in

SIMEON. OMUL CARE L-A ATINS PE DUMNEZEU. BIBLIA & MÂNTUIREA

Orașele lumii și-au îmbrăcat hainele de sărbătoare! Numită Advent – mai mult în vest sau Crăciun – mai mult în est, Nașterea lui Isus, aduce bucuria speranței în toată lumea creștină! Sau – așa ar trebui…!

Se știe că la începutul bisericii creștine, nefiind menționată de niciunul dintre evangheliști, nu exista o sărbătoare specială pentru aducerea aminte a evenimentului nașterii lui Isus Christos! De-abia în secolul al IV-lea, Biserica occidentală, în anul 354 AD, a stabilit, ca sărbătoare, data de 25 decembrie! Ea nu a fost niciodată general acceptătă – Biserica Ortodoxă de rit vechi păstrând data de 6 ianuarie până în zilele noastre! Alegerea acestei perioade a ţinut de o strategie a Bisericii, ce a permis înlocuirea vechilor obiceiuri şi tradiţii păgâne cu una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii: naşterea Domnului.

Calendarul de Advent – cele 4 duminici de dinainte nașterii pruncului Isus –  ne aduce mai aproape o istorie ce tinde să se piardă printre tradițiile și obiceiurile ce îneacă frumosul mesaj al speranței, transformându-se încet, încet într-o legendă! Se spune că dacă vrei să îngropi un adevăr mai întâi îl împodobești frumos!

Interesant! Nu asta facem și noi?

Până la urmă, pentru tine ce este istoria nașterii lui Hrisos? Adevăr sau  legendă?

Dacă ne întoarcem la istorie, aceasta consemnează un nume, un nume de om la vârsta senectuții –  Simeon! El așteptase venirea lui Mesia …dintotdeauna! Din Vechile Scripturi descoperise profeția și făgăduința venirii lui Mesia, iar de la Dumnezeu primise asigurarea că nu va muri înainte de a vedea nașterea pruncului așteptat!

Dar, desigur… așa cum se întâmplă cel mai adesea, adevărul istoric este transformat într-o poveste! A fost trecut în lista celor 70 de traducători din ebraică  în greacă a Vechiului Testament – versiunea numita Septuaginta! Dar că aceasta avusese loc undeva prin secolul III BC, la inițiativa ptolemeilor, regii greci ai Egiptului, ceea ce ar impune concluzia că, la nașterea lui Isus, Simeon ar fi trebuit să aibă în jur de 360 de ani! Povestea ne vine de la Nichifor Calist, un istoric bizantin din secolul al XIV! O altă poveste este cea a venerării lui Simeon ca sfânt! Se presupune că moaștele  lui au fost aduse la Constantinopol, dar venețienii conduși de Enrico Dandolo au transferat moaștele, în urma unui jaf, la Veneția, în Biserica San Simeone Profetul! Povestea merge mai departe în orașul Zadar din Croația unde ar fi acum, de fapt, moaștele bătrânului Simeon! Deci cam așa se nasc legendele!

Dar viața lui Simion, ca fapt istoric (!) nu poveste, a fost o probă a ascultării de Dumnezeu până la capăt! Uneori, Dumnezeu pregătește oamenilor cea mai plăcută surpriză la capăt de drum. Pentru el, capătul luptei a fost când l-a văzut cu ochii lui pe Dumnezeu… întrupat!

Ținând în brațe pruncul ce împlinea așteptarea de veacuri a venirii lui Mesia și, în același timp, împlinirea celor peste 300 de profeții ale Vechiului Testament cu privire la Isus, Simeon a rostit cuvintele: „Acum, sloboade în pace pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău. Căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o să fie înaintea tuturor popoarelor… Luca 2:29-31

Este adevărat – cu excepția bătrânului Simeon, a unei femei, numită Ana, a magilor veniți din răsărit și a câtorva păstori care l-au primit cu bucurie, nimeni altcineva – nici măcar preoții care au știut și locul  împlinirii profetice a venirii lui Mesia („în Betleemul din Iudea” – i-au raspuns ei împăratului Irod, citând din Scripturi), nu l-au primit!

Dar ce zicem? Astăzi am fi mai mulți?

Constatarea Bibliei… „A venit la ai Săi și ai Săi nu l-au primit”

Primul advent a fost!

Acum însă – istoria pregătește profetic cel de-al doilea advent, căci Isus a promis: „Mă voi duce și mă voi întoarce!” Tu îl aștepți?

Când alții abandonează așteptarea, poate n-ar trebui uitată promisiunea din  Scripturi: Mesia revine! Acum… curând… a doua oară! Chiar ochii tăi îl vor putea vedea, iar mâinile tale îl vor putea atinge!

Poți urmări mai multe despre „advent” în materialul Top 7 lucruri din Biblie despre Venirea din Nou a lui Mesia:

Nr. 1 ,,În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi.” Ioan 14:2,3

Isus Hristos a promis că se întoarce după noi, considerând că Cerul nu este complet fără noi.

Nr. 2 ,, „Iată, Eu vin curând; și răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.” Apocalipsa 22:12

Isus se întoarce să-și încheie socotelile – moralitatea are sens pentru că El va reveni și va judeca.

Nr. 3 ,,De aceea, și voi fiți gata; căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiți.” Matei 24:44

Nu este recomandat să trăim ca și când Isus ar reveni într-un viitor îndepărtat.

Nr. 4 ,,…să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor Isus Hristos.” Tit 2:13

 Speranța omenirii după o lume mai bună va fi împlinită odată cu revenirea lui Isus. 

Nr. 5 Iată că El vine pe nori. Și orice ochi Îl va vedea; și cei ce L-au străpuns. Apocalipsa 1:7

A doua venire a lui Isus va fi universal vizibilă.

Nr. 6 Acest Isus, care S-a înălțat la cer din mijlocul vostru, va veni în același fel cum L-ați văzut mergând la cer. Fapte 1:11

La fel cum este cert că Isus s-a înălțat la Cer, la fel este cert că Isus va reveni pentru salvarea celor ce l-au așteptat.

Nr. 7 ,,Atunci se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate semințiile pământului se vor boci și vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere și cu o mare slavă. ” Matei 24:30

A doua venire a lui Isus va fi un eveniment uluitor: El va reveni în calitate de Conducător al Universului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings