https://www.youtube.com/watch?v=I4WyqYN5kK8

Sunt mari, mici, frumoase, urâte, scurte, lungi, puternice, slabe, intense.

Toți le avem, niciunul mu putem trăi fără ele! EMOȚIILE!

Vorbesc despre mânie, teamă, milă, invidie, frică, mulțumire, vină, fericire, nădejde, gelozie, iubire, mândrie, tristețe sau rușine.

Emoțiile reprezintă forța motrice ce ne determină comportamentiul.

Emoțiile ne pot face slabi sau puternici. Ele pot deschide uși. Pot fascina, pot motiva pe oameni sau pot închide ușile și conduce la respingere.

Conform spuselor lui Viktor Frankl, cunoscutul psihiatru și neurolog austriac, între stimul și răspuns există un spațiu: UN SPAȚIU DE REFLECȚIE!

Unii oameni au un spațiu mai mare de reflecție. Unii … mai mic. Cu cât este mai mare spațiul de reflecție, cu atât mai bună reacția noastră la stimul.

În acest spațiu de reflecție, trebuie să percepi, să analizezi, să interpretezi și să decizi pentru cea mai bună reacție. În spațiul acesta avem puterea săă ne alegem răspunsul. În răspunsul nostru se află creșterea sau libertatea, concluziona Frankl.

În acest spațiu, ai libertatea să iei o decizie bună sau rea. Poți să ierți sau te poți răzbuna. 

Tu singur ești regele sau regina spațiului tău de reflecție.

Vizualizează un băiețel de 10 ani. Desculț, tremurând de frig, în fața unui magazin de incălțăminte. Privește înăuntru. Din spate, o voce prietenoasă i se adresează: La ce te uiți? Copilul răspunde: Ceream lui Dumnezeu o pereche de încălțăminte… Doamna îl ia de mână și intră împreună în magazin. Respectuoasă, cere vânzătorului dacă i-ar putea aduce  puțină apă și un prosop. Doamna îl conduce pe băiat în partea din spate a magazinului. Curînd, vânzătorul revine cu apă caldă și un prosop. Ea se apleacă și spală piciorușele băiețelului. Apoi le șterge cu prosopul. Îi cumpără șosete și o pereche de ghete noi. Le pune copilului cu propriile sale mâini. Mângâindu-l pe cap îl întrabă cu blândețe: Este mai bine acum…? Copilul rămîne înmărmurit! În timp ce doamna pleca, a prins-o de mână și a întrebat-o: Sunteți cumva soția lui Dumnezeu?

Decide să fii bun, să fii amabil. Ia decizii bazate pe bunătate în spațiul tău de reflecție!

Bunătatea este o putere vindecătoare pentru fiecare ființă umană! Ne place să fim înconjurați de oameni buni, să petrecem timp cu ei. Când în mod repetat iei decizii bazate pe bunătate, oamenii îți vor percepe previzibilitatea, constanța, stabilitatea și se vor simți în siguranță în preajma ta.               

Așa că fii măriminos! Mărește-ți spațiul dintrre stimul și răspuns cu foarte multă…BUNĂTATE!

Paulin Giurgi, European Media Center – Hope Media, pentru Opinia Production

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.