in

PAPA FRANCISC. CONFLICTUL CAUZAT DE MOSCHEE. BIBLIA DESPRE CAUZA RĂZBOAIELOR ISRAELULUI

În slujba de duminică, 15 octombrie 2023, după tradiționala rugăciune Angelus, din piața San Pietro, Papa Francisc a cerut „ferm ca femeile, copiii, bolnavii, cei în vârstă și toți civilii să nu devină victime ale conflictului” palestiniano-israelinan. „Dreptul umanitar trebuie să fie respectat, în special în Gaza unde este urgent şi necesar să se garanteze culoare umanitare şi securitatea populaţiei”, a continuat suveranul pontif.

Declarațiile sunt nobile și mesajul este unul profund umanitar!

Pe de altă parte, Vaticanul s-a oferit să medieze pacea dintre Israel și Palestina! Cel puțin așa ne asigură cardinalul Pietro Parolin. Va fi oare ascultat mesajul papei Francisc acum, mai mult decât în conflictul ruso-ucrainian, unde Vaticanul s-a implicat în aceeași termeni dar… fără rezultat?

De fapt el nu este singurul. Liderii marilor puteri încearcă de decenii să descâlcească ițele unui situații atât de alambicate așa cum este problema palestiniană! Până acum avem doar eșecuri, deși au fost aplicate cam toate metodele posibile care, în alte situații conflictuale, au condus la soluții!

Complicația situației din regiune este una care depășește orice altă situație conflictuală din lumea noastră! Aceasta, pentru că pe un teritoriu de sub 25 000 km2, se regăsește zona sacră a celor trei mari religii ale lumii – iudaismul, creștinismul și islamismul, enunțate în ordinea lor istorică! Și acolo se regăsește și Ierusalimul, orașul sfânt pentru toate cele 3 religii!

Pe 2 octombrie 1187, cu ocazia cuceririi Ierusalimului după un război sângeros împotriva cruciaților, Saladin, marele conducător arab, a fost întrebat ce înseamnă pentru el  Ierusalimul atât de mult disputat! El a răspuns: „ca oraș, NIMIC, dar ca simbol al credinței, TOTUL!”

În declarația liderului Hamas, declanșarea de acum ostilităților a avut două motive: protecția poporului palestinian și apărarea moscheii Al Aqsa! Complexul musulman de închinare de pe Muntele Templului mai cuprinde și Moschea lui Omar sau Cupola Stâncii! Moscheaia Al Aqsa a fost construită începând cu anul 685 AD, peste rămășițele unei biserici creștine începută sub conducerea Elenei, mama lui Constatin cel Mare și remodelată de împăratul creștin bizantin, Justinian, la mijlocul anilor 500 AD. Dar și aceasta a fost construită pe locul unde, pentru aproape 1000 de ani, cu mici intermitențe, s-a ridicat măreț marele Templu iudaic din Ierusalim, distrus în anul 70AD de armatele romane conduse de Titus, fiul împratului Vespasian!

Avem astfel un teren de câteva sute de metri pătrați disputat istoric de marile religii ale lumii! Și, pentru lumea arabă, nu este niciun secret că evreii au planurile făcute ca pe același munte să fie construit un nou templu iudaic: al treilea! Aceasta arată cât de complicate sunt acolo lucrurile! Dacă mai adăugăm și ambițiile naturale ale unor lideri politici regionali dar… și mondiali, atunci înțelegem cât de explozivă este situația palestiniană!

Va reuși Vaticanul acolo unde nimeni altcineva nu a reușit? Poate că Vaticanul are putere diplomatică, dar îi este dat acestuia să medieze pacea autentică, în special în aceste teritorii cu o astfel de istorie biblică?

Foarte complicat!

Pentru că se regăsește în ecuație ca fiind parte a uneia dintre cele 3 religii – creștinismul – Vaticanul NU soluția problemei, ci este el însuși parte a crizei!

Și aceasta nu de ieri, de astăzi – ci din vremea în care scria istoria sângeroaselor cruciade inițiate chiar de liderii spirituali ai Romei. Nici nu se poate uita cruzimea măcelului primei cuceriri ca Ierusalimului, când cruciații au ucis toată populația orașului – musulmană, evreiască, creștină…! Se pare că așa ceva nu se uită și… nu se iartă!

Dacă urmărim tot tabloul observăm că lipsește, totuși, ceva – ceva determinant!

Pacea autentică nu se va putea obține decât atunci când israelienii și palestinienii, deopotrivă cu creștinii, vor admite că Isus Hristos, Mesia, adevăratul Instaurator al păcii durabile a fost crucificat la Calvar pentru salvarea lor și a întregii omeniri! Până atunci, vor continua să răsune cuvintele profeției vechi testamentale: „este hotărât ca războiul va ține până la sfârșit…” (Daniel 9:26).

Dacă vrei să afli mai multe, vezi și:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE CAUZA RĂZBOAIELOR ISRAELULUI

Știai că Biblia spune – Nr 1. Şi tu, (cetate) Betleeme Efrata… din tine Îmi va ieşi Cel ce va stăpîni peste Israel, şi a cărui obîrşie se suie pînă în vremuri străvechi, pînă în zilele veşniciei (Mica 5:2)

Profetic, Mesia a fost anunțat că se va naște într-o mică localitate nu departe de Ierusalim – Betleem! Proiectarea rabinică a venirii lui Mesia într-un timp rupt de timpul profetic biblic i-a antagonizat pe evrei cu orice susținere că Mesia deja a venit.

Legarea venirii lui Mesia de refacerea Templului din Ierusalim, pe platoul unde acum se găsește Moschea Al Aqsa generează o tensiune continuă cu lumea islamică! Dacă sunt adăugate tensiunile istorice dintre Isaac și Ismail atunci avem tabloul exploziv al conflictelor interminabile din zona Palestinei

Știai că Biblia spune – Nr 2. Ioan (Botezătorul) a vazut pe Isus venind la el si a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii! (Ioan.1:29)

Marele profet Ioan Botezătorul l-a identificat fără nicio urmă de îndoială pe Mesia în persoana lui Isus din Nazaret! și nu doar atât, Ioan l-a recunoscut pe Isus ca fiind Mielul sacramental care jucase un rol central de-a lungul secolelor, în ritualurile jertfelor de la Templu!

Nimeni altul nu fusese identificat de profeți în această ipostază – Isus era unic! Iar autoritatea profetului Ioan Botezătorul, între cei din vremea lui, era incontestabilă! Nici măcar rabinii vremii de atunci nu au putut contesta împlinirea profeției venirii lui Mesia în vremea lor! Și totuși…

Știai că Biblia spune – Nr 3. „Ştiu”, i-a zis femeia (samariteancă), că are să vină Mesia, (căruia I se zice Hristos); cînd va veni El, are să ne spună toate lucrurile.”   Isus i-a zis: „Eu, cel care vorbesc cu tine, sunt Acela.”  (Ioan 4:25.26)

Este uimitor cum diverse persoane mai puțin educate, oameni din popor, păstori dar și străinii magi, fenicieni sau samariteni au văzut în persoana lui Isus împlinirea profețiilor Vechiului Testament cu privire la venirea lui Mesia!

Aceasta în timp ce cărturarii, învățătorii Legii, fariseii și cărturarii nu au fost în stare să înțeleagă timpul pe care-l trăiau deși ar fi trebuit!

Știai că Biblia spune – Nr 4. A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit. (Ioan.1:11)

Aceasta este cea mai dureroasă declarație cu privire la relația Israel – Isus, Mesia! Incapacitatea de a-L recunoaște pe Isus ca fiind Mesia cel așteptat a fost sursă unui început devastator de istorie sângeroasă cum nu mai avusese Israel până atunci!

Deși trecuseră prin două robii – cea egipteană și asiro-babiloniană – ceea ce avea să urmeze acestei respingeri a Fiului lui Dumnezeu avea să străbată veacurile până în vremurile noastre într-o continuă sursă de necazuri pentru ceea ce a fost cândva „națiunea ce mai favorizată și binecuvântată de Dumnezeu”

Știai că Biblia spune – Nr 5. tot norodul a raspuns: „Sangele Lui sa fie asupra noastra si asupra copiilor noștri (Mat.27:25)

Respingerea lui Mesia în persoana lui Isus  a fost una violentă! Au hotărât să respingă argumentele mesianității lui Isus iar atunci când au înțeles că lucrul acesta este imposibil au ales să-L elimine de pe scena istoriei!

Într-o demonică și violentă atitudine au respins orice posibilitate de acceptare a lui Isus și, pentru că argumentele lor pentru condamnarea lui Isus nu-l convingeau pe Pilat, au recurs la asumarea responsabilității naționale a consecințelor nedreptății pe care o comiteau – „sângele Lui să fie asupra noastră”  

Știai că Biblia spune – Nr 6. …războiul va ține până la sfârșit, și împreună cu el, și pustiirile (Daniel9:26u.p.)

Au cerut sânge și de 2000 de ani tot au parte de sânge! Un tăvălug al războiului care nu se mai termină, începând cu distrugerea Ierusalimului și a Templului în anii 66-70 AD și până în zilele noatre! Dar perspectiva nu este de pace!

Prin asumarea de către liderii evrei a blestemului sângelui asupra lor și a copiilor lor, orașul păcii (Iersualimul) a fost transformat în cel mai conflictual loc al planetei! Nu degeaba a plâns Isus pentru orașul acesta! Știa conscințele care se vor revărsa peste Ierusalim în veacurile care urmau să vină!

Știai că Biblia spune – Nr 7. nu vreau sa nu stiti taina aceasta: o parte din Israel a cazut intr-o impietrire care va tine pana va intra numarul deplin al Neamurilor. Si atunci tot Israelul va fi mantuit (Romani 11:25.26)

Întâietatea pierdută ca „popor ales”, conform Bibliei nu se va mai reface niciodată! Respingerea, ca națiune, a lui Isus are consecințe care nu mai pot fi anulate! Dar aceasta nu însemnă că, pentru cei din Israel care-l vor accepta pe Isus ca fiind Mesia cel așteptat, nu mai este nicio speranță! Dincontră – harul lui Dumnezeu este pentru toți cei care-l acceptă pe Isus ca Mântuitor și Domn!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings