in

KIM JONG-UN. RĂZBOI CONTRA BIBLIEI. MOTIVE PENTRU A CITI BIBLIA

Un băiețel, de numai doi ani, a fost condamnat la închisoare pe viață! Aceasta s-a întâmplat în Coreea de Nord, o țară izolată voluntar de restul lumii dar care, se declară drept republică democrată! Crima micuțului? Poliția represivă a lui Kim Jong-un, în urma unor denunțuri, tocmai a descoperit în casa părinților lui creștini, o… Biblie!

O astfel de știre horror, venită de la capătul pământului, ar putea trece neobservată, dacă nu ar aduce aminte de o istorie, considerată trecută, cu privire la o înverșunată luptă împotriva celei mai tipărie cărți din lume – Biblia! Și aceasta nu la capătul lumii, ci chiar pe continentul european! Pare de necrezut dar, din păcate, istoria bulelor papale de interzicerea a Bibliei în familiile creștine, face parte din realitatea unei epoci numită, pe bună dreptate, Evul Mediu Întunecat! Și am crezut că aparține doar trecutului dar, se pare că…nu!

După dezintegrarea Imperiului Roman de Apus, limba latină a devenit o limbă moartă, folosită doar la nivelul academic! Aceasta a făcut ca traducerea latină a Bibliei, Vulgata, să fie inaccesibilă publicului larg! Pe de altă parte, traducerile in limbile europene, începând cu traducerea lui Wycliff sau Tyndale, s-au lovit de o măsuri punitive din partea bisericii catolice! Cei care detineau astfel de exemplare erau declarați eretici, iar cei care le răspândeau – cum au fost valdenzii în Italia și sudul Franței, erau excomunicați sau arși pe rug! Cât despre Bibliile descoperite – acestea erau arse public în piețelor centrale ale orașelor și târgurilor pentru a inspira teamă!

După reformațiunea din anul 1517, apariția pe scară largă a traducerilor naționale ale Bibliei, a condus în cele din urmă la Sinodul de la Trent, cand papa Pius al IV a publicat Index Librorum Prohibitorum (Lista cărților intezise) în anul 1559! Nefastul index fusese pregătit de temuta inchiziție medievală!

În acest document, există o precizare generală prin care „nicio ediţie a Bibliei sau a Noului Testament în limbile populare nu trebuie, în vreun fel, tipărită, comercializată, citită sau deţinută, fără permisiunea scrisă a Sfântului Sinod al Inchiziţiei de la Roma. Oricine citeşte sau deţine o asemenea traducere, fără permisiune, nu va beneficia de iertarea păcatelor până ce nu va returna aceste Biblii”

Preoţii, diaconii şi slujbaşii romano-catolici puteau folosi strict Biblia în limba latină şi nu trebuiau, sub nicio formă, să citească Biblii traduse. Oricum –  puțini preoți de parohie aveau posibilitatea de a citi chiar și în limba latină…! În felul acesta controlul asupra Cuvântului lui Dumnezeu se întărea, iar ignoranța se răspândea!

În 5 septembrie 1571, Comitetul Indicelui a luat o nouă decizie: nicio Biblie scrisă în germană, franceză, spaniolă, italiană, engleză sau flandră să nu poată fi tipărită, citită sau deţinută fără permisiunea Inchiziţiei! Obligația presupunea confiscarea edițiilor traduse și aruncarea lor în flăcări!

Cu toate acestea – au fost oameni care, cu riscul vieții, au citit, tipărit, răspândit Biblia, deschizând astfel o nouă viziune a credinței!

Ca și cum ororile Inchiziției n-ar fi fost suficiente, o nouă lovitură a venit: Revoluția Franceză! Pe 10 noiembrie 1793, Consulul general al Conventiei de la Paris a ordonat sarbatorirea cultului ratiunii la Notre Dame si toate cartile religioase, împreuna cu Biblia, să fie arse! Voltaire sugera în 1776 că „peste 100 de ani, nu va mai fi nicio Biblie pe pământ, cu excepția celor din anticariat pentru vreun căutător curios.”

Și totuși în mai puțin de 50 de ani, Biblia avea să fie tipărită în aproape toate limbile pământului!…

A învățat umanitatea din lecțiile trecutului? În luna mai a anului 2023 statul Utah, SUA prin hotărârea Consiliului Statal de Educație, scotea Biblia din toate bibliotecile publice, dar și școlare, gimnaziale și universitare pentru că… ar fi vulgară și ar incita la violență! În condițiile acestea – ce așteptări mai avem din partea Coreei de Nord…?

Se pare că acum, ca și în trecut, trebuie plătit un preț pentru privilegiul de a avea o Biblie și a citi din ea! Da, lupta …continuă!

Vezi și materialul următor:

TOP 7 MOTIVE PENTRU CARE BIBLIA TREBUIE CITITĂ

       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings