in

ZELENSKY ÎNTRE FRANCISC ȘI CHIRIL. BIBLIA DESPRE PAPALITATE

Zilele reci de februarie 2022 n-au fost niciodată mai… „fierbinți” pentru președintele ucrainian în exercițiu – Vladimir Zelenskiy.

Motivele de îngrijorare abundă și nu provin din cauze închipuite, cât din plasarea amenințătoare la granițele de Est ale țării sale a unui efectiv de nu mai puțin de 160.000 de militari si personal auxiliar rus echipat cu orice, de la tancuri și artilerie la aviație de război.

Invadarea țării de către partea rusă s-ar face pe considerente de securitate: nu doar că Ucraina s-a apropiat nepermis de mult de structurile europene, dar materializarea intențiilor acesteia de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – NATO – ar plasa structurile militare ale Occidentului nepermis de aproape de Federația Rusă. Acest lucru nu poate fi tolerat de către controversatul președinte rus Vladimir Putin, care pare a prefera mai degrabă calea ocupației armate a țării suverane vecine decât spectrul presupuselor șicane viitoare la granițele propriei țări.

Eforturi substanțiale pentru dezescaladarea conflictului s-au consumat sub ochii neputincioși ai președintelui Zelenskiy.

Mare parte a actorilor politici zonali – și nu numai – sugerează cu precădere o rezolvare diplomatică. Mulțimea întrevederilor telefonice sau a  vizitelor de lucru la nivel înalt – Joe Biden, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz, Boris Johnson, Emmanuel Macron – sunt tot atâtea dovezi că o soluție pașnică ar fi de dorit pentru toată lumea. Rezultatele nu au produs încă nimic concret, iar războiul pare varianta cea mai plauzibilă.

Cu speranțele aproape năruite, Vladimir Zelenskiy privește insistent înspre o neașteptată direcție: Vatican!

Prin vocea lui Andrei Yuraș, ambasadorul ucrainean la Vatican, lumea avea să afle disponibilitatea Kievului pentru ideea ca nimeni altul decât Papa Francisc să medieze conflictul cu Rusia! Spusele ambasadorului trădează o nedisimulată căutare după ajutor: „Din ce înțeleg, Vaticanul ar fi gata și fericit să creeze această posibilitate de a-i aduce pe cei doi lideri față în față. Ucraina este complet de acord cu folosirea acestui loc foarte influent și foarte spiritual pentru o întâlnire. Dacă Rusia confirmă că se va așeza la masă, Ucraina va răspunde imediat într-un mod pozitiv”!

Având în vedere că atât Ucraina cât și Rusia sunt țări preponderent ortodoxe – este cunoscut că în Ucraina doar 10% din populație aparține ritului greco-catolic – n-ar fi fost mai natural și sănătos ca medierea în sine să fie căutată întâi și întâi pe linia sfătosului și totodată puternicului Patriarh Chiril al Moscovei…? Așa, ca între confrați crestini cu aceleiași orientări teologice…

Să fie însă dorită intervenția Vaticanului datorită implicării cu succes în medierile anterioare, precum cele din Sudanul de Sud, precum cea dintre Chile și Argentina sau chiar cea dintre Statele Unite și Cuba?  

Sau altele – eventual profetice – să fie considerentele care ne pun în situația de A NE MIRA constant în fața expozeului de forță al minusculului și totuși surprinzătorului stat Vatican?

Oricum, un lucru rămâne cert: implicarea unei țări într-un război este iminentă câtă vreme intervenția celui mai mare Mediator nu este cu precădere căutată de către conducătorii tărilor aflate în conflict…

Ne-ar interesa răspunsurile tale.      

Rămâi în continuare curios la problematicile aduse în atenție de Opinia Production.

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings