in

MASHA AMINI. PORȚI HIJAB SAU… MORI! BIBLIA DESPRE AUTOCONTROL

Pe 16 septembrie Masha Amini se afla cu fratele ei, Ashkan, la Teheran, când Poliția Moravurilor – un organism responsabil cu verificarea respectării regulilor de conduită islamice – a săltat-o direct din stradă pentru încălcarea codului vestimentar. Potrivit autorităților iraniene, tânăra a fost surprinsă în timp ce purta în mod incorect vălul pe cap, motiv pentru care a fost dusă cu forța la secție. Acolo trebuia sa fie rapid  reeducată cu privire la respectarea a normelor de vestimentație în general și de purtare a vălului în special! După cum probabil se cunoaște, femeile din Iran sunt obligate să iasă în public cu părul, fața, mâinile și picioarele acoperite, hainele trebuind să aibă falduri largi!

Marea problemă nu era că Masha nu purta vălul, sau hijabul, ci că nu-l purta corect, o parte din podoaba capilară nefiind cu totul acoperită! În zadar a încercat tânăra să le explice polițiștilor că era venită doar în vizită și nu știa de regulile atât de stricte din Teheran! De etnie kurdă, din orașul Saqez, aflat în vestul provinciei Kurdistan, Masha era într-o simplă vizită împreună cu familia în capitala țării. Nimeni nu bănuia că totul urma să se transforme într-o tragedie!

Masha a fost luată cu forța de lângă familia ei și plasată în custodia poliției! Conform declarației martorilor, în timpul transportului, în duba poliției, a fost bătută violent și lovită în mod special în zona capului! Ajunsă în centrul de detenție, s-a prăbușit în comă și, deși a fost transportată la spital, medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. Familia a declarat presei că trupul neînsuflețit avea vânătăi, semn că fusese bătută crunt de către polițiști!  

De cealaltă parte, autoritățile au respins acuzațiile, susținând că tânăra avea probleme cu inima și chiar probleme pshice!

Aceasta a fost doar scânteia! Proteste masive au început sâmbătă, la înmormântarea Mashei, în orașul ei natal!

Într-o țară lipsită de libertățile fundamentale, incidentul pare a fi semnalul pentru ceea ce ar putea fi intitulat „revoluția femeilor iraniene”! Mii de persoane revoltate au ieșit în stradă, femeile și-au ars hijab-urile, afișe cu chipul ayatollahului au fost distruse, iar confruntările cu forțele de ordine au dus la alte zeci de morți!

Ceva de neimaginat până acum în Iran, elevele și studentele s-au alăturat protestelor! Fetele de școală și-au îndepărtat hijaburile, au scandat împotriva clericilor și s-au fotografiat arătând semne obscene către portretele ayatolahilor Khomeini și Khamenei de pe pereții sălilor de clasă!

Revoluția hijab-ului? Ce va ieși de aici?

În Iran, acoperirea capului este o datorie religioasă. Tot religioasă, dar ca interdicție, este și purtarea paltoanelor scurte, a pantalonilor strâmți, a mânecilor scurte și strâmte și a ținutelor viu colorate. Pedepsele pentru încălcarea regulilor includ amenda, loviturile prin biciuire și închisoarea!

Dar de ce o astfel de luptă pentru ceea ce pentru alții pare ceva de neconceput ? Sunt hainele femeilor, într-adevăr, adevărata problemă în discuție? Sau discutăm de fapt despre o problemă a… bărbaților!? Care este adevărata miză?

Din spusele liderilor radicali iranieni, acesta este mijlocul prin care femeile sunt împiedicate să fie provocatoare și ispititoare pentru bărbați!

Hmmm… Dacă așa stau lucrurile, de ce n-ar fi mai simplu ca barbații să poarte ei înșiși o eșarfă peste ochi…?

Iar a le impune restricții femeilor pentru că bărbații nu-și pot impune singuri limite de autocontrol moral – nu este aceasta o culme a ipocriziei?  Cât de adevărată devine aici observația că oamenii slabi le vor cere întotdeauna celorlalți să fie puternici și în locul lor!

Isus a răspuns tocmai acestori provocări: „Dar Eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a și preacurvit cu ea în inima lui. Dacă deci ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l și leapădă-l de la tine…” (Matei 5:28)

N-ar fi mai bine o revoluție a stăpânirii de sine, a asumării responsabilității pentru propriile alegeri?

Tu ce zici? Ți-am pregătit o perspectivă interesantă a Bibliei în materialul următor:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE AUTOCONTROL

Nr 1. Omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată şi fără ziduri (Proverbele 25:28) – O cetate fără ziduri este expusă atacurilor din exterior. Similar, omul care nu-şi poate stăpâni emoţiile şi dorinţele este o pradă ușoară în fața furtunilor vieții. – Dacă ar fi să-l credem pe Prescott Lecky, “adevărata problemă nu este controlul asupra emoţiei, ci controlul asupra alegerii de care depinde amplificarea emoţiei.” – Ăăă…, să nu blufăm uzând de fraze întortocheate, lucrurile sunt simple: singurul control pe care îl avem este de a alege cine să ne conducă – forța binelui sau forța răului.

Nr 2. Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre… (1 Corinteni 10: 13) – Aceste cuvinte, le-au fost adresate locuitorilor creștini din Corint / Grecia,. Pericolul de a-și imagina că disciplina la care erau chemați era peste puterile lor, a fost dezamorsat rapid de apostol: fiecare încercare e măsurată si cântărită de Dumnezeu, si nu dep ășește capacitatea noastră de a o îndura. – Întocmai ca răspunsul copilașului apostrofat de colegul de joacă: “nu crezi că pachetele pe care tatăl tau ți le pune în brațe, ca să le transporți, sunt mult prea grele pentru tine?” “Nu, tatăl meu stie exact cât pot sa duc…!” – Ia, de exemplu, păcatul nestăpânirii sexuale:

Nr 3. Eu (Isus Hristos) vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească, a şi preacurvit cu ea în inima lui (Matei 5:28). – Frumuseţea feminină este un dar de la Creator, care este un mare iubitor a tot ce înseamnă frumuseţea adevărată. A aprecia frumosul creat de Dumnezeu este ceva natural și curat ! – Mai mult, atracţia pe care fiecare sex o are pentru celălalt a fost sădită genetic în bărbaţi şi în femei. Când acţionează în limitele rânduite de Creator, este în sine însăşi foarte bună, dar când este pervertită pentru a servi interese egoiste şi rele și pentru a satisface un apetit nestăpânit, devine una din forţele cele mai distrugătoare din lume.

Nr 4. Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.“ (Proverbele 4:23) – Deși în teorie această formulă a succesului pe linia stăpânirii de sine sună bine, totuşi, Dumnezeu nu ne cere să ne bazăm pe fragila noastră determinare în fața obstacolelor. Ci pe tăria Lui oferită nouă! Pentru că cele mai interesante călătorii nu sunt eventual în jurul pamantului, ci în profunzimea inimii, de unde rareori poți prevedea ce poate ieși…

Nr 5. Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea, căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale (Iosua 1:8). – Puțini oameni fac o legătură directă între citirea Scripturii și capacitatea stăpânii de sine. Și totuși, aici ar putea fi chiar cheia succesului. Cele mai spectaculoase progrese spirituale și dezvoltarea celor mai nobile trăsături de caracter, le-au experimentat tocmai acei căutători ai nestematelor de mare valoare ale cuvintelor lui Dumnezeu.

Nr 6. Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ (Coloseni 3:2) – Este simplu de intuit de ce: pentru că acolo unde este comoara unui om, acolo va fi şi inima lui (Matei 6,21). – La care adaugă și observația practică a lui Keith Krell: „Contrar opiniei populare, îndreptarea gândurilor cuiva spre lucrurile de sus îl inspiră să fie mai folositor aici pe pămant”. Ultimul lucru:

Nr 7. …mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat (1 Corinteni 9:27) – Fără a nutri în secret gânduri spre jumătăți de măsură, un caracter tenace ca Pavel țintea și considera posibil, un control deplin asupra înclinațiilor firești. – Chiar dacă era bănuit că ar încerca inocularea de practici ale unui control rigid asupra naturii păcătoase, Pavel considera că stăpânirea de sine nu este doar un semn al civilizației ci și singura posibilitate de a obține aprobarea lui Dumnezeu!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings