in

SWIFTONOMICS & BECKONOMICS. BIBLIA & EROII ADEVĂRAȚI

„Dă-te la o parte, Karl Marx. Taylor Swift tocmai a radicalizat masele” e o frază pe care puțini și-ar fi închipuit că o vor citi vreodată. Și totuși așa începe un articol din The Guardian, despre scandalul provocat de platforma de bilete Ticketmaster, care a cedat pur și simplu în fața cererii uriașe de bilete, pentru cel mai recent turneu al artistei din SUA. Conform platformei, Swift ar fi putut umple cel puțin 900 de stadioane.

Taylor Swift este deja un fenomen! Isteria fanilor vedetei este ceva nemaivăzut din vremea regelui rockului, Elvis Prisley!

Cu o voce remarcabila, un talent musical unic, nimeni nu poate să conteste, mai ales, talentul ei ca scriitoare – un profesor de la Harvard a numit-o „un gigant literar! Dar în ultimul timp s-a dovedit și un economist de exceptie dând un sah mat financiar caselor de înregistrări discografice! Dacă Swift ar fi o țară, economia ei ar fi mai puternica decât alte 50 de țări din lume! Este numită Swiftonomics – Uimitor nu?

Dincolo de lupta pe care o duce pentru drepturile artiștilor, trebuie remarcat că toate aceste decizii au ajutat-o pe Swift, intenționat sau nu, să aibă o imagine publică extraordinară. Și Taylor Swift a arătat că ține la imaginea ei publică!

De fapt nu este singura vedetă care face orice pentru imaginea ei și pentru a rămâne în atenția publicului!

Anul 2023 a fost un an plin de evenimente de lansare de producții biografice! Pe lângă Taylor Swift și Harry & Meghan, Beyoncé, Pamela Anderson, Robbie Williams și-au transpus poveștile pe marile ecrane, vrând să se arate mai umani, mai vulnerabili, mai aproape de publicul lor.

Cât de adevărate sunt însă poveștile lor? În publicul consumator de povești ale vedetelor au apărut semne de întrebare despre cât de etice, corecte sunt aceste demersuri, în absența unei încercari critice de echilibrare a poveștilor lor de viață?

Nu cumva este doar o încercare de spălare publică a unor vedete ale căror imagini ascund, în faldurile anilor, o mulțime de umbre?

Una dintre producțiile despre care s-a vorbit și s-a scris foarte mult, în special pe rețelele de socializare, dar nu numai, a fost „Beckham”, viața celebrului fotbalist englez, lansată în septembrie 2023 pe Netflix! Pe acest traseu, „recreat prin interviuri și imagini de arhivă, mulți privitori l-au descoperit pe omul David Beckham drept unul blând, generos și perseverent. Genul de om pe care, chiar dacă n-ai habar de fotbal, ai vrea să-l ai în preajmă. Sau poate chiar să fii.”

Au fost însă voci care au arătat și cealaltă perspectivă – miniseria de 4 episoade pune în scenă omul Beckham în postura nu de cum este  ci de cum ar vrea el însuși să fie. Sau măcar în ochii noștri de consumatori! Adică să fim mințiți frumos!

 Regizorul Fisher Stevens a declar ulterior că anumite discuții sensibile, pe anumite teme, au fost tăiate pentru că sportivul nu ar fi dat un raspuns „strălucit”! Așa se spune acum la ocolirea unor subiecte sensibile care ar putea arunca umbre asupra imaginii publice!

Dar oamenii au nevoie de modele și ne confruntăm cu un apetit uriaș pentru celebrități spre care să se uite!  Faima lor a adus o intruziune continuă, adesea agresivă, în viața privată! În plus, ne-a condiționat să ne uităm la oameni reali ca la niște simboluri artificiale! Pentru că ei, pentru noi sunt intangibili, de o altă substanță, sunt zei și idoli – care incing spiritele și ne aprind imaginația!

Lorand Balint, director general la Publicis Sport & Entertainment România, ridica întrebarea: „Înseamnă asta că „Beckham” e doar un instrument de PR? Greu de zis. Indiferent dacă suntem adepții Beckonomics sau Swiftonomics, brandul coexistă cu omul. Rămâne și în responsabilitatea noastră să tratăm cu precauție ce ne livrează.”

Tocmai aici este marea problemă! În goana după modele, am abandonat principiile onestității, ale unei analize cinstite și raționale! Primim ca pe un dat ce ni se oferă, fără precauție – doar pentru că sună frumos! Dar este adevărată toată această poveste?

Isus spunea: „Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face slobozi!” Într-o societate catalogată drept „post truth” (post adevăr), am ajuns să ne fie teamă să privim lucrurile și personajele în asamblul lor, atât cu lumini cât și cu umbre și apoi să alegem ce este bun!

Tocmai aici este frumusețea Bibliei! Eroii ei sunt prezentați ca oameni în toate circumstanțele experiențelor lor! Eșecurile lor, biruințele lor se metamorfozează în viețile noastre, ajutându-ne să fim noi, noi înșine! Și aceasta pentru că Biblia nu spală imaginea publică a eroilor ei ci, Biblia, descoperă adevărul despre viață! Și, mai ales, despre Cel care este viața, Isus!

Dacă vrei să cunoști mai multe despre adevăratul model pentru lumea noastră, urmărește TOP 7 LUCRURI DIN BIBLIE DESPRE EROI AUTENTICI:

Nr. 1 ,,Isus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor.” Luca 2:52

Eroii adevărați capătă nu doar recunoașterea și aprecierea oamenilor, ci și pe a lui Dumnezeu.

Nr. 2 ,,Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui…. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă.” 1 Samuel 16:7

Identificarea eroului adevărat nu se face în baza epatării, extravaganței, ci în baza calităților interioare, a trăsăturilor nobile de caracter.

Nr. 3 ,,Ceea ce face farmecul unui om este bunătatea lui.” Proverbe 19:22

Dacă vrei să fii catalogat cândva ca fiind un ,,erou adevărat”, începe prin a fi azi un om bun.

Nr. 4 ,,Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.” Ioan 15:13

Eroul adevărat se distinge prin nivelul iubirii, al sacrificiilor făcute pentru alții.   

Nr. 5 ,,Eu voi posti odată cu slujnicele mele; apoi voi intra la împărat, în ciuda legii; și, dacă va fi să pier, voi pieri.” Estera 4:16

Eroii adevărați își asumă riscuri și pun interesul și binele altora mai presus de cel personal.

Nr. 6 ,,Mai mult preţuieşte săracul care umblă în neprihănirea lui, decât un bogat cu buze stricate şi nebun.” Proverbe 19:1

În absența moralității, faima și bogăția cuiva nu vor fi prețuite niciodată de oamenii serioși.

Nr. 7 ,,Şi ce voi mai zice? Căci nu mi-ar ajunge vremea, dacă aş vrea să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftaie, de David, de Samuel şi de proroci! Alții au suferit batjocuri, bătăi, lanțuri și închisoare; ei, de care lumea nu era vrednică ” Evrei 11:32

Adesea, cei care meritau cu adevărat aplauzele, au constatat că lumea este ostilă față de eroii adevărați.

Dacă preferi o discuție personală, îți putem facilita o întâlnire cu un reprezentant din zona ta.
În acest sens, pentru stabilirea detaliilor concrete (ziua, ora etc.) ne poți contacta aici, pe chat, sau la adresa de email contact@opiniaproduction.ro


Adaugă comentariul tău și ia parte la conversație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings