in

SODOMA: UN FEL DE HIROSHIMA ANTICHITĂȚII? DESPRE AUTENTICITATEA BIBLIEI

Istoria biblică a Sodomei și Gomorei a revenit în forță în actualitate în urma unor noi descoperiri arheologice publicate in Nature Scientific Report!

Distrugerea cu foc din cer a celor două orașe cunoscute pentru viciile lor sexuale este o relatare istorică sau un simplu mit al antichității? Cineva parca ține întreaga relatare într-o confuzie voită. Iar multi  dintre noi au fost obișnuiți să privească lucrurile în felul acesta!

Până la urmă antichitatea a furnizat o colecție interminabilă de povești fanteziste, nu-i așa?

Shivá, Vishnu și Brahma obțin elixirul nemuririi! Dezvoltatele civilizații ale Atlantidei și Lemuriei sunt scufundate misterios, dar nici urmă de ele! Titanul Prometeu fură focul din Olimp și-l oferă omenirii!

Ochiul avizat trebuie totuși să surprindă aici jocul lipsit de etică practicat în zona umanismului, care amestecă relatările biblice precum pedepsirea prin foc a Sodomei și Gomorei, istoria potopului, trecerea miraculoasă a Mării Roșii, mersul lui Isus Hristos pe apă sau readucerea la viață a unor morți cu puzderia de basme fade și inconsistente, dar meșteșugit alcatuite! La urma urmei – spun multi – nu toate sunt…cam la fel?

Și totuși!

Potrivit cercetărilor arheologice, Sodoma a fost identificată cu fosta cetate din situl arheologic de la Bad edh-Dhra din Iordania, iar Gomora ar putea fi pe situl de la Numeira! De asemenea, cercetările de la situl arheologic Tall El-Hammam, câțiva km mai la nord de locul actual al Mării Moarte ar putea identifica locația Sodomei! Oricum întreaga regiune are în comun aceeași caracteristică acum – un întins pustiu deși acolo, cândva, viața și vegetația abundentă au dus la întemeierea unor bogate cetăți!

Conform studiului publicat în revista Nature, viața a fost curmată brusc, iar lucrul acesta corespunde istoric relatării biblice despre distrugerea cetăților de atunci! În afară de relatarea lui Avraam, contemporan cu evenimetele, nimeni nu știe sigur ce s-a întâmplat. Este clar însă că niciun fenomen natural nu ar fi fost capabil să topească metalul, cărămizile și ceramica, așa cum sunt descoperite astăzi.

Sigur, din partea multora, ca și în cazul altor relatări biblice antice, a fost mai întâi neîncrederea, respingerea și, în cele din urmă, abordarea cu îngăduință mitică a evenimentului!

Când însă descoperirile arheologice nu au mai putut fi contestate, ca și în alte situații, au fost oferite alte posibile explicații! Unii teoreticieni susțin că ploaia de pucioasă și foc din relatarea biblică ar fi putut fi o erupție vulcanică. Sau explozia unei acumulări de gaze, urmare a unui cutremur. Iar pentru aceasta ei dau ca ipoteză chiar relatarea biblică (Sic!) – care amintește de abundența unor gropi din care se extrăgea …smoală!

Pe de altă parte, studiul publicat în cunoscuta revistă de specialitate afirmă că în mod natural aceste fenomene nu puteau conduce la o creștere atât de bruscă a temperaturii și a presiunii, care să amestece și să cristalizeze quarțul și mineralele – așa cum s-a descoperit recent! Ar fi fost nevoie de cel puțin 2000 grade Celsius! Co-autorul studiului, Christopher R.Moore, arheolog și cercetător din cadrul Universității South Carolina, afirmă că numai explozia unui meteorit asemenea celor din Tunguska (1908) și din Celiabinsk (2013), ar fi putut să conducă la o asemenea catastrofă!

Dar apare o nouă problemă! În comparație cu cazurile amintite, aici, la Marea Moartă nu există niciun crater! Pentru ca să fi avut loc o asemenea catastrofă – cf  Nature, citată și de respectabila Smithsonian  Magazine – meteoritul ar fi trebuit să explodeze în aer;  nici prea sus pentru că nu ar fi produs efecte, nici prea jos că ar fi apărut craterul. Mai exact – pe la 4 km altitudine, iar ca putere să fie de 1000 de ori puterea bombei nucleare de la Hiroșima! Alinierea tuturor acestor factori conduce către o evidentă improbabilitate matematică!

Conștienți că se vor găsi destui care ar prefera să ignore in continuare faptul că Isus Hristos Însuși a dat credit relatării despre istoricitatea Sodomei (Luca 17:29), totuși, nu ar fi mai simplu, măcar acum în al 12-lea ceas, când istoricitatea evenimentului a devenit acceptată la nivel academic, să credem că acesta a avut loc – pur și simplu?

Dacă vrei să afli mai multe, vezi și materialul următor:

TOP 7 LUCRURI DESPRE AUTENTICITATEA BIBLIEI

Știai că Biblia spune – Nr 1. …mulţumim fără încetare lui Dumnezeu că, atunci cînd aţi primit Cuvîntul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvîntul oamenilor, ci, aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvîntul lui Dumnezeu(1Tesaloniceni 2:13)

– Scriitorii Bibliei au recunoscut dintotdeauna că aceasta provine de la Dumnezeu. Pavel, Petru, Matei, Ioan, Luca, apoi Daniel, Isaia, Ieremia, Ezechiel, Moise n-aveau îndoieli să arate fără nici cea mai mică ezitare că originea soliilor lor era …  divină!

– Reconfortant. Liniștitor. Inspirant.

Știai că Biblia spune – Nr 2. şi orice cetate sau casă, dezbinată împotriva ei însăşi, nu poate dăinui (Matei 12:25)

– Naţiunea în care se desfășoară război civil îşi slăbeşte evident prestigiul şi puterea în faţa altor naţiuni.

– Un astfel de „război” n-a existat niciodată n-a existat niciodată între autorii Scripturii, între mesajele, profețiile, dogmele lor

– Faptul de a fi rezistat până în timpurile prezente, în ciuda multiplelor posibilități ideatice contradictorii, dovedește …ceva!

Știai că Biblia spune – Nr 3. Cînd ceea ce va spune proorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc şi nu se va întîmpla, va fi un cuvînt pe care nu l-a spus Domnul (Deuteronom 18:21)

– Dovada scrisorii de acreditare a unui profet constă, în parte, în împlinirea prezicerilor sale. Foarte interesant – niciunul dintre ei n-a eșuat atunci când a luat cuvântul în Numele lui Dumnezeu.

– Soarta persoanelor, imperiilor, apoi descrierea cu acuratețe a evoluțiiilor mulțimilor de circuite istorice – de altfel imposibil de intuit – au făcut de fiecare dată mai evidentă aureola de seriozitate și autenticitate a Scripturii.

Știai că Biblia spune – Nr 4. Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăişuri: pătrunde pînă acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gîndurile inimii (Evrei 4:12.)

– Transformarea caracterului este primul lucru observabil la omul în mâna căruia găsești deschisă Scriptura.

– Citind-o cu respect și cu o atitudine spirituală potrivită, bețivul devine abstinent, cel violent surprinde prin amabilitate, hoțul devine om cinstit!  

Știai că Biblia spune – Nr 5. Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie, şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte (1 Corinteni 2:14)

– Înţelegerea Bibliei este oferită omului duhovnicesc. Inteligența nu este suficientă. Omul nu poate ajunge fără ajutor divin la adevărul spiritual.

– Mentalul cuiva, mărginit strict la interesele trecătoare ale acestei vieți – dobândește din nefericire mult prea puțin din fermecătoarele taine ale Universului..!

Știai că Biblia spune – Nr 6. …cuvintele, pe care vi le-am spus Eu, sunt duh şi viaţă (Ioan 6:63)

– Isus Hristos   îi îndemnase pe ascultătorii Săi să se hrănească din mâncarea cerească dătătoare de viaţă; acum El a arătat şi mai lămurit că o astfel de hrană este spirituală, un fapt pe care ascultătorii Săi nu-l înţeleseseră până acum.

– Cuvintele Scripturii sunt „duh şi viaţă” – iată chestiunea cu privire la care ne străduim s-o înțelegem inclusiv la 2000 de ani distanță de la momentul rostirii ei..!

Știai că Biblia spune – Nr 7. Cercetaţi Scripturile, … tocmai ele mărturisesc despre Mine (Ioan 5:39)

– Abia când vom cerceta Scriptura cu ochii credinţei, vom fi pregătiţi, ca oameni, să recunoaștem în Mesia pe Dumnezeu care a stat în mijlocul nostru.

– Cercetarea Scripturilor va face mai evident faptul că aceasta este – în integralitatea mesajului ei – despre El și calitățile Lui mântuitoare
– Prietenia Lui a fost și va fi cea mai „autentică” achiziție pe care cineva o poate face în viața aceasta..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings