in

BIDEN – PUTIN. OCHI PENTRU OCHI. BIBLIA DESPRE LEGEA TALIONULUI

Conform CNN, administraţia de la Washington anunţa joi 15 aprilie 2021 expulzarea unui număr de 10 diplomaţi ruşi! Măsură greu de digerat pentru Moscova, mai ales că venea  la pachet cu sancţionarea unor companii, persoane și diferite entități.
Cauze invocate de americani: activităţi cibernetice ilegale împotriva unor instituţii guvernamentale sau încercări de influențare din nou a rezultatului electoral. Per ansamblu –  o demonstrație din partea Washingtonului a determinării și seriozității cu care ei tratează activitățile negative ale părții ruse.


La doar o zi distanță de la ofensatoarele măsuri, Moscova anunța expulzarea unui număr de fix 10 diplomați americani! Rațiunea: ca răspuns la sancţiunile adoptate de SUA împotriva lor în ziua precedentă. Iar acest lucru trebuia pus în aplicare indiferent dacă susținerile americane erau adevărate sau nu! Pentru păstrarea simetriei, referitor la aspectele sancționării companiilor, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia diverse fonduri americane şi ONG-uri bănuite de servilism față de Washington.


Cum ar veni, Biden – Putin, scor de etapă „10” la „10” la declarat persona non grata. Adică remiză la exprimarea nemulțumirilor reciproce. Ambele părți și-au justificat acțiunile într-o proprie interpretare de încadrare juridică corectă pe drept internațional public – articolelor 41 și 42 din Convenția de la Viena, cu privire la relațiile diplomatice.
Șefii celor două super-puteri aproape nu mai au nevoie de prezentare.
Joe Biden – politician de formare democrată, președinte al Statelor Unite ale Americii. Vladimir Putin – fost ofițer de informații KGB, eternul președinte al Federației Ruse.


Acțiunile lor sunt extrem de previzibile. Chiar reconfortante pentru lumea largă, ce se bucură că lucrurile nu decurg mai rău. Adică – cei doi ar avea la portofoliu și alte variante pentru a-și arăta indispoziția. Printre ele – apăsarea unor butoane roșii… Să sperăm să nu!


Dar de ce previzibile? Referirea este la supraviețuirea în administrațiile moderne a unui principiu foarte vechi: „dinte pentru dinte și ochi pentru ochi!” Adică Legea Talionului, care stipulează foarte clar: cine lovește cu o forță „F„, obligatoriu primește în revers o forță simetrică, tot „F„.  Ceea ce s-a și întâmplat. Cumva onorabilitatea capilor celor două națiuni i-a forțat să rămână în culoarul îngust al Legii Talionului!


Biden sau Putin nu par a fi de condamnat. Acționează ca la carte. Și nu vorbim doar de regulile simandicoase ale diplomației. Ci de cealaltă Carte. Nu-și are această Lege a Talionului originea în înțelepciunea iudeo-creștină? Dumnezeu Însuși îngăduise, în Deuteronom, instaurarea acestui mod de abordare a vieții: „să ceri: viață pentru viață, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior” (Deut 19:21).
Cum cei doi președinți sunt creștini, indiferent de faptul că unul este catolic, iar celălalt ortodox, justificarea lor pare agreată chiar de Biblie!
Sau …nu?


Aici permiteți introducerea unui ilustru necunoscut – Lameh. Lameh era și el un conducător, un fel de Biden sau de Putin al generației sale. Un tip din timpuri ancestrale despre care Biblia are de spus doar câteva propoziții, la începutul cărții Genezei. Infatuatul conducător relatează cât de onorant s-a comportat el, ucigând (!) un alt bărbat care a îndrăznit, într-o confruntare oarecare, să-i pricinuiască lui, marelui Lameh – o simplă…vânătaie! Pentru că, da, aceasta era situația înainte de instaurarea Legii Talionului: un om putea ucide pe altul pentru ofensa de a-i fi fost pricinuită o simplă rană!


Aplicația


Legea talionului, instaurată de Dumnezeu în Vechiul Testament, reprezenta un stadiu evolutiv: ea limita revanșa păgubitului doar la un ochi scos adversarului pentru ochiul pe care acela i l-a scos.
Mai târziu, in Noul Testament, ștacheta spiritualității se ridică prin Isus Hristos: „dacă te lovește cineva peste un obraz, întoarce-i și obrazul celălalt” (Matei 5:39). Adică o elevare de neimaginat a pornirilor instinctive ale oamenilor! O sugestie pentru… iertare, pentru bună înțelegere, poate angajament necondiționat în a face binele.


Ce-i drept, este imposibil de imaginat astăzi cum ar putea IERTA oricare dintre părți – ori rusă ori americană – un survol al avioanelor militare ale celeilalte părți deasupra capitalelor lor, spre exemplu. Dar este tot atât de limpede că logica „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” va lăsa toată lumea ori chioară ori știrbă!


Realitatea tragică din lumea noastra este caracterizata de multă iubire de sine, de ambiție oarba, de ură, de competiție, de corupție și de război. Atât timp cât cetățenii lumii acesteia se vor lăsa călăuziți, conștient sau inconștient, de principii începătoare, precum cele prescrise de Legea Talionului, dragostea nu va putea să înflorească.


Spune-ne în secțiunea de comentarii OPINIA ta: preferi legea lui Lameh, legea Talionului sau legea „întoarce și obrazul celălalt”? De ce? Nu uita să te abonezi la canalul Youtube Opinia Production pentru viitoarele subiecte.
Și încă…ceva! Într-o lume ghidată de principiul „întoarce și obrazul celălalt” – nimeni nu vede nevoia de avioane militare. Poate doar de planoare. Pentru…entertainement!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings