in

MOHAMMED BIN SALMAN. ORAȘUL NEOM. BIBLIA DESPRE SCOPUL VIEȚII

Poate te întrebi de ce nu scade prețul carburanților! Printre altele, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței (11.5 milioane de barili/zi) – tocmai a început lucrul la ridicarea orașului futurist NEOM și are nevoie de bani. Nu puțini – 1000 de miliarde de dolari!

Semnificația numelui este legată de o asociere a grecescului „Neo”, care înseamnă „nou” și litera M, din arabicul Mustaqbal, care înseamnă viitor, dar și din inițiala numelui prințului Mohammed! Deci, oricum, „Noul Viitor”!

Sub conducerea prințului reformist (dar nu în sens democratic) Mohammed Ben Salmane, masterplanul dezvăluie o structură în fața căreia nu știi ce să simți: panică sau fascinație?

NEOM este o nouă zonă urbană planificată de Regatul Arabiei Saudite să fie construită în provincia sa din nord-vestul Tabuk. Situl se află la nord de Marea Roșie, la est de Egipt, peste Golful Aqaba și la sud de Iordan. Suprafața totală planificată a Neom este de 26.500 km². Orașul liniar de 169 km și 9 milioane locuitori va avea zero emisie carbon și va tăia deșertul arab de la un capăt la altul! Realitate digitală, majordomi roboți, taxiuri zburătoare, profesori holografici, lună artificială! De asemenea, cea mai extremă exemplificare pentru controversatul concept – „15-minute city” (orașul de 15 minute).

Ca scop declarat, pe pagina oficială a artizanilor orașului scrie: „Dorim să construim o moștenire care să facă din lume un loc mai bun, iar valorile noastre cheie ne vor ajuta să realizăm acest lucru. NEOM se va baza pe grijă, curiozitate, pasiune, respect pe a deveni catalizatori ai schimbării!”. Frumos spus! Dar nu uităm că ne găsim între hotarele unei monarhii absolutiste care poate lua oricând decizii radicale, în care drepturile și egalitățile de șanse sunt de cele mai multe ori doar… pe hartie!

Se estimează că peste 20 000 de oameni vor fi forțați să se mute pentru a găzdui orașul planificat! Tribul Howeitat, originar din zonă, spune că nu se opune orașului în sine, ci mai degrabă expulzării forțate și violențelor ulterioare. La 13 aprilie 2020, activistul Abdul Rahim al-Huwaiti a postat online înregistrări video în care anunța că forțele de securitate saudite încercau să îl evacueze pe el și pe alți membri ai tribului Howeitat din patria lor istorică, pentru a face loc dezvoltării orașului Neom. Ulterior a fost împușcat și ucis de forțele de securitate saudite, care au susținut că el a deschis focul asupra lor. Iar violențele continuă…

Suna frumos – griijă, pasiune, respect… Distanța dintre declarativ și faptic a fost și rămâne întotdeauna considerabilă câtă vreme NOUL VIITOR se construiește cu instrumentele PREZENTULUI RĂU FAMAT.

Lucrările au avansat deja 20%! Iar conducerea dorește finalizarea construcției în 2030!

Dinspre noi – o singură întrebare: Cărui scop servește NEOM, câtă vreme lumea încă suferă de foame sau de sete, iar propriul popor este persecutat, omorât și alungat?

De fapt, comunicatul oficial spusese: „Neom reprezintă o scară și o ambiție pe care lumea nu a mai văzut-o până acum”! Da… începem să înțelegem!

Aspirații de genul acesta s-au mai văzut în istoria biblică, chiar și-un împărat cu o ambiție și o aroganță pe măsură – împăratul Nebucadnețar al Babilonului!

Unele modele arhitecturale folosite de  prințul Mahomed Ben Salmane au fost preluate cu siguranță de la Grădinile „By the Bay” din Singapore. Cum nici Nebucadnețar nu fusese întru-totul original când ordonase aducerea la existențā a faimoaselor grădini suspendate ale Semiramidei din stravechiul Babilon. Tragica experiență a ultimului este redată de Biblie astfel: „Oare nu este acesta Babilonul cel mare pe care mi l-am zidit eu ca loc de ședere împaratească, prin puterea bogăției mele și spre slava mareției mele?” Nu se sfârșise înca vorba aceasta a împăratului, și un glas s-a coborat din cer și a zis: „Află, împărate Nebucadnetar, ca ți s-a luat împărăția! Daniel 4:30.31

În cele din urmă, împăratul Babilonului și-a reprimit împărăția. Totodată a descoperit și cea mai importantă lecție a vieții: cine dorește să construiască ceva cu adevărat măreț și durabil trebuie să realizeze cât mai repede cu putință că fără Dumnezeu construcția sa n-are NICI UN VIITOR, iar creșterea de dragul creșterii este filosofia celulei canceroase.

În acest sens, vezi și:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE ADEVĂRATUL SCOP AL VIEȚII

Știai că Biblia spune – Nr 1 Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ.” (Gen. 1:26)

-Încă de când l-a creat pe om, Dumnezeu a exprimat care este rolul acestuia: acela de a fi stăpân și administrator al acestei planete.

-Aceasta însemnă că se poate bucura de toate resursele pe care i le oferă pământul, dar este responsabilitatea lui să îl păstreze funcțional.

Știai că Biblia spune – Nr 2  În adevăr, niciunul din noi nu trăiește pentru sine și niciunul din noi nu moare pentru sine. (Romani 14:7)

-Nimeni nu poate fi pe deplin satisfăcut atâta timp cât scopul său suprem este să îi fie bine lui.

-Eul este un gol care nu se umple niciodată. Cele mai mari frustrări apar atunci când scopul omului este acela de a-și împlini toate nevoile și toate dorințele.

-Aceasta nu se întâmplă niciodată

Știai că Biblia spune – Nr 3 Căci dacă trăim, pentru Domnul trăim; și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului. (Romani 14:8)

-Scopul vieții pe acest pământ este să trăim pentru Dumnezeu și slava  Sa.

-Nimeni nu poate fi pe deplin împlinit în viață atâta timp cât este separat de Creator, Cel care a stabilit scopul vieții omului pe pământ.

-Doar în relație cu El știm cum să trăim viața în așa fel încât aceasta să merite trăită.

Știai că Biblia spune – Nr 4  Căci noi suntem lucrarea Lui și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. (Efeseni 2:10

-Modul concret în care ne trăim viața pentru Dumnezeu constă în faptele bune pe care le facem pentru semenii noștri.

-Nu există satisfacție mai mare decât sentimentul utilității de a fi de folos cuiva.

Știai că Biblia spune – Nr 5 Păzeşte dar legile şi poruncile Lui, pe care ţi le dau azi, ca să fii fericit, tu şi copiii tăi după tine. (Deut. 4:40)

-Scopul lui Dumnezeu este ca omul să fie fericit.

-Tot ceea ce a poruncit Dumnezeu omului nu este pentru că Dumnezeu ar avea nevoie de ceva din partea noastră, ci pentru ca noi să fim fericiți.

-Efectul unei vieți trăite pentru slava lui Dumnezeu este fericirea omului.

Știai că Biblia spune – Nr 6 Pe când slujeau Domnului și posteau, Duhul Sfânt a zis: „Puneți-Mi deoparte pe Barnaba și pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat.” (Fapte 13:2)

-Dincolo de scopul general al omului de a da slavă lui Dumnezeu în timp ce administrează această planetă și își ajută semenii, Dumnezeu oferă fiecărui om și un scop individual, unic.

-În cazul de față, Barnaba și Saul au avut misiunea de a vorbi despre Isus celor care nu erau evrei. 

Știai că Biblia spune – Nr 7 Domnul a vorbit lui Moise și a zis: „Să știi că am ales pe Bețaleel. I-am dat putere să luc reze în aur, în argint și în aramă,  să sape în pietre și să le lege, să lucreze în lemn și să facă tot felul de lucrări. (Ex. 31:2-5)

-Nu doar darurile spirituale vin de la Dumnezeu, ci orice ocupație pe care o are cineva ar putea fi locul pe care Dumnezeu i l-a dat lui pe acest pământ.

-Fiecare om are o menire unică pe acest pământ, în funcție de personalitatea, abilitățile, experiența și contextul în care se află.

-Tu știi care este locul tău pe acest pământ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings