in

STEVE JOBS. GÂNDIRE EMPIRICĂ. BIBLIA DESPRE EMPIRISM

Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, a murit la 56 ani regretând faptul că a întârziat inițierea tratamentului pentru cancerul său de pancreas. Timp de 9 luni el a apelat la acupunctură, la diverse sucuri de fructe și alte tratamente găsite pe internet, consultând până și un spiritist! Medicină alternativă sau escrocherie medicală? 

Trăim în plină eră a informației. În ciuda acestei revoluții, asistăm la o contraacțiune: explozia de șarlatanie medicală! Șarlatanul medical este o persoană ignorantă, fără o pregătire medicală de specialitate. Folosindu-se însă de credulitatea unora, precum și de efectul placebo, acești impostori medicali pretind că pot vindeca inclusiv bolile incurabile! O primă întrebare fundamentală: care sunt principalele cauze ale proliferării șarlatanilor?

1. Timpul redus de contact al medicului cu pacientul. Pacientul rămâne cu întrebări și dorința după compasiune!

2. Complexitatea și asocierea bolilor. Pacientul nu dorește să știe doar ce are, ci și ”de ce”! Dar bolile autoimune, sindroamele para-neoplazice și multe cancere nu au o cauzalitate clară! Se cunosc, cel mult, doar factorii de risc.

3. Eficiența redusă a multor tratamente medicale, în special pentru bolile grave. Pacientul are așteptări mari!

4. Efectele adverse ale medicației etiopatogenice (antibiotice, corticoizi, citostatice). Pacientul ajunge să sufere și de efectele secundare ale medicației!

5. Teama de doctori în general. Pacientul sesizează o alternativă mai prietenoasă în dietoterapia, suplimentele nutritive sau în leacurile naturiste ale vindecătorilor astuțioși!

6. Prognosticul bolilor este abordat cu realism de către corpul medical, ceea ce poate fi descurajator. Vânzătorii de iluzii, în schimb, promit întotdeauna vindecare!

O altă întrebare profitabilă : care sunt semnele de recunoaștere a imposturii medicale?

1. Persoane fără pregătire medicală, sau cu o pregătire medicală inferioară pretențiilor pe care le susțin.

2. Au o concepție ultra-simplificatoare a procesului îmbolnăvirii și al vindecării. „Toate bolile”, susțin ei, ”se datorează unei diete deficitare”, sau ”unui dezechilibru energetic”, sau ”microbilor din intestin”, sau „lipsei de dragoste”!

3. Tratează toate suferințele cu același remediu sau dietă. Expresia “panaceu”, nu v-a zgâriat și dvs. urechile?

4. Disprețuiesc medicina clinică bazată pe dovezi. Susțin că tratamentele lor naturiste nu trebuie să fie combinate cu tratamentele medicale clasice. Ei nu trimit pacientul la medic, ci prescriu cu nonșalanță curele lor „naturale, care nu pot avea efecte adverse”, întârziind astfel instituirea unui tratatament statistic dovedit, întârziere cu efecte devastatoare!

5. Nu pot prezenta statistici sau studii, mai ales controlate, randomizate, nu au o gândire fiziopatologică, ci se bazează pe testimoniale! În primul rând “cura a fost salvatoare pentru ei”, dar nu pot dovedi această vindecare cu acte medicale!

6. Au un fel de ”dromomanie”, sau mania drumului. Se deplasează din loc în loc și uneori nu lasă un număr valabil de telefon.

7. Nu prestează o activitate înregistrată la Registrul Comerțului și nu au o recunoaștere din partea asociațiilor medicale profesionale.

8. Nu primesc sfaturi sau avertizări și, în general, nu colaborează într-o echipă!!!

9. Au învățat ”arta vindecării” de la persoane harismatice care locuiesc pe alte continente. Susțin că procură ingredientele lor de la mare distanță.

10. Beneficiază de umbrela protectoare a unor persoane cu influență, ele însele bune activiste, ale vindecărilor miraculoase de tip instant! Și încă …. un mic amănunt! Cancerul lui Steve Jobs era un insulinom, o tumoră foarte rară a pancreasului endocrin secretant de insulină. Ce importanță are lucrul acesta? Aceste tumori sunt curabile chirurgical  în 90% din cazuri!

Dacă sunt descoperite la timp!… Și tumora lui Jobs a fost descoperită la timp!!! Dar nu suficient timp și pentru medicina alternativă, pentru diletantismul medical sau șarlatania veroasă! IMPOSTURA MEDICALĂ ESTE, LA URMA URMEI, UN PERICOL LETAL!

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings