Mulți analiști apreciază că Big Pharma a asistat – în laboratoarele de cercetare ale companiei Theranos – la cea mai mare înşelătorie medicală din istoria Statelor Unite ale Americii.

Denumirea de start-up – Theranos – provine de la cuvintele din lb engleză „terapie” și „diagnostic”. Promisiunea acestuia consta în revolutionarea întregii industrii de sănătate în baza unei invenții tehnologice avansate de recoltare, testare și analiză a sângelui. Aparatul medical Edison – patentat de companie – urma să efectueze – într-un timp record – peste 1.000 de analize diferite dintr-o singură picătură de sânge! Edison avea să efectueze testele foarte ieftin și aproape oriunde, folosind doar o înțepătură, față de un întreg flacon de sânge recoltat din venă! În felul acesta medicii ar fi putut oferi diagnostic precoce pentru peste 200 de afecțiuni în locații banale precum lanțuri alimentare sau farmacii de cartier. Ceea ce însemna economii substanțiale pentru sistemul de sănătate!

Interfața umană a companiei este amețitoarea Elizabeth Holmes – o personalitate feminină altfel: voce neobișnuit de joasă, privire care nu clipește, păr blond albitor, machiaj voit neîndemânatic, de obicei îmbrăcată în pantaloni și purtând cămașă cu guler înalt. Nu părea să aibă o viață privată! Un geniu împătimit de muncă și aspirații înalte! „Mi-am proiectat literalmente toată viața în slujba acestei cauze.” În ședințele foto care-i trimiteau pozele pe coperțile revistelor celebre, ea ținea în mână o fiolă minusculă cu „câteva picături de sânge” necesare pentru testele de sânge perfectate de compania sa.

Născută în 1984 la Washington, Liz a crescut într-o familie bogată, dar care nu era milionară. A fost întotdeauna precoce. Beneficiază de educație briliantă și obține în 2003 un loc la prestigioasa Universitate Stanford unde studiază chimia. Cea mai bună din clasa ei în primul an, primește o bursă pentru un proiect de cercetare. În 2004, depune un brevet pentru un dispozitiv care îi permitea să urmărească doza de medicamente de pe un smartphone. Părăsește Stanford-ul la doar 19 ani, înființează în Sillicon Valey propria companie – Theranos – și devine rapid cea mai cunoscuta femeie din industria tehnologică. E comparată cu fondatorul Apple – Steve Jobs. Comparație care nu-i displăcea..!

Mirosul banilor a atras nume celebre și investitori pe măsură. Foşti secretari de stat precum Henry Kissinger sau George Schultz, dar și generalul Jim Mattis, ulterior şef al Pentagonului, au stat în Consiliul de Administrație al startup-ului său. Co-fondatorul Oracle – Larry Ellison, magnatul media Rupert Murdoch sau fostul secretar american pentru educație Betsy DeVos au investit sume amețitoare în speranța profitului preconizat. Theranos ajunsese să valoreze în anul 2015 nu mai puțin de 9 miliarde de dolari! Iar Elizabeth Holmes – doar 31 de ani…!

Doar că n-a fost să fie! Elizabeth nu a livrat tehnologia promisa. Cercetări independente au dovedit că dispozitivul creat de companie nu era, de fapt, capabil să furnizeze rezultate exacte ale analizelor. Eficiența testelor de sange Theranos era falsificată, iar cea mai mare parte a analizelor se efectua pe aparate fabricate de alți producători! Viața oamenilor era pusă în pericol datorită diagnosticului obținut pe rezultate hazardate! Vânduse speranțe goale….

Urmează un proces de răsunet. Elizabeth Holmes este investigată pentru fraudarea investitorilor. Procurorii susțin că a urmărit cu o acuratețe rafinată să obțină suma maximă de bani de la oamenii care erau obișnuiți să investească în tehnologie. Dar și că a periclitat impardonabil siguranța pacienților. Riscă până la 20 de ani de privare de libertate! Ca și concluzie preliminară: se asistă la una dintre cele mai mari escrocherii ale secolului! Elizabeth nu este încă de acord…

În stilul western se spune: Pe unii îi prinzi cu minciuna când privești arma din mâna lor din care încă mai iese fum.

În stilul biblic se spune: Pâinea minciunii este dulce omului, dar mai pe urmă gura îi este plină de pietriş (Prov 20:17).

În final, întrebarea rămâne: de ce minciuna îi dezgustă pe toți, mai puțin pe cei care o practică?

Tu ai un raspuns?

Rămâi cu Opinia Production și nu uita să te abonezi.

Opinia Production este un instrument media creștin cu sediul în România.
Ca tu să înțelegi mai bine BIBLIA, noi
a) ilustrăm învățăturile ei prin întâmplări cu sens culese din viața marilor personalități
b) interpretăm diverse cadre din viața de zi cu zi în cheie religioasă
c) căutăm sensurile corecte ale enunțurilor scripturistice
Abonează-te și tu. Astfel vom evolua împreună într-o dimensiune esențială – cea a spiritualității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.