in

FRANZ KAFKA. METAMORFOZA. BIBLIA & PROVIDENȚA

„Știi că ești un mare scriitor atunci când numele tău devine adjectiv. Cum am putea descrie ceva drept kafkian dacă nu l-am fi avut pe Kafka?” – a scris Robert Schnakenberg în anul 2017 în cartea sa – „Viața secretă a marilor scriitori”, apărută la Editura Art, 2017

De fapt, nu de puține ori, situația lumii noastre este catalogată ca fiind de tip kafkian – pentru că în multe limbi cuvântul „kafkian” a ajuns să descrie o situație absurdă, de coșmar și suprarealistă.

Născut într-o familie de evrei așchenazi, în anul 1883, Franz Kafka a fost unul dintre cei mai influenți scriitori ai secolului XIX și a devenit cel mai citit autor de limbă germană. Scrierile lui și stilul lui i-au influențat, printre alții,  pe Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Jorge Luis Borges sau Gabriel Garcia Marquez.

Scrierile lui au fost dominate de firea lui hipersensibilă, suferind adesea din cauza insomniei, ipohondriei și, mai ales, din cauza anxietății sociale!

Deși Kafka își transpune visceral nevroza pe hârtie și transmite starea sa de anxietate cititorilor săi,  acesta nu este, însă, un scop în sine. Perspectiva prin intermediul căreia el și personajele sale experimentează lumea, viața și societatea este cea care este cu adevărat valoroasă și care îmbogățește literatura în întregul său. Felul prin care el ne ajută să percepem atmosfera atât de particulară a situațiilor de viață este ceea ce face din nevroza lui Kafka o experiență literară inedită, puternică și necesară.

Astfel, într-una din zile, Franz Kafka a întâlnit în parc o fetiță plângând – își pierduse păpușa! Au căutat-o împreună dar, fără succes! A doua zi au căutat iarăși dar cu același rezultat…

În cele din urmă, Kafka îi spune fetiței, că păpușa îi lăsase prin intermediul lui o scrisoare: „te rog nu fi tristă, am plecat într-o călătorie să văd lumea”.

Așa a început o poveste fascinantă! Scriitorul îi citea fetiței scrisorile aventuroasei păpuși, iar ea le găsea …adorabile!

Într-o zi, Kafka i-a adus fetiței o…păpușă nouă. „Nu arată deloc ca păpușa mea” – a spus micuța.

Mesajul penultimei scrisori a păpușii: „călătoriile mele m-au transformat..”.

Un an mai târziu Kafka ca a murit.

Peste ani, fetița, devenită tânără femeie, a găsit o ultimă scrisoare în interiorul păpușii primite de la Kafka: „tot ce iubești în viață probabil vei pierde, dar la sfârșit dragostea se va reîntoarce într-o altă formă”. Semnat: Kafka.

O lecție despre pierderile vieții? Poate!

Da, concepția de viață a lui Kafka, influențată și de Freud și Nietzsche este dominată de angoasa existențială, de sentimentul înstrăinării, de spasmele nevrotice ale conștiinței și este una specifică modernismului!

Introvertit, de un realism dus uneori la extrem, uneori chiar fatalist, el insistă pe ideea că omul își asumă de unul singur propria existență și asta îl sperie! Cei care i-au urmărit opera au observat că numele lui Dumnezeu nu apare niciodată ci, apare uneori, ideea de Cuvânt, de Lege! Dumnezeu nu se descoperă niciodată în opera lui!

După observarea zbaterilor inutile și uneori chiar absurde, înțelegerea lui, desigur nefinalizată, a fost că omul singur nu poate. Posibil, dacă nu l-ar fi răpus în cele din urmă tuberculoza, în 3 iunie 1924, la doar 40 de ani, finalitatea introspecției l-ar fi condus probabil spre Dumnezeu!

Dacă, evreu fiind prin naștere, ar fi deschis scrierea sacră a Scripturilor, ar fi putut descoperi frumusețea providenței divine, că viața chiar merită trăită și are sens că, pentru criza existențială, Dumnezeu este singurul care are soluția: „ Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.” Ieremia 29:11

Vezi și TOP 7 Lucruri din Biblie despre Providența lui Dumnezeu:

Nr. 1 ,,…ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu.” Romani 8:28

Deși uneori nu pare, există totuși, un Plan pozitiv pentru viața fiecăruia.

Nr. 2 ,,Recunoaşte-L în toate căile tale şi El îţi va netezi cărările.” Proverbe 3:6

Implicându-L pe Dumnezeu în tot ce faci, o să-L regăsești în tot ce ţi se întâmplă.

Nr. 3 ,,El (Dumnezeu)… v-a făcut bine, v-a trimis ploi din cer, şi timpuri roditoare, v-a dat hrană din belșug, şi v-a umplut inimile de bucurie…”   Fapte 14:16-17

Mulțumirea înseamnă să nu vezi binele ca fiind de la sine înțeles sau ca și cum ți s-ar cuveni.

Nr 4. ,,El schimbă vremurile și împrejurările; El răstoarnă și pune pe împărați” Daniel 2:21

Dumnezeu lucrează de multe ori în istorie incognito, în tăcere, cu răbdare, împlinind planurile Sale.

Nr 5. ,,Nu vă întristați şi nu fiţi mâhniţi că m-aţi vândut ca să fiu adus aici, căci ca să vă scap viața m-a trimis Dumnezeu înaintea voastră.” Geneza 45:5

Cu Dumnezeu și cele mai triste povești pot avea un ”happy-end”!

Nr 6. ,,Domnul i-a zis: „Scoală-te, du-te pe uliţa care se cheamă „Dreaptă”, şi caută în casa lui Iuda pe unul zis Saul, un om din Tars.” Fapte 9:11

Biblia ne arată că întâlnirile providențiale chiar există!

Nr 7. ,,Fiul surorii lui Pavel a auzit de această cursă, s-a dus în cetățuie și a spus lui Pavel.” Fapte 23:16

Pentru tine, Dumnezeu așază oameni la timpul potrivit și în locul potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings