in

ERDOGAN CONTRA ISRAEL. BIBLIA DESPRE ADEVĂR ȘI DEZINFORMARE

Erdogan, președintele Turciei, și-a chemat cetățenii la un uriaș miting de susținere a mișcării Hamas!   Repoziționarea Turciei crează tensiune în relațiile cu Israelul care și-a chemat de urgență acasă dimplomații din ambasada din Ankara! „Reiterez că Hamas nu este o organizație teroristă. Israelul este un ocupant”, a tunat președintele turc în fața a sute de mii de susținători sâmbătă, 28 octombrie. Președintele turc a mai spus că Ankara va „declara Israelul criminal de război” și va face acest lucru în fața întregii comunități internaționale.

Repoziționarea „sultanului”  în relația cu Israelul, până de curând parteneri în criza siriană, este atribuită de mulți cameleonismului său politic arhi-recunoscut și faptului că nu se dă înapoi de la manipuarea informațiilor în interes propriu! El se așază în poziție contrastantă și cu occidentul și cu aliații din NATO care au declarat organizația HAMAS ca fiind teroristă și au condamnat la unison incursiunea acesteia în Israel!

În același timp – poate și datorită poziției geo-strategice favorizante – este tot atât de adevărat și faptul că mulți alții îl vizualizează ca fiind  deținătorul unor părți de adevăr la care lumea nu are acces în integralitate…! 

Un lucru este cert, că declarațiile lui Erdogan au trimis o undă de șoc în Orientul Mijlociu și nu numai! Aspirațiile neoimperiale prezente ale Turciei, coroborate cu istoricul ei prea bine cunoscut, arată cât de multă dispoziție există în vederea manipulării informațiilor pentru atingerea propriile interese!

Întrebările se înmulțesc! Pentru Erdogan, criza palestiniană este una ce trebuie rezolvată cu orice chip, sau este doar un mijloc pentru aspirațiile sale, ce se imaginează noul „părinte” al națiunii sau chiar al regiunii?

Deseori auzim zilele acestea: „Stăm de partea Israelului!” Pe bună dreptate, ne aliniem fără rezerve, pentru că gruparea militară palestiniană Hamas tocmai a atacat și a ucis fără pic de umanitate civili israelieni – chiar copii(!) – iar pe mulți i-a luat ostatici.

Dar tot zilele acestea auzim replica multora: „Stăm de partea Palestinei!” Argumentul? În lunile premergătoare atacului odios, armata israeliană ar fi ucis la rândul ei 240 palestinieni – dintre care 40 erau copii – iar întreaga Fâșie Gaza e …ostatica Israelului!  

Inclusiv votul din cadrul ONU subliniază această fractură decizională!

Ce narațiune ar trebui să credem? A Israelului? A Palestinei?

Până la urmă, cine informează și cine dezinformează?

Dar tocmai aici este cheia problemei!

Nu este niciun secret pentru nimeni că, din 2018, trăim într-o epocă denumită „post-truth” (post adevăr), în care dezinformarea și manipularea adevărului au devenit politica dominantă a majorității guvernelor lumii! Este astfel deformată realitatea evidentă, palpabilă, vizibilă prin apelarea la emoțiile și simțămintele naționaliste pentru a sugera o realitate alternativă! Profitând de naivitate sau credulitatea maselor de oameni, informațiile sunt manipulate fără scrupule. Astfel, adevărul devine minciună și minciuna devine adevăr!

Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au cercetat timp de 12 ani fenomenul răspândirii dezinformării și au publicat rezultatele în revista Science! Concluzia?

Sinan Aral, professor la MIT Sloan School of Mnagemenet, co-autor al studiului: ”Am descoperit că minciuna se răspândește considerabil mai departe, mai repede și mai profund și pe o arie mai mare decât adevărul, în toate categoriile de informație…”

Însuși celebrul guvernator roman, Pilat, analizînd argumentele și contra argumentele condamnării lui Isus, a ridicat o întrebare, consemnată în analele istoriei: „Ce este adevărul?”

Se pare că nu există niciun soft, niciun filtru electronic pentru a separa miciuna de adevăr. Mai mult, se pare că minciuna ajunge să fie mai credibilă și mai atractivă decât adevărul  și devine o forță incredibilă de manipulare!

Și atunci ce este de făcut?

Deb Roy, coautorul studiului MIT a spus: ”Ar trebui ca toți să reflecteze asupra unei idei foarte simple:  Pur și simplu oprește-te puțin și gândește!”

Astfel, în forul rațiunii lăsat de Dumnezeu, gândirea, ca semn distinctiv al ființei umane, este esențială în a deosebi binele de rău, adevărul de minciună. Iar gândirea trebuie să aibă o bază și aceasta este cunoașterea!   Cu 2000 de ani în urmă, Isus Hristos, a făcut o afirmație care a străbătut veacurile: ”Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi (liberi)” Ioan 8:32. Pentru aceasta trebuie însă să-L cunoaștem pe Cel ce este „Calea, Adevărul și Viața!”

Tu nu vrei să devii port-vocea nimănui! Nici să fii atras în războiul altora și nici să justifici crimele cuiva. Pentru aceasta ar fi de dorit să te unești cu legendarul rege Solomon în rugăciunea lui: ”Dă dar robului Tău o inimă pricepută ca să deosebească binele de rău” 2 Regi 3:9

Dacă vrei doar să te poziționezi corect, vezi și:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE ADEVĂR ȘI DEZINFORMARE

Știai că Biblia spune – Nr 1. Aaron a răspuns (..lui Moise): „..Tu singur ştii că poporul acesta este pornit la rău. Ei mi-au zis: „Fă-ne un dumnezeu care să meargă înaintea noastră…”Eu le-am zis: „Cine are aur, să-l scoată!” Şi mi l-au dat; l-am aruncat în foc, şi din el a ieşit viţelul acesta.” (Exod 32,22-24)

– Distorsionarea adevarului – iată o găselniță favorită a constructorilor de realități…strâmbe, și care, culmea, sunt arondați înaltei diplomații..!

– Câștigul ce îl aduce compromisul nu se compară cu pierderea ce reiese din el: prestigiu distrus, iar uneori oprobiu etern..

Știai că Biblia spune – Nr 2. Cei ce au prins pe Isus, L-au dus la marele preot Caiafa… Petru însă şedea afară în curte. O slujnică a venit la el şi i-a zis: „Şi tu erai cu Isus Galileeanul!” Dar el s-a lepădat înaintea tuturor şi i-a zis: „Nu ştiu ce vrei să zici.” (Matei 26:57.69.70)

– Dacă poziția de trădător i-a fost atribuită prin excelență lui Iuda, ar trebui observat ca locul al doilea este consacrat marelui apostol …Petru!

– Pentru dispoziția lui Petru de a ascunde adevărul în condițiile în care acesta i-a afectat siguranța și imaginea de sine, privirea plină de reproș blând de mai târziu a Mântuitorului parcă a fost prea puțin..! (Luca 22:61)

Știai că Biblia spune – Nr 3. Împăratul Ierihonului a trimis la Rahav să-i spună: „Scoate afară pe bărbaţii care au venit la tine.. căci au venit să iscodească ţara.” Femeia a luat pe cei doi bărbaţi şi i-a ascuns; şi a zis: „…bărbaţii aceştia au ieşit afară; nu ştiu unde s-au dus: grăbiţi-vă de-i urmăriţi şi-i veţi ajunge.” Ea îi suise pe acoperiş şi-i ascunsese sub nişte mănunchiuri de in (Iosua 2:3-6)

– Prin tăgaduirea frontală a adevărului – chiar în favoarea unor cauze nobile – nu înseamnă că Dumnezeu aprobă minciuna.

– În Biblia găsim scris si despre poligamie, betie, curvie etc, dar încadrarea acestora n-a lăsat vreodată vreo urmă de confuzie: acestea sunt păcate, ca și minciuna..!

Știai că Biblia spune – Nr 4. David s-a sculat şi a fugit …de Saul. A ajuns la Achiş, împăratul Gatului. Slujitorii lui Achiş i-au zis: „Nu este acesta David, împăratul ţării..!?” David …a avut o mare frică de Achiş… A făcut pe nebunul înaintea lor; făcea năzdrăvănii înaintea lor.. Achiş a zis slujitorilor săi: „Vedeţi bine că omul acesta şi-a pierdut minţile..!” (1 Samuel 21:10-15)

– O minciună mica poate fi totdeauna combustibil pentru încurcături grozave, iar uneori chiar pentru crime odioase.

– Anterior, David demonstrase indiscutabil trãsãturi nobile de caracter si înaltă capacitate intelectualã. Doar că examenele vieții ne surprind uneori nepregătiți…

– Probabil încrederea în Dumnezeu este comoara cu privire la care ar trebui să fim mult mai atenți..!

Știai că Biblia spune – Nr 5. Pilat I-a zis: „Ce este adevărul?” După ce a spus aceste vorbe, a ieşit iarăşi afară la iudei şi le-a zis: „Eu nu găsesc nicio vină în El (Ioan 18:38)

– Pilat i-a pus lui Isus poate una dintre cele mai importante şi mai frecvente întrebări ale vieţii. Poate credea că deja are unele definiții.

– Perspectiva creștină asupra adevărului nu este un simplu concept nici o poziție filozofică sau o afirmație raţională şi logică. Pentru crestin, adevărul este o persoană, Isus Hristos, în care sunt revelate atât plinătatea lui Dumnezeu(Efeseni 3:19) cât şi adevărul Său(Ioan14:6)

Știai că Biblia spune – Nr 6. (Isus le-a zis) „…veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi!” (Ioan.8:32)

– Adevarul care îi face pe oameni liberi este în cea mai mare parte adevărul pe care oamenii nu vor să-l audă.

– O, da, adevărul despovărează și eliberează! Este întotdeauna de dorit..! Liber ești când faci voia lui Dumnezeu

Știai că Biblia spune – Nr 7. Dumnezeu nu este un om ca să mintă, nici un fiu al omului, ca să-I pară rău. Ce a spus, oare nu va face? Ce a făgăduit, oare nu va împlini? (Numeri 23:19)

– Pare ciudat că deseori uităm că Dumnezeu nu e tocmai genul de persoană căruia să-I putem ascunde adevărul…

– În schimb El – în consecvența Sa eternă – nu va dezamăgi niciodată pe cei care aleg să-și pună încrederea totală în El în orice situație a vieții..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings