in

GAZA. UMANITATEA A PIERDUT CONTROLUL. BIBLIA & DIPLOMAȚIA

„Israelul a fost învins – o înfrângere totală. Obiectivele războiului nu vor fi atinse, ostaticii nu vor fi returnați prin presiunea militară, securitatea nu va fi restabilită și ostracismul internațional al Israelului nu se va termina.” Chaim Levinson, jurnalist al publicației israeliene Haaretz.

Are oare dreptate?

26 Mai 2024! Primul atac major cu rachete al organizației teroriste Hamas asupra Israelului, după 6 luni de conflict intens! Vizată a fost chiar capitala Tel Aviv! Nimeni nu se mai aștepta ca după atâtea luni de la invazia Fâșiei Gaza, Hamasul să mai aibă resurse pentru a ataca cu rachete Israelul!

Pe 11 aprilie, același jurnalist spunea: „fiecare întreprindere militară trebuie să aibă o ieșire diplomatică – acțiunea militară ar trebui să conducă la o realitate diplomatică mai bună, dar acum Israelul nu are ieșire diplomatică.”

Astfel, parcă pentru a-i da dreptate, situația complexă din conflictul palestinian ca și presiunea opiniei internaționale cu privire la situația din zonă, a determinat Israelul să relanseze săptămâna aceasta negocieri în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza, potrivit unui oficial israelian, în urma unui acord stability între Mossad, CIA și Qatar! 

Israelul se confruntă cu o situație pe care liderii lui nu au prevăzut-o la începutul acțiunii din Gaza, atunci când au pregătit  planurile de răzbunare a celor peste 1200 de victime lăsate în urmă de Hamas!

Totul trebuia să se termine repede – ca și faimosul război de șapte zile! Dar din 7 octombrie 2023 și până acum au trecut mai bine de 6  luni, iar conflictul degenerează, punând Israelul într-o poziție ingrată în opinia internațională! Lideri europeni din cel puțin 3 state, au anunțat că vor recunoaște statul palestinian, tratatele de pace cu mai multe țări arabe au fost aruncate în aer, ONU anunță noi rezoluții de acuzare a invadării Gazei de către evrei, Curtea Internațională vrea să deschidă o acțiunie judiciară împotriva liderilor evrei, campusurile universitare intrenaționale au devenit centre ale unui protest, tot mai răspândit, împotriva invaziei israeline iar prietenii devin tot mai puțini și în imposibilitatea de a mai susține Israelul pe plan internațional!

Aceasta este o lovitură catastrofală pentru imaginea internațională a Israelului! Iar efectele pe termen lung nici măcar nu pot fi evaluate acum!

Toată simpatia de care Israelul a beneficiat în data de 7 octombrie s-a spulberat! Intervenția total supradimensionată, distrugerile uriașe de instituții civile și locuințe, numărul deceselor infantile, foamatea și criza umanitară au rescris o realitate inimaginabilă – lumea s-a întors cu fața spre Palestina și palestinieni!

Recuperarea ostatecilor nu era un lucru perfect legitim? Cu siguranță. Pe ce cale? Aici opiniile diferă. Pe calea forței? Pe calea diplomației?

Răzbunarea a fost, mai mult ca sigur, o uriașă eroare de calcul! De aceea jurnalistul evreu spune că Israelul a pierdut – nu doar războiul, ci inclusiv imaginea mesianică echilibrată, într-o zonă atât de turbulentă!

Cartea de căpătâi a civilizației ebraice specificase:  „răzbunarea este a Domnului” (Ieremia 51:11).

Noul Testament păstrase de asemenea linia: „răzbunarea este a Mea (a Domnului); Eu voi rasplati” (Rom.12:19)

Aceste sfaturi inspirate pot însemna foarte bine că înainte de acțiuni violențe cu rezultate incerte, căutarea unor soluții – mai aproape de principiile lui Dumnezeu – reprezintă o datorie sacră!

Chiar ziaristul Chaim Levinson spune: „ Am fi putut crea o alternativă viabilă la Hamas în Gaza, cu intenții bune de a realiza reconstrucția, cu sprijin global și arab, alături de Autoritatea Palestiniană. În loc de război, după șase luni, s-ar putea să fi existat deja primele semne de guvernare independentă Gaza. În fiecare zi și în fiecare minut, s-ar fi putut lua decizii mai bune.”

Așa ar fi putut să fie!

Ca și Levinson ne întrebăm: răzbunare și agresivitate sau soluții diplomatice?

Extrem de utilă ar putea fi înțelegerea conceptului DIPLOMAȚIE din punctul de vedere al Scripturii. Te-ar interesa?

Dacă da, vezi și materialul următor:

TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE DIPOLMAȚIE

Nr. 1 Diplomația presupune să te poți stăpâni, să-ți poți reprima dorința de a ataca.

,,Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz, și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.” Proverbe 16:32

Nr. 2 Diplomația presupune reglarea tonului și selectarea atentă a cuvintelor.

,,Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia.” Proverbe 15:1

Nr. 3 Scuzele oferite și recompensarea prejudiciul creat este calea diplomatică de a evita conflictul.

,,Iartă, te rog, vina roabei tale, căci Domnul va face domnului meu o casă trainică; iartă, căci domnul meu poartă războaiele Domnului, și niciodată nu va fi răutate în tine.” 1 Samuel 25:28

Nr. 4 După tratative personale fără succes, diplomația cere intervenția comunității lărgite.

,,Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta… mustră-l între tine și el singur. …dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi inși, pentru ca orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori.” Matei 18:15,16

Nr. 5 Diplomația va căuta mereu să creeze punți ale păcii în toate direcțiile.  

,,Dacă este cu putință, întrucât atârnă de voi, trăiți în pace cu toți oamenii.” Romani 12:18

Nr. 6 Diplomatul caută să identifice aspectele comune și de acolo pornește dialogul.

,,Pavel a stat în picioare în mijlocul Areopagului și a zis: „Bărbați atenieni! În toate privințele vă găsesc foarte religioși.” Fapte 17:22

Nr. 7 Când omul face tot ce ține de el pentru obținerea păcii, Dumnezeu îl ajută s-o obțină.

,,Când Îi sunt plăcute Domnului căile unui om, îi face chiar și pe dușmanii lui să trăiască în pace cu el.” Proverbe 16:7


Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings