Din nou și din nou oamenii povestesc despre experiențe care le-au lăsat o impresie de durată. Mai presus de toate, ne amintim de primele experiențe și întâlniri pozitive: prima vacanță, prima dată când am mâncat ceva deosebit, prima noastră mașină sau primul ghiozdan școlar.

Dar există și experiențe neplăcute pe care cel mai mult am vrea să le uităm sau să le îndepărtăm.

Celebrul psihanalist austriac Sigmund Freud a fost unul dintre primii care a descoperit că mintea umană încearcă să elimine experiențele neplăcute: le îngropă în subconștient. În majoritatea cazurilor, funcționează. Experiențele negative sunt deseori în legătură cu anumite pierderi. Dar dacă ne afectează și ne paralizează, atunci vorbim despre traume.

Într-un experiment, psihologul canadian Alain Brunet a făcut ca soldații traumatizați să povestească despre experiențe teribile de război, în timp ce aceștia erau sub influența unui medicament care scădea tensiunea arterială. El a aflat că pacienții săi au perceput experiențele lor ca fiind mai puțin stresante datorită efectului medicamentului. În acest context, medicii vorbesc despre o reconsolidare a experiențelor și amintirilor.

Ce fel de întâlniri și experiențe permitem în viața de zi cu zi? Pe cât posibil, ar trebui să încercăm să evităm experiențele și întâlnirile neplăcute. Ar trebui să îi căutăm pe cei care ne fac bine, ne îmbogățesc viețile și ne fac să creștem, pentru a se realiza o elevare a vieții în mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.