le ceri fix atunci când ți le dorești…?  

Sună aceasta puțin ironic? Nu chiar! Pentru că, până la urmă, pentru 30 de milioane de credincioși este chiar o problemă de viață și de moarte! Nu toți cei 30 de milioane au posibilitățile medicale ale prim-mistrului Mann! Iar râul și tradiția merg mai departe! Și aceasta nu doar în religia indiană…

Un înțelept al Bibliei spunea odinioară: „Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept. Pentru ce să te pierzi singur?” (Ecles. 7:16). Nu e întotdeauna ușor să distingi hotarul dintre încredere și încumetare atunci când te îndrepți spre Dumnezeu cu anumite așteptări. Totuși Dumnezeu este prea înțelept ca să poată greși și prea bun ca să rețină vreun bine când chiar ai nevoie de El. Cât despre aspirațiile iluminării sau curăției interioare, omisiunea abordării Celui intitulat Lumina Lumii sau Apa Vieții poate fi fatală!…

Îți recomandăm și lecturarea materialului următor:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE CREDINȚELE POPULARE

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings