Nimeni nu se naște deștept. Dar poate deveni deștept dacă muncește din greu! – Michelle Obama

Michelle a venit pe lume într-o familie de muncitori de culoare din Chicago, USA.

Părinţii ei dormeau în singurul dormitor al apartamentului de două camere, închiriat, iar ea şi fratele ei împărţeau spaţiul mai mare care ar fi trebuit să fie camera de zi.

Tatăl ei, Fraser, un fost sportiv, a învăţat-o să muncescă din greu, să zâmbească des şi să se ţină de cuvânt mereu.

Când mergeau cu mașina, un Buick Electra 225, deseori își întindea gâtul până când faţa ei ajungea lângă cea a tatălui. Să aibă amândoi exact aceeaşi privelişte!

Mama, Marian, un spirit categoric, i-a arătat cum să judece singură lucrurile şi cum să-ți facă vocea auzită.

Când profesoara de franceză a anunţat că organizează o excursie opţională la Paris pentru cei care pot să plătească, nici nu i-a trecut prin cap să vorbească despre asta acasă. „De ce nu ne-ai spus?“, a întrebat mama.„Pentru că e prea scump!”„Nu tu hotărăşti asta…“.  După câteva sătămâni ateriza pe Charles de Gaulle. Să vadă Luvru! Și Turnul Eiffel!

Calda educație de acasă, i-a prins atât de bine viitoarei prime doamne a Statelor Unite – Michelle Obama!

Fusese învățată repetat: „Nimeni nu se naște deștept. Devii deștept dacă muncești din greu!”

Fix ce avea să facă din plin. Întâi ca elevă și apoi ca studentă la o facultate de elită frecventată mai ales de albi. Drumul nu i-a fost niciodată prea ușor.

Odată, o profesoară i-a spus să nu țintească prea sus: „Nu sunt prea sigură”, i-a spus aceasta cu un surâs protocolar, dar superior, „că ai avea material de (Universitatea) Princeton.” Verdict rapid și depreciativ. Dacă s-ar fi hotărât să o creadă, sentinţa i-ar fi sfărâmat încrederea în sine. A plecat din biroul acela cu un singur gând în minte: „Lasă că-ţi arăt eu!“ Mai târziu, ca femeie realizată, poate gândindu-se la acel episod, avea să spună: „Rămâi întotdeauna fidel ție însuți și nu lăsa ca ceea ce spun alții să te distragă de la obiectivele tale”.

A absolvit Harvard! S-a angajat avocat la o firmă mare de profil. Într-o zi, șeful ei a rugat-o să se ocupe de îndrumarea unui tânăr avocat. Cam slăbănog, dar simpatic, inteligent și harismatic: Barack Hussein Obama. De care – ce să vezi? S-a îndrăgostit și cu care câțiva ani mai tarziu s-a și căsătorit!

Când Barack i-a spus într-o zi că vrea să devină președintele Statelor Unite, a râs. El, un negru?! Apoi si-a amintit un refren al educației primite acasă: „Dacă este ceva ce se poate face, înseamnă că poți face și tu”. De ce n-ar extinde dictonul în dreptul soțului ei?

Și-a părăsit slujba și l-a ajutat în campaniile electorale. Miracolul s-a întâmplat! Nu doar odată, ci de două ori!

Vreme de opt ani, au fost locatarii Casei Albe. A străbătut cu el lumea în lung și în lat! A fost adulată și disprețuită. Când eşti primă doamnă, America și lumea întreagă ţi se dezvăluie cu extremele ei. A făcut fotografii zâmbind alături de oameni care îi adresau soţului ei cuvinte îngrozitoare în emisiuni ale televiziunilor naţionale, dar care, totuşi, voiau o amintire înrămată, cu ei amândoi, pe şemineu.

Michelle Obama – o viață de succes!

Secretul?

Poate vei fi de acord cu două lucruri.

Primul – Solomon Ortiz  – Educația este cheia succesului!

Al doilea – din partea altui Solomon, cel din Biblie – Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea! (Prov 22:6)  

Dacă mai știi vreun secret, sugerează-l în secțiunea de comentarii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.