in

LEON DĂNĂILĂ. CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND MORI? BIBLIA & SUFLETUL

În viziunea neurochirurgului român Leon Dănăilă, „creierul este un organ ce… conține substanță ezoterică necunoscută”, „sufletul există și coordonează activitatea întregului organism”, iar „după ce moare individul, acest suflet, care este totuși material.. se duce în univers…!”

Medicul Dănăilă (90 de ani!) este un geniu al neurochirurgiei românești,  profesor universitar, academician, iubit și respectat de generații întregi, unanim recunoscut pentru bunătatea sufletească și empatia față de pacienți. Este membru titular într-o serie – greu de numărat – a multor Academii și Societăți Științifice Internaționale!

Numărul mare al intervențiilor chirurgicale, precum și excelentele rezultate obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Este în același timp un prolific autor de lucrări de specialitate – Este autor unic sau coautor la nu mai puțin de 54 de cărți! Ultima apariție editorială, de fapt, o încununare a unei vieți de 90 de ani, este cartea „Neuroplasticitatea”, apărută sub Editura Academiei Române! A demonstrat că „prezenţa sau absenţa stimulilor duce la creşterea sau descreşterea numărului de celule şi circuite cerebrale, precum şi remodelarea sinapselor. Deşi creierul prezintă o foarte mare complexitate, el are numeroase modalităţi de îmbunătăţire a funcţiilor sale, precum şi posibilităţi de autoreparare. Prin urmare, creierul prin neuroplasticitatea sa poate să-şi schimbe structura şi funcţiile ca reacţie la o activitate fizică sau la o experienţă mentală.” Concluziile domniei sale s-au adresat nu numai specialiștilor din domeniu!

Dar dincolo de știință sunt întrebările! În interviul de la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, reputatul neurochirurg își exprimă înțelegerea cu privire la  MATERIALITATEA SUFLETULUI – interesantă dacă o privim din perspectiva tradițională a dematerializării trecerii în neființă! Însă teza aceasta este în sine o descoperire științifică propriu-zisă sau o simplă …opinie personală?

Potrivit cuvintelor domniei sale, chiar după cele peste 40.000 de intervenții chirurgicale, Dl profesor nu poate confirma încă unde e localizat …sufletul! Admite cu modestie: „acest subiect (sufletul..) – si eu de-abia acum il studiez …acum scriu o carte, sunt doar niste ipoteze, nu voi rezolva eu problema..!”

Sigur, în fața misterelor vieții, tăcerea este elocventă..!

Dar nu și pentru Dumnezeu! Și nu de puține ori dr. Dănăilă însuși și-a exprimat neputința înțelegerii pe deplin a măreției complexității creierului uman!

De fapt, cu cât descoperim mai mult, cu atât înțelegem cât de puțin cunoaștem din complexitatea creației lui Dumnezeu! Cu cât avansăm tot mai mult în cunoașterea atât a macrocosmosului dar și al microcosmosului, cu atât mai mult, cercetătorii își pun mai multe întrebări cu privire la posibilitatea existentei Designer-ului Inteligent sau a Marelui Arhitect – autorul a tot ce ne înconjoară! Creștinii îi spun simplu: Dumnezeu..!

Raportul intervenției Sale în opera creației este de multă vreme cunoscut: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.” (Geneza 2: 7).

Un suflet viu! Ce înseamnă oare, lucrul acesta?

Pentru elucidare, Cartea lui Dumnezeu ar trebui din nou deschisă cu încredere și reverență, știut fiind faptul că, dintotdeauna, a oferit mai mult decât ipoteze metafizice; a oferit certitudini ce derivă din natura ei „REVELATĂ”!            

Urmărește TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE SUFLET:

Nr.1 ,,Domnul Dumnezeu l-a fãcut pe om din ţãrîna pãmîntului, i-a suflat în nãri suflare de viaţã şi omul s-a fãcut astfel un suflet viu.” Geneza 2:7

Ecuația biblică a sufletului:  Țărână/trup (A) + Suflare de viață/spirit/duh (B)  = Suflet viu/ființă vie/ suflet.

Nr. 2. ,,…până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, si pana nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat…” Eclesiastul 12,7

La moarte are loc procesul invers: sufletul se descompune în tărână și suflare de viață.

Nr. 3 ,,Suflarea lor trece, se întorc in pamant, si in aceeasi zi le pier si planurile lor.” Psalmul 146:4

După moarte nu mai există planuri, conștiență, voință – totul încetează.

Nr. 4 ,,Cei vii, in adevar, macar stiu ca vor muri; dar cei morti nu stiu nimic si nu mai au nicio rasplata, fiindca pana si pomenirea li se uita.Si dragostea lor, si ura lor, si pizma lor demult au si pierit, si niciodata nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare. Tot ce gaseste mana ta sa faca, fa cu toata puterea ta! Caci, in Locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici întelepciune!” Eclesiast 9:5.6.10

Suflarea de viață este energia ce ne animă; ea nu se întruchipează pe sine în timp și spațiu după moarte.

Nr. 5 ,,Dupa aceste vorbe, le-a zis: „Lazar, prietenul nostru, doarme; dar Mă duc sa-l trezesc din somn.” Ioan.11:11

Moartea aduce inconștiența unui somn fără vise. Așa se va rămâne până la înviere.

Nr. 6 ,,…vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul vor invia pentru judecata.” Ioan 5:25-29

Făgăduința învierii din morți are sens doar dacă sufletul este muritor.

Nr. 7 ,,Singurul care are nemurirea, care locuieste intr-o lumina de care nu poti sa te apropii, pe care niciun om nu L-a vazut, nici nu-L poate vedea si care are cinstea si puterea vesnica!” 1 Timotei 6:16 

Omul nu posedă nemurirea intrinsecă; acest atribut aparține doar lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings