in

CHRIS ROCK PĂLMUIT DE WILL SMITH. BIBLIA DESPRE FURIE

Cea de a 94-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film, desfășurată la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles – pe data de 27 martie 2022 – avea să rămână memorabilă nu doar pentru onorarea celor mai bune filme lansate între 1 martie și 31 decembrie 2021, ci în special pentru o scenă…incredibilă!        Audiența avea să rămână stupefiată atunci când unul dintre cei mai în vogă actori, Will Smith, 53 de ani – aflat într-o stare de vădită iritare – s-a ridicat de la masa lui, a urcat spre scenă și l-a pălmuit nemilos pe prezentatorul Chris Rock, actor mărunt de stand-up comedy.

“Poate că a procedat corect!” – aveau să spună mai multe voci ulterior! Chris Rock tocmai făcuse o glumă cu aluzie la lipsa părului actriței Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, suferindă în fapt de alopecie…! Cuvintele sale l-au deranjat cumplit pe Will, care în fața a milioane de oameni conectați la eveniment a considerat necesar să-i aplice cu brutalitate o corecție…fizică!

Câteva momente mai tîrziu, Will avea să fie totuși premiat, în ovațiile aceleiași audințe glamour, ca cel mai bun actor al anului!

Bucuria i-a fost umbrită încă de la început, pentru că nu toate vocile aveau să sesizeze nuanțele cavalerești ale gestul său. Dimpotrivă! Criticile au început să curgă la fel de nemilos în ce-l privește, iar reacțiile acide ce taxau promovarea violenței la acel nivel aveau să-l silească, câteva zile mai târziu, să demisioneze din celebra Academie! Ceea ce se întâmplă destul de rar, în general în situația unor delicte de natură sexuală, precum cele ale lui Harvey Weinstein, Roman Polanski sau Bill Cosby!

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a decis să nu mai poată participa la niciun eveniment al instituției, vreme de zece ani; gigantul de streaming Netflix a încetat proiectele cu Smith; compania Sony întrerupe și ea producția la filmul de acțiune cu Smith pe rolul principal; și nu puțini i-au solicitat să returneze celebra statuetă – Oscarul…!

Scuzele, venite destul de rapid, n-aveau să mai fie de mare folos: “Comportamentul meu …a fost inacceptabil și nescuzabil”; „Mă simt jenat de ce am făcut iar faptele mele nu caracterizează omul care sunt”.

Cine este vinovatul principal? Atitudinea de temporizare a incidentului i-a aparținut lui Chris Rock, iar aceasta l-a evidențiat în ochii unora ca om echilibrat.

În realitate, ambii sunt deopotrivă perdanți, pentru că ambii au trecut o linie roșie nepermisă, niciunul neprocedând corect.

Will are un background creștin. Referințe la aceste valori apar deseori în discursurile sale. Cu siguranță știa că „un răspuns blând potoleşte mânia” (Prov 15:1). Ce efect internațional ar fi avut o “palmă” de genul: „Chris, soția mea are alopecie, așa că aș aprecia dacă nu ai face astfel de glume. Mulțumesc”.

Chris are de asemenea background creștin. Și el cunoaște că „nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare … şi apoi zice: Am vrut doar să glumesc! ” (Prov 26:18) intră obligatoriu în încurcături din care se iese în cel mai fericit caz cu o simplă …palmă pe obraz!

„Academia de Film nu acceptă violența!” – titrează aceasta disperată pentru a nu-i fi știrbită presupusa reputație! Schizofrenia ei este greu de acceptat: nu există niciun for pe lume mai dedicat exportului violenței decât Hollywood-ul – care în realitate nu se mulțumește niciodată să furnizeze filme cu mesaj non-violent nevandabile!

Cât despre public, hrănit de noul val de “celebri” stand-up comedianți, pare să fi ajuns să creadă că batjocura a ajuns în vreun fel normativă, că este semnul înaltei inteligențe. Nu este!

Da, stofa buna nu se sifoneaza repede. Dar respectul pe care ni-l datorăm unii altora e semnul că într-adevăr suntem…oameni!

Rămâi cu Opinia Production. Abonează-te.

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings